Frecvent considerata a fi unul dintre cele mai puternice instrumente tinand sub control obezitatea, chirurgia bariatrica a permis unor milioane de persoane din intreaga lume sa isi scada greutatea si sa se bucure de o stare mai buna de sanatate. Chiar daca aceasta metoda a mai fost subiectul unor dezbateri in lumea medicala si in randul publicului in ansamblu, marea majoritate a pacientilor sunt de parere ca au realizat schimbari majore in calitatea vietii lor dupa ce au experimentat aceasta interventie chirurgicala.

I. Ce este chirurgia bariatrica?

Chirurgia bariatrica este o interventie chirurgicala folosita pentru a trata obezitatea severa, de regula pentru persoanele cu un IMC (Indice de Masa Corporala) mai mare de 40 sau mai mare de 35 cu una sau mai multe afectiuni asociate. Procedura vizeaza reducerea portiunii de stomac pentru a diminua cantitatea de alimente ingerata si pentru a limita absorbtia de calorii. Chirurgia bariatrica poate fi realizata prin proceduri multiple, inclusiv gastrectomia invelisului vertical, gastrectomia invelisului longituinale, presliectomia, gastric inelul sau chirurgia asistata prin laparoscopie.

II. Care sunt beneficiile chirurgiei bariatrice?

Numerosi pacienti au experimentat o lista de beneficii in urma acestei interventii chirurgicale. Acestea constau in:

• Cresterea concentratiei de energie: Bucuria este unul dintre efectele majore raportat de persoanele care au scapat de obezitate dupa ce au trecut prin chirurgia bariatrica. Pacientii au raportat sentimente pozitive si o crestere semnificativa a energiei.

• Ameliorarea simptomelor bolilor comorbide alternative: Obezitatea severa este de obicei asociata cu anumite boli comorbide. Pacientii au observat o ameliorare considerabila in simptomele bolilor comorbide asociate, precum diabetul, tensiunea arteriala, boli cardiace sau apneea somnului

• Cresterea nivelului de autostima si imbunatatirea capacitatilor emotionale: In prezent exista dovada clinica care sustine ca obezitatea poate avea efecte adverse asupra starii emotionale si a nivelului de autostima. Chirurgia bariatrica poate reduce simptomele depresiei, anxietatii si stresului si poate oferi pacientilor o mai buna capacitate de a se concentra si de a crea relatii mai pozitive.

III. Ce schimbari poate experimenta pacientul dupa aceasta interventie chirurgicala?

Chirurgia bariatrica poate avea anumite schimbari majore asupra vietii unei persoane. S-au constatat rezultate imbunatatite in majoritatea cazurilor, iar pacientii au raportat schimbari pozitive precum:

• Adaptarea la schimbarile in stilul de viata: Dupa interventie, pacientii trebuie sa se adape se vietii lor cu un regim alimentar adaptat si sa faca miscare regulat. Pe masura ce organismul se adapteaza la aceste schimbari, persoana isi poate regasi sanatatea si starea pozitiva.

• Cresterea performantelor fizice si mentale: Chiar daca interventia necesita o perioada de recuperare, dupa ce perioada a fost finalizata, multi dintre pacienti au raportat o imbunatatire a performantelor fizice si un raspuns cognitiv mai bun.

• O simplificare a tratamentelor medicamentoase conexe: Multi pacienti care aveau boli asociate de obicei cu diabetul, hipertensiunea sangeranda si anumite afectiuni cardiovasculare, au nevoie de tratamente medicamentoase pe parcursul vietii lor. Majoritatea acestor pacienti au experimentat o reducere a tratamentelor si a medicatiilor necesare pentru a mentine controlul bolii dupa interventia chirurgicala.

IV. Care sunt dezavantajele chirurgiei bariatrice?

La fel ca orice interventie chirurgicala si aceasta are anumite riscuri si efecte secundare, inclusiv:

• Riscul de malnutritie: Ca urmare a redimensionarii stomei, pacientii trebuie sa evite alimentatia necorespunzatoare pentru a nu fi susceptibili la malnutritie.

• Riscul de alte complicatii chirurgicale: Acestea includ complicatii in vindecarea ranilor si alte situatii rezultates in urma chirurgiei precum ruperi incizii sau infectii.

• Dificultati de adaptare: Diferenta intre dieta alimentara si stilul de viata anterioare si post-interventie poate fi dificienta de gestionat.

V. Cum isi poti ameliora experienta dupa chirurgia bariatrica

Pentru a obtine cele mai bune rezultate dupa ce ai trecut prin chirurgia bariatrica, se recomanda ca persoanele sa inceapa o rutina de alimentatie sanatoasa si o strategie de miscare pe termen lung. S-a observat ca un astfel de regim destinat stilului de viata poate fi de ajutor in redimensionarea greutatii si pentru intretinerea rezultatelor obtinute dupa interventie. Este important ca persoanele sa sustina procesul prin implicare si prin conversatii cu colegii si in cadrul grupurilor de suport. Iata cateva sfaturi pentru a obtine o experienta pozitiva dupa chirurgia bariatrica:

• Planul alimentar: Dupa ce ai trecut prin chirurgia bariatrica, un regim nutritiv sanatos este esential. Expertii recomanda sa se consume alimente bogate in nutrienti si bogate in proteine ​​cu conținut scăzut de calorii iar pacientul trebuie sa evite excesul de sare si alimentele procesate.

• Miscarea fizica regulata: Include miscarea in rutina ta. Formele de exercitii sunt permise in mod special in recuperare, in functie de nivelul de fitness al pacientului. Exercitiile care implica cresterea musculaturii si flexia articulatiilor sunt mai confortabile si recomandate de catre expertii in domeniu.

• Gestionarea stresului: Stresul poate contribui la recastigarea greutatii, deci este important sa se gestioneze stresul din viata si sa se invete modalitati de a se relaxa si a gestiona sentimentele.