Schizofrenia este o boala mintala complexa si extinsa, care provoaca dezechilibru in creier si poate impiedica persoana afectata sa gandeasca, simta si actiuneze normal. 

Aceasta boala, care afecteaza multi oameni din intreaga lume, are o intelegere variabila, in functie de manifestarea ei individuala. Din acest motiv, este important sa privim schizofrenia din multiple perspective, astfel incat sa puteam intelege cum poate fi tratata, cine poate fi afectat si exact ce il defineste pe acesta.

Definitie

Schizofrenia este considerata a fi afectiunea psihica mexita care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, sa constientizeze, sa comunice si sa gandeasca normal. Aceasta tulburare poate fi definita prin manifestari psihotice, cum ar fi vederea sau auzirea lucrurilor care nu exista in realitate sau descoperirea inteligenta in moduri false. Persoanele cu schizofrenie pot avea un anturaj social scazut, o schimbare drastica in dispozitie sau de gandire si vorbirea necoerenta.

Tipuri de Schizofrenie

Exista mai multe tipuri de schizofrenie, care difera in functie de simptomele prezente si severitatea acestora. Tipurile principale sunt:

• Paranoiac: acesta este un tip comun de schizofrenie, caracterizat prin schizofrenie si deluzii. Deluziile sunt idei false, precum presupuneri si credinte, care dureaza de-a lungul perioadei in care persoana este sub tratament.

• Cod schizofrenic: Acest tip de schizofrenie se caracterizeaza prin simptome cum ar fi vorbirea slaba sau delirul, limitarea actiunilor sau expresiilor emotionale, precum si schimbari semnificative in somn si alimentatie.

• Schizoafectiva: aceasta forma de schizofrenie se caracterizeaza prin simptome psihotice, insotite de episoade de depresie sau manie, care sunt foarte severe si au consecinte negative.

• Reziduala: acest tip de schizofrenie prezinta simptome subtile, precum schimbari usoare ale dispozitiei sau o vorbire incoerenta.

Cauze

Schizofrenia poate avea cauze diferite, cum ar fi factori genetici, biologici sau factori de mediu. Unii experti spun ca poate fi o combinatie a fiecaruia, care poate face ca indivizii sa devina mai susceptibili la tulburare.

Factorii genetici pot juca un rol major in schizofrenie. Exista risc crescut de a dezvolta aceasta tulburare daca membrii familiei au avut sau au schizofrenie. De asemenea, nivelul scazut de neurotransmitatori in creier, cum ar fi dopamine si glutamatul, poate fi legat de schizofrenie.

Factorii de mediu, cum ar fi un anturaj nevrotic sau o lovitura fizica in copilarie, pot de asemenea contribui la dezvoltarea schizofreniei. Unii medici considera ca evenimentele traumatice, precum tratamentul precum si sever in copilarie pot contribui la schizofrenie sau alte boli mentale.

Simptome

Simptomele schizofreniei pot varia de la persoana la persoana si pot sa nu vina la fel de consistent, in cazul dezechilibrelor mintale. Exista, de asemenea, diferente semnificative intre simptomele experientei initiale si pe parcursul episoadelor repetate, ceea ce inseamna ca simptomele schizofreniei se pot schimba pe masura ce boala evolueaza.

Simptomele principale ale schizofreniei sunt:

• O sim of much visible emotion – acesti pacienti arata doar simptome fizice minime, cum ar fi expresii faciale sau riduri de stres;

• Deluzii – acestea pot fi crezuri false sau ganduri nerealiste, cum ar fi sa presupuna ca unul sau mai multi straini sau straini vor sa produca orice fel de rau;

• Vorbirea necoerenta – un pacient cu schizofrenie poate sa se prezinte incoerent nu numai atunci cand interacţionează cu cei din jur, dar si in propriul gandire;

•Gandirea dispersata – pacientului ii poate fi greu sa creeze lanţuri logice de ganduri sau sa vada latura practica a nivelurilor lor de gandire. Acest lucru poate duce la dificultati in ceea ce priveste luarea deciziilor sau alegerea unei cai professionale;

• Schimbari ale dispozitiei – schimbari ale dispozitiei pot reprezenta urmari ale schizofreniei. Din aceasta cauza, persoana poate avea sentimente de tristete, anxietate si teama nejustificata;

•Grija scazuta de aspectul personal – aceasta tulburare poate duce pacienţii sa se neglijeze personal. Naducandu-le sa se simta inadapatati sau sa se teama de lumea ce le incon Joaca, acestia pot sa renunte la curatarea si ingrijirea personala.

Diagnostic si Tratament

Pentru diagnosticare, medicii evalueaza pacientul pe baza istoricului medical, simptomelor si rezultatelor unor teste psihologice. doctorii pot recomanda teste de sange, imagistica prin rezonanta magnetica, imagistica cerebrala si alte testari pentru a determina cauza si severitatea simptomelor pacientilor.

Exista mai multe tratamente pe care un medic poate le recomanda pentru schizofrenie, cum ar fi:

•Psihoterapia – aceasta poate ajuta pacienții sa invete sa interacționeze cu cei din jur, sa realizeze activitati si sa isi gestioneze schimbările la nivel emotional;

•Medicamente – medicamentele sunt folosite adesea pentru a trata simptomele schizofreniei si pentru a preveni orice reaparitie a acestora. Acestea sunt adesea un antipsihotic sau un medicament antidepresiv care le ajuta pe persoanele cu schizofrenie sa fie in siguranta in anturajul lor;

• Psihosociale – acest lucru implica grupuri de suport si terapii alternative, cum ar fi terapia muzicala sau artele terapiei, care poata ajuta la managementul simptomelor.

Orientare si Resurse

Cu toate ca schizofrenia poate fi confuza si obositoare, sunt disponibile multe resurse pentru a oferi asistenta si informatii pacientilor si familiilor lor.