Transpiratia – o problema?
Excesul de transpiratie nu este neaparat o problema medicala grava, dar este un subiect controversat despre care cu totii discutam. Transpiratia excesiva poate provoca disconfort si poate fi extrem de enervanta, mai ales pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Uneori, excesul de transpiratie poate fi chiar precum o bila neagra in viata cotidiana si poate afecta la randul lor pozitia sociala a persoanei, fapt ce duce la izolare si lipsa de incredere.

Desi nu este o boala in sine, transpiratia excesiva poate indica prezenta unei alte afectiuni medicale subiacente si, de aceea, este bine sa se consulte un medic. In cele ce urmeaza, vom discuta mai multe detalii despre transpiratia excesiva si vedem cum poate fi tratata.

Ce este Transpiratia Excesiva?
Transpiratia excesiva, cunoscuta si sub numele de hiperhidroza, este o afectiune comuna care implica principalul sistem glandular condus de hipotalamusul uman. Acestea, la randul lor, secreta cantitati in exces de substante chimice cum ar fi acetilcolina si noradrenalina si cauzeaza excesul de transpiratie.

De obicei, excesul de transpiratie se manifesta sub forma unor pete paralel albastrui pe haine, miros neplacut si, de multe ori, chiar mancarime, mai ales in partea inferioara a spatelui. De asemenea, multi oameni se confrunta cu eczeme si iritatii asociate cu transpiratia excesiva.

Exista doi tipi de transpiratie excesiva?
Da. Transpiratia excesiva poate fi impartita in doua tipuri principale.

  1. Hiperhidroza Primara: Excesul de transpiratie primara poate sa apara la orice varsta si poate fi produsa de diferiti factori, inclusiv anxietate, stres si temperatura. Nu se cunoaste sursa exacta a cauzei, insa se cunoaste ca nu este legata de alte afectiuni medicale sau de medicamentele luate.

  2. Hiperhidroza Secundara: Transpiratia excesiva secundara apare ca o complicatie a unei alte afectiuni medicale mai grave. Acest tip de transpiratie excesiva poate afecta intregul corp sau doar anumite zone ale corpului, cum ar fi mainile, picioarele, fata si axilele.

Cum poate fi tratata Transpiratia Excesiva?
Exista mai multe moduri de a trata simptomele hiperhidrozei, fie administrate de medici, fie in mod natural.

Unele dintre cele mai comune si mai eficiente moduri de tratare cuprind:

  1. Medicatie: Medicii pot prescrie anticholinergice si botox ca prima runda de tratare impotriva hiperhidrozei. Anticholinergicele actioneaza prin relaxarea muschilor si prevenirea secretarii acetilcolinei, reducand astfel simptomele transpiratiei excesive. Aceste medicamente pot fi pastrate in jur de 8 ore de persoana, operand numai asupra zonei afectate.

  2. Iontofereza: Aceasta terapie electrochimica necesita folosirea unui fierastrau care sa aplice corzile electromagnetice la suprafata pielii. Aceasta substanta izoleaza zonele afectate si impiedica transpiratia excesiva de la producand.

  3. Terapia cu laser: Aceasta terapie utilizeaza razele laser pentru a distruge glandele sudoripare care produc excesul de transpiratie. Acest tip de terapie se poate efectua prin pregatirea unei sedinte sau chiar prin injectare.

  4. Retete naturale si schimbarea stilului de viata: Picioarele uscate si frecari regulate impiedice simptomele hiperhidrozei. De asemenea, consumul de fructe si legume raw, combinat cu exercitii fizice regulate poate reduce simptomele asociate cu transpiratia excesiva.

Transpiratia Excesiva – O Situatie Grave?
Nu in general. Transpiratia excesiva poate fi chiar stanjenitoare si enervanta si poate avea un impact dezechilibrat in viata unei persoane, insa, in general, aceasta nu este una dintre cele mai grave afectiuni medicale. Transpiratia excesiva poate fi tratata cu medicamente, schimbarea stilului de viata si chiar tratarea cu laser, oferind o abordare mult mai eficienta, atat fizica, cat si emotional.

Pentru tratarea hiperhidrozei, contactati medicul dumneavoastra pentru a fi siguri ca suferi de aceasta afectiune si primiti tratamentul adecvat. Cu un tratament adecvat si schimbari pozitive in stilul de viata, transpiratia excesiva poate fi controlata si nu va mai fi o problema.