Feromonii sunt cunoscuți ca fiind alături de hormoni, o componentă esențială a procesului natural al atracției – cheia irezistibilului magnetism sexual. Brodați în profunzimile minții și în agitarea fizică a armoniei noastre, feromonii sunt la începutul procesului de atragere, oferindu-ne cu puține cuvinte imaginea completă a universului amorului.
Dincolo de simpla expresie cea mai adanc intima a emoțiilor, rădăcinile feromonilor stau în modul în care funcționează și reacționează corpul nostru. Cu toate acestea, pentru a înțelege știința ce se află în spatele iubirii, e nevoie de o perspectivă care să readucă aceste fenomene la ceva tangibil, istoric și pozitiv.
Istoricul și conceptele de bază ale feromonilor
Pentru a înțelege experiențele și istoria feromonilor,iau început cu 40 de ani în urmă, când s-a descoperit prima sinteză de feromoni sexuali și animali. După mai multe cercetări științifice, conceptul de feromon s-a interconectat cu natura amplificată a vechiului nostru instinct. Odată ce s-a dovedit că mulți animale foloseau moleculele pour semnaleze și communica intre ei, idea că același mecanism ar fi atras și inițiat relații romantice la oameni a găsit ecou chiar și într-o lume rațională.
Cu siguranță, știința din spatele feromonilor este cea mai neobișnuită poveste despre iubire. În lumea animalelor,ele sunt folosite pentru a semnala prezența altor animale și a oferi informații pe o gamă largă, cum ar fi: starea socială și emoțională,specia, vârsta, sexul, pregatirea pentru împerechere și chiar anotimpul. De la broscoi la albine, feromonii fin mai-marii a inițial ascensiunea viabilității speciilor și, cel mai important, au programat “căsătoria” speciesor .
La fel cum animalul a adaptat sistemul de feromon, umanii utilizează aceste fragrance ca mijloace de comunicare între indivizi. Pentru popoarele pre-istorice, olfactivul a fost principalul senzorial stream care a facut posibila atractia; într-un spațiu lipsit de anumiți parametri vizuali, feromonii joacă un rol important in revitalizarea încrederii membrii comunității aveau in instinctele lor. Dezvăluind rădăcinile sale complicate și istoria, istoria feromonilor rămâne în continuare mister și încântare pentru știință.
Cum funcționează feromonii: O privire asupra procesului biologic
Din punct de vedere biologic, feromonele sunt produse de anumite glande și sunt secretate prin transpirație, urine sau secreții ale gurii. Unele dintre feromone sunt produse de principalii parati glandulari și, prin urmare, sunt răspândite în organismul animalului.
Feromonii se transmit prin aer și sunt captați de celulele organului denumit Jacobson, care nu se găsesc in gura, nas sau urechi. Acest organ este localizat in căptușeala mucoasă a cavității bucale a animalelor , iar aceasta strucțură servește pe lângă alte scopuri, și ca element de simbioză în transmiterea și receptarea feromonilor.
În specificul vieții umane, sistemul nostru olfativ joacă un rol enorm in procesul de atragere si seducție. Chiar dacă nu prea simțim feromonii direct, la un nivel inconscient, “mirosul” persoanei pe care o iubim ne îndeamnă in mod profund sentimentul de dorința sau atracție. Oamenii de știință se îndoiesc că feromonii produc direct imboldul sexual sau atracția; în schimb, cred că ele schimbă starea chimică din creier și ne influențează modul in care percepem profunditatea acestor sentimente.
Cu alte cuvinte, puteți privi in explicația din spatele feromonilor ca pe o cale directa catre calmarea anxietatii și deschiderea pe care o simți atunci când iubești și sunti iubit. În același timp, flacăra atracției nu se poate menține prea mult, de aceea și feromonii joaca un rol cheie in influențarea cantității de timp pe care ii petreceți împreună.
Cum feromonii se schimbă pe parcursul vieții
Iubirea a fost considerata ca urmarea feromonilor si a legii naturii pe o lunga perioada de timp. Cu toate acestea, modificarile ce apar in timpul nostru de existența și influențele noastre sociale schimba si natura feromonilor pe care ii emitem.
De exemplu, feromonele produse de adolescenți sunt prin excelența stimulente sexului opus. În ceea ce privește reacția la cei mai în vârstă, preferinta in “miros”ul unei potențiale partenere a fost distribuită pe întreaga spectru, inclusiv îngrijori influnțate de varsta și preocuparile individuale.