Rochiile de nunta se incadreaza, in majoritatea cazurilor, in codul vestimentar al evenimentului. Astfel, publicul poate sa stie ce e mai indicat sa porte la un anumit eveniment, deoarece acesta impune o modalitate de a se prezenta si de a se comporta, ce se utilizeaza pentru a garanta nu doar confortul tuturor persoanelor prezente, ci si pentru a facilita socializarea. Rochiile de nunta sunt importante ca simbol al feminitatii si al elegantei, dar intrucat reprezinta mai mult decat asa, trebuie sa le abordam ca pe o chestiune culturala.

Codul vestimentar pentru rochii de nunta
Atunci cand ai un eveniment spectaculos precum nunta, trebuie sa investesti in ceva si mai special: o rochie care sa te avantajeze sau, cu alte cuvinte, o rochie care sa fie in mod corespunzator.

Exista patru categorii generale de coduri vestimentare de nunta: formal, black tie optional, seminformal si cocktail. Aceste categorii sunt calculate pe baza a ceea ce consideri mai important despre eveniment.

  1. Coduri vestimentare formale – rochii lungi sau midi

Codurile vestimentare formale sunt cea mai comuna optiune pentru nunti. Acestea sunt specifice evenimentelor formale. Daca vrei sa-ti surprinzi reciprocul, trebuie sa fii mereu cuminte, elegant si subtil. Rochiile de ocazie nu trebuie sa fie neaparat negre, poti opta oricand pentru nuante sofisticate si pastelate, cum ar fi bej, albastru sau cel mai la moda roz pal.

Rochii lungi
Rochiile lungi sunt cel mai des ales cod vestimentar pentru nunti, deoarece sunt cele mai elegante variante de pe runaway. Acestea sunt elegante, si ofera figura unei femei un look feminin si romantic. Ele sunt de obicei realizate din materiale vaporoase precum dantela, organza sau satin si ofera un plus de farmec si lux.

Rochii midi
Rochiile midi sunt o combinatie intre stilul formal si cel informal. Acestea sunt moderne, fiind aleasa de foarte multe femei si chiar si de o comuna. Lungimea unei rochii midi se afla in general intre genunchi si calcaie si poate fi gasita in nuante vibrante sau in culori mutate pentru a face o declaratie de moda.

  1. Coduri vestimentare „black tie optional” – rochii scurte si elegante

Atunci cand se organizeaza un eveniment black tie optional, poate fi destul de confuz sa alegi un cod vestimentar general. Lasa-i invitatilor sa aleaga intre ceva mai formal si ceva ceva mai lejer: poate fi nimica altceva decat black tie optional. Una dintre cele mai bune optiuni in acest caz este sa optezi pentru o rochie scurta, insotita de un cardigan sau un costum de vesta.

Rochii scurte
Rochiile scurte sunt o alegere perfecta pentru un eveniment black tie optional. Acestea sunt perfecte atunci cand vrei sa fi cool, moderat si cu un pic de farmec. Ele sunt de obicei livrate in stiluri minimaliste de inspiratie europeana, care pun in evidenta fizicul foarte bine si care ofera femeilor un raft-service unic.

Rochii elegante
Rochiile elegante precum cele aduse de designeri sunt o alta optiune perfecta pentru evenimentele black tie. Acest cod vestimentar nu sugereaza neaparat aplicarea unei tinute sofisticate la o nunta, ci mai degraba o idee de a se indeparta de stilul obisnuit in favoarea unui look glamour. Acestea sunt de obicei fabricate din materiale luxuriante precum dantela, organza sau snagov, care asigura ca orice femeie arata in aceasta rochie, impresionanta si sofisticata.

  1. Coduri vestimentare „seminformale” – rochii midi sau jumpsuits

Codurile vestimentare seminformale sunt ideale pentru evenimentele in care lumea isi doreste sa faca o impresie buna, dar sa ramana simpatica si confortabila. Cand invitatii se simt confortabili, festivitatea se desfasoara in mod normal, iar rochiile midi sau jumpsuits-urile sunt o optiune perfecta in acest scop.

Rochii midi
Rochiile midi sunt mai lejera, dar cu toate acestea, pot opera miracole, dand o nota de glamour si delicatete evenimentului. Lungimea medie a acestora se afla intre genunchi si calcaie, iar modelele variaza de la tul si pliuri la materiale mai vulgare precum crepeul sau chiffonul.

Jumpsuits-uri
Jumpsuits-urile sunt un cod vestimentar ideal pentru nuntile seminformale, datorita versatilitatii si puterii de a face ca orice femeie sa arate ca o icoana a stilului. Acestea se pot gasi intr-o varietate de materiale, culori si siluete, oferind aproape oricarei persoane o ocazie de a-si diexprema individualitatea.

  1. Coduri vestimentare „Cocktail” – rochii maxi si ținute cu pantaloni

Codurile vestimentare Cocktail au ceva in plus fata de celalalte tipuri. Acestea se aplica la evenimentele care se desfasoara dupa-amiaza sau seara si sunt, de asemenea, foarte populare. Avand acest cod vestimentar, poti crea un look special pe care nu intotdeauna il vei observa la alte evenimente.

Rochii maxi
Atunci cand vorbim de coduri vestimentare cocktail, rochii maxi sunt printre cele mai bune optiuni. Acestea ofera o textura strainoasa si un stil sofisticat, care se regasesc in atentia fiecaruia. Un astfel de model de rochie poate fi gasit in nuante vibrante sau chiar saturate, care poate fi accesorizat cu orice tinuta si care poate face ca lumea sa se hraneasca.

Tinute cu pantaloni
Tinutele cu pantaloni sunt o alta optiune ideala pentru evenimentele cocktail. Acestea sunt subtile, confortabile si impunatoare si ofera o persoana toate ingredientele de stil adecvate. Daca vrei sa construiesti mai mult decat atat, attire-le pot fi usor accesorizate cu diferite materiale, precum matasea si lina, sau chiar diverse modele boemien.