Intr-un tinut aproape uitat si nepamantesc, in desertul israelian, se afla unul dintre cele mai improbabile miracole ale naturii – Trandafirul de Ierihon. Acest trandafir deosebit de vechi, cunoscut si sub numele de trandafirul Abrahamic, aduce catre aceasta regiune o frumusete si o magie unice. Chiar daca poate fi usor trecut cu vederea, aceasta planta insufletita este un simbol al renasterii, al rezistentei si al vietii si ofera acelor locuri de parca ar fi locul unei minuni eroice.

Istoria Trandafirului de Ierihon

Trandafirul de Ierihon a fost descoperit de Patriarhul Abraham in aproximativ 2.000 i.H., atunci cand a avut loc botezul sau a Sfantul Iordan. Pentru a marca crestinarea sa, Abraham a cules o tufa de trandafiri si a plantat-o langa Manastirea Tal el Hammam. Din clipa aceea, trandafirul a ramas acolo si a prosperat peisajului desolat al desertului israelian.

In zilele noastre, Trandafirul de Ierihon se afla sub un amestec de protectie a regionii, dar traditia renasterii sale a fost una pe care agricultorii au folosit-o pretutindeni. De la regionul in care a fost descoperit, traditia trandafirului ramane vie si astazi. La prima vedere, e greu de crezut ca un trandafir poate prospera in mijlocul unei zone cu temperaturi si conditii precare, dar aceasta planta devotata reuseste sa faca acest lucru, oferind o magie usor de simtim la toti cei care o vad.

Tipuri de Trandafiri de Ierihon

Trandafirul de Ierihon indrageste climatul arid si are nevoie de multa lumina directa a soarelui pentru a supravietui. Plantele se potda in doua tipuri: cultivarile cu flori simple si cele cu flori duble. Cele simplu inflorescente sunt recunoscute pentru florile roz pal, care se deschid in forma de cupe si contin doar 10-30 de petale subtiri. Florile cu dubla inflorescenta sau “dublu fine fac” au un grup generos de 40-60 de petale si culori de la galben pal, pana la roz sau prune.

Cu toate acestea, nu doar culoarea face trandafirii atat de dragalasiti. Cupolele florilor voluminoase creeaza un aspect moale si calduros, ceea ce duce la un farmec antologic care se simte in intreg tinutul.

Modul de creştere al trandafirului de Ierihon

Plantele Trandafirului de Ierihon tind sa se extinda extrem de intins, largindu-se la pana la trei metri in diametru. Aceste trandafiri de Ierihon au nevoie de conditii de scurta durata si de udare, permitandu-le sa se extinda rapid in desert. Se pot folosi polenizatori pentru a promova cresterea plantei, dar aceasta este mai mult obicei decat necesitate peisagica.

Chiar si asa, Trandafirul de Ierihon poate prelua gradiente froma de peisaj, deoarece se poate adapta cu usurinta la regiuni mai acide, dure si in deseori valuri de caldura extrema. Plantele sale sunt rezistente la seceta si au puterea de a supravietui si in cele mai vitrege temperaturi, atingand cu usurinta 30 de grade Celsius sau chiar mai mult. Aceste trandafiri pot absorbi umezeala din sol, rezistand pana si la vanturile deserturilor si oferind alte plante ocazia sa cresta langa ele.

Rolul trandafirului de Ierihon in istoria si cultura

Trandafirul de Ierihon a imbarbatat si intimanit prinz cont de cultura si istoria acestei regiuni ca nimeni alti. Acest trandafir nu numai ca face parte din miturile si legendele Vietnamilor, dar isi are radacinile in legendele crestine, cu Abraham ca fiindu-i creatorul anonim. De-a lungul anilor, acest trandafir a continuat sa joace un rol important in miturile si traditiile locurilor, inclusiv simbolizand multi dintre religiile israeliene. Din cartile lui Abraham in scripturile crestine, Trandafirul de Ierihon este vazut ca simbol al revirii si al vietii, ce continua sa aduca speranta regiunilor secetoase si peisajelor aride.

Multe dintre aceste traditiile si credintele, au ramas in prezent si sunt parte din cultura acestei regiuni, inclusiv aceea ca trandafirii aduc covoare de petale aducand pace si intalniri intime. De la pretutindeni, romantia si magia trandafirului continua sa prinda viata, ca simbol al regressoarei boeme, al prieteniei si al curajului.

Ingrijirea trandafirilor

Chiar daca trandafirii isi cresc tulpini groase si flori frumoase, este important sa ne asiguram ca le oferim plantelor cele mai bune conditii de crestere. Inainte de toate, pregatiti solul dinainte de a planta, asigurandu-va ca este suficient de umed. De asemenea, adaugati cantitati mari de materii organice (cum ar fi frunze de copac sau frunze de gazon), cu scopul de a rodi solul si de a oferi ingredientele nutritive necesare.

Apoi, asigurati-va ca plantele sunt bine dislocate pentru a oferi suficienta aerisire plantei si a-i asigura o crestere sanatoasa si optima. Acest lucru inseamana sa tineti plantele la o distanta de 20-25 cm. urine la alte plante si sa taiati in mod regulat tulpinile vechi sau seccate pentru a le oferi plantei loc de expanse.

In cele din urma, asigurati-va ca adaugati cantitati generoase de apa. Cu toate ca Trandafirul de Ierihon este rezistent la seceta, toate plantele au nevoie de apa in mod regulat. Daca nu exista suficienta apa pe site, folositi un furtun sau un tocanator pentru a furniza plantelor cea mai buna metoda de a le proteja starea de sanatate si echilibrul nutritiv.

Benefiiciile Trandafirului de Ierihon

Trandafirului de Ierihon poate fi un membru important sau potrivit in peisaj si aduce numeroase beneficii cu ea.