Tulburariile de alimentatie nu sunt, o boala ci mai mult o rebelere la alimentele pe care le ingestam. Atunci cand persoana nu se simte in siguranță in legatura cu alimentele pe care le consuma si initialeaza un comportament deficitar, similar cu excesul in aceste produse, asa cum se intampla in cazul topitului si al bulimiei, atunci ea sufera de tulburare alimentara si este nevoie de ajutor.

Cum iti dai seama daca ai o tulburare de alimentatie?

Depresia, anxietatea si alte tipuri de tulburari emotionale sunt vecinii tulburarilor de alimentatie insa, este dificil sa te dai seama daca te afli in penumbra acestora sau chiar suferi. Din fericire, exista o multime de simptome care iti pot face sa iti dai seama ca trebuie sa cauti ajutor in legatura cu relatiile tale cu alimentele si sa ceri ajutor unui medic sau unui terapeut.

Iata ce ar trebui sa cauți:

  1. Controale dietetice si exerciții fizice prea intense
  • Cresterea intensitatii si adaugarea unor activitati sportive, precum si numarul de sedinte in sala, precum si limitarea numarului de alimente consumate si numarul de calorii, poate fi un prim semn al unei posibile tulburari de alimentatie. Trebuie sa fim atenti caci aceste comportamente pot ascunde compulsia alimentara si preocuparea obsesiva pentru kilogramele in plus sau pierderea lor.
  1. Folosirea falsificarii si a faptelor
  • Persoanele care sufera de tulburare de alimentatie incearca sa ascunda aceste comportamente. De aceea, ei folosesc minciuni, ascunderea diligenta a alimentelor si a programului de activitati sau mintirea starilor de sanatate pentru a evita unele imagini sau sa fuga de anumite responsabilitati. Acest lucru poate fi un semnal de alarma pentru tine sau satisfacatorul tau emotional.
  1. Afectarea relatiilor sociale și alte manifestari
  • Tulburarile de alimentatie iti cauzeaza prolemne sociale, este normal sa iti reinterpretezi relatiile cu cei din jurul tau sau sa simti o mare indoiala si angoasa atunci cand te simti jenata pe tine. De asemenea, adesea retragerea sociala sau izolarea sunt semne importante si inevitabil sugereaza ca se este in jos incercand sa ascunda un comportament deficitar fata de alimentatie.
  1. Schimbare aghimii
  • Schimbarile bruste ale starii de spirit sau schimbarile rapide ale culorii pielii, precum si infrumusetarea ridurilor din jurul gurii pot ascunde tulburarile de alimentatie. Acest lucru se intampla deoarece nu obtinem suficiente vitamine si nutrienti, ceea ce cauzeaza aceste schimbari in schema noastra alimentara. Poate fi un reper important sa iei aminte si sa identifici aceste anumite semne.
  1. Modificarea greutatii corpului
  • In acest caz, se cunoaste ca greutatea poate fluctua atat in ​​jos, cat si in sus. Din nou, problema nu este kilogramele in sine, ci comportamentele modificate ale unei persoane in ceea ce priveste alimentatia copnceputa si relația cu ea. Compulsia alimentara, voma si turtitul pot fi factori ce duc la fluctuatii in greutatea corporala.

Lista celor mai comune semne ale tulburarilor de alimentatie

  1. Evitarea altor persoane si izolare sociala.

  2. Alergarea la oboseala cronica in ciuda eforturilor fortificate ale persoanei.

  3. Sarea peste mese sau prelungirea sevrajului alimentatiei.

  4. Incapacitatea de a se bucura si a se relaxa.

  5. Realizarea exersitiilor fizice sau a dietelor prea intense sau abuzive

  6. Interesul obsesiv pentru calorii, alimente si greutate.

  7. Urmeaza constant alimente “sanatoase” si alimentele „nebunești”.

  8. Negarea foamei, chiar daca senzatia este prezenta.

  9. Conceptul general ca exista reguli fixe si compuse in privinta alimentatiei.

  10. Alternanta entre restrictii alimentare si excesul alimentar.

Ce faci ?

Dupa ce te-ai familiarizat cu simptomele pe care trebuie sa le verifici, este de datoria ta sa iei paratie. Rezolvarea tulburarilor de alimentatie este esentiala in aceasta problema, primul lucru pe care trebuie sa faci este sa fii sincer si sa te exprimi liber. Acest lucru iti va da mai multa libertate si te va ajuta sa te simti mai bine.

Partea urmatoare a tratamentului consta in a face rabdare. A dezvolta ganduri corecte despre alimentatie, echilibrul, pofta de mancare si alte obiceiuri nutritionale poate lua ani sau chiar decenii pentru a se intampla. Practic, abordarea cinematografica poate fi corecta atat timp cat ascultati organismul si intelegeti ca anumite alimente sunt recomandate in cateva situatii.

De asemenea, ramane foarte important sa cercetati despre tulburarile de alimentatie, sinceritatea, acuzeaza, sa vorbiti deschis cu medicul si sa cautati un specialist in alimentatie. Cu timpul, vei incepe, in cele din urma sa te simti mai bine.

Tulburarile de alimentatie ar trebui luate foarte in serios. Deși exista multe simptome si semne precum, restricții alimentare si preocupare excesiva pentru alimente, medicul tau poate identifica o boala exacta pe baza intervalului de obiceiuri alimentare si a frustrarilor sau anxietatii sale cronice in legatura cu alimentatie.

Cu toate acestea, este foarte important sa luam in considerare ca tratamentul este adesea greu si poate lua ani sau chiar decenii pentru a oferi o remisiune corecta. De aceea, este necesar ca tratamentele sa fie urmate cu persistenta si grija, pentru ca aceasta sa te ajute sa te simti mai bine.