Turta dulce de Crăciun a devenit o tradiție la multi dintre noi. Dincolo de simbolurile cozonacului și al tortului învelit în aluat de turtă dulce, se ascund istorii, obiceiuri si obiceiuri diferite în orice parte a lumii. Acest definitivul articol de specialitate merge în profunzime în turta dulce ca simbol al Crăciunului și furnizează informații complete despre tradiția acestei delicii de sezon.

I. Istoria Turtii Dulci de Crăciun

Turta dulce de Crăciun şi tortul îmbrăcat prezintă rădăcini adânci în istorie și cultură. Reţeta de turtă dulce a început să se formeze în secolul al XIII-lea în Persia, unde era cunoscută ca ‘naan-e-shādi’ („pâine de fericire sau pâine de bucurie”). Această imensă bucată de pâine a fost împodobită cu miere și scorțișoară. Peste mări și țări, reteta de turtă dulce s-a răspândit în Occident, unde se presupune că a fost primită în Scoția sub forma de tort din privighetoare.

II. Rituri și Obiceiuri asociate cu Turta Dulce de Crăciun

Din curiozitate, există multe rituri și obiceiuri legate de turta dulce de Crăciun. În Imperiul Austro-Ungar, turta dulce era modelată într-o formă ciudată sau în formă de luare a lui Hristos. În Germania, era cunoscută ca laibach („paiul lui Moise”). În Italia de Sud, se pregătea o turtă dulce mare și se tăia în formă de trandafir sau alte flori. În Franța, era cunoscută ca „pan dei morti” („painea morților”). Macedonenii au pregătit turta dulce în semn de onoare și respect pentru cei care au murit, iar rușii au adăugat turtă dulce la alte mâncăruri pentru a celebra Moș Crăciunul.

III. Rețete și Ingrediente Celebre ale Turtii Dulci de Crăciun

Generațiile de mame au pregătit turta dulce de Crăciun în diferite moduri. Există mai multe rețete populare diferite, fiecare cu o rețetă specifică și cu o listă de ingrediente esențiale. Ingredientele de bază, care sunt practic aceleași în cazul tuturor sortimentelor de turtă dulce, sunt:

-făina;
-zahar;
-unt;
-ouă;
-oțet;
-apă;
-suc de lamaie;
-coriandru.

Acestea sunt cele mai comune ingrediente folosite în pregătirea de turta dulce de Crăciun. Acestea pot fi adaugate suplimetar pentru a diversifica gustul și textura unei turti dulci precum :

-stafide;

 • pâinea uscată;
  -nuci;
  -boabe de cafea;
  -rândunele;
  -vanilie;
  -caise uscate;
  -menta;

IV. Idei Creative ale Turtii Dulci de Crăciun

Prepararea unei turti dulci de Crăciun poate fi, de asemenea, o chestiune creativă. Terapeutii recomandă activități pregătirea sau decorarea tortului de Crăciun ca un mod de a se relaxa și de a se bucura de prezența celor cu care puteți vorbi și de a petrece timp în familie.

Printre unele idei creative se numara:

 • Decorarea turtii dulci cu glazura;
 • Decorarea turtii dulci cu frisca ca o imitatie a zapezii și presarată cu fulgi de ovaz;
 • Modelarea unei turti dulci sub forma unor personaje de Crăciun specifice sezonului;
 • Crearea de ornamente de turtă dulce colorate și ornamentate care pot fi atârnate pe brad;
 • Decorarea cu produse mâncate și presărate pe tortul turtă dulce;
 • Acoperirea turtii dulci cu fulgi de ovaz și confecționarea unei turti dulci deformate.

Rețete și idei îndrăznețe pentru turta dulce de Crăciun au îmbunătățit serile și duminicile de Crăciun, mai ales pentru familiile îndrăgostite de această delicioasă delicatesă de sezon. Chiar dacă rețetele și stilurile de pregătire differă, ceea ce nu se schimbă este aroma și textura de turta dulce, un simbol sfânt învăluit tradițional în căldură și voie bună. De aceea, iubiții mei, nu ne rămâne decât să vă doresc un Crăciun plin de arome și bucurie alături de familia și prietenii voștri!