Stresul si Sanatatea Orala
Un stres excesiv poate avea efecte negative asupra starii de sanatate a tuturor organelor, de la cele mai mari la cele mai mici. In special, stresul poate submina o sanatate a gurii optime si cauza numeroase probleme ce pot avea repercursiuni grave.
Introducere
Stresul este prezent in viata cotidiana multor oameni, pe masura ce vorasesc prin sarcinile de la job, cat si prin relatii sociale sau mentinerea unei stari de bine. Toate acestea pot avea efecte neplacute asupra gurii si danturii, care poate sa sufere serios, in functie de sutgerentului si nivelului de stress dintr-o perioada mai indelungata. Chiar daca multi oameni subestimeaza rolul stresului asupra sanatatii orale, afectiunile cauzate de acesta, inclusiv ca apariția cariilor dentare si alte afectiuni, vor avea un impact major asupra calitatii vietii.
Stresul si efectele sale asupra sanatatii orale
Multi ani la rand, medicii au subestimat efectul pe care stresul il poate avea asupra sanatatii orale. Problemele orale atribuite stresului natural sunt greu de identificat, deoarece ele se dezvolta in timp, in timp ce stresul acumulat isi spune cuvintul in mod lent. Din fericire, cu cat ajungem mai constienti de impactul pe care stresul il poate avea asupra gurii si dintilor nostri, cu atat ne putem trata in mod corespunzator.
-
Cariile dentare
Cehadoctorii au observat o legatura directa intre stres si aparitia cariilor dentare, fiind una dintre cele mai des intalnite afectiuni cauzate de acesta. Aceasta se datoreaza uscaciunii gurii si igienei scazute a dintilor, datorata raspunsului de stres al organismului. Stresul poate cauza si boli inflamatorii ale gingiei, cum ar fi gingivita, bolile parodontale si bolile infectioase orale. -
Daltonismul Dentar
Mai recent, medicii au identificat si un tip mai putin cunoscut de afectiune, numit Daltonism Dentar, adesea cauzat de stres si anxietate cronica. Acest lucru inseamna apariția petelor brune sau albe pe suprafata smaltului dintilor, care apar la momentul digerarii alimentelor sau a lichidelor iar la palpare provoaca o senzatie extrem de jenanta. Daltonismul dentar a fost asociat si cu anumite stari emotionale, cum ar fi pierderea poftei de mancare sau alte tulburari somatice. -
Locul Stresului in Pregatirea Pentru Reducerea Riscurilor Orale
Stresul afecteaza gura in mai multe moduri, asa ca multi dentisti recomanda pacientilor care studiaza tratamente preventiene, sa tina cont si de stresul din viata lor si sa implementeze solutii prin care sa il reduca. De exemplu, o dieta sanatoasa impreuna cu orele prelungite de somn cresc rata de obtinere a unui succes a tratamentelor dentare viitoare. De asemenea, atat odontologii cat si pacientii pot sa urmatrasca prin planuri profesionale, cum ar fi grupuri de sustinere, relaxare sau yoga, proceduri ce pot ajuta la gestionarea stresului.
Stresul poate afecta grav sanatatea orala. Printre cele mai intalnite afectiuni cauzate de acesta se numara cariile dentare si Daltonismul Dentar. In plus, dentistii recomanda pacientilor sa ia in considerare stresul si sa tina cont de acesta, prin implementarea unor solutii prin care acesta sa fie redus. O dieta sanatoasa, ore suficiente de somn si proceduri de relaxare sau de yoga pot ajuta la gestionarea stresului si intretinerea unei stari de sanatate orala optime.