Când vine vorba de alimentația bebelușilor, nutriționiștii și părinții au grijă ca acestora să le oferim cele mai sănătoase și mai hrănitoare alimente. Majoritatea bebelușilor încep să folosească alimente solide spre vârsta de șase luni. Până și atunci, există o varietate de mâncăruri potrivite pentru bebelușul tău. 

Mai mult decât atât, poți pregăti mulțumiri originale pe baza de alimente solide încât să acoperi majoritatea necesităților nutritive ale bebelușului tău, într-o perioadă ușor modificabilă. În această sursă ne vom concentra pe enumerarea mai degrabă primelor rețete de bebeluș și recomandările nutriționiste cu privire la preparatele care le pot fi oferite.

Importanța alimentelor nutritive pentru bebeluși

Începând să începem să hranim bebelușii noștri cu alimente solide, este important de reținut câteva reguli nutritive care trebuie respectate, pentru a contribui la o dezvoltare sănătoasă a micului nostru. Alimentele solide oferite bebelușului trebuie să fie hrănitoare și să includă mai multe nutrienți în componența sa. Acestea ar trebui să furnizeze absorbția de substanțe nutritive utile, precum minerale, vitamine și proteine, precizate după vârsta sugarului.

Înainte de a începe să îi dai copilului tău alimente solide, asigură-te că îi luminează interesul și pofta de mâncare. Nu este necesar acum să îi spui cât de importante sunt nutrienții pentru o bună creștere, pot fi incluse și mai târziu. Încearcă să creezi un mediu calm și relaxant în momentul consumului, astfel încât să aibă și un sentiment de satisfacție și confort în legătură cu mâncarea.

Generalidăți despre alimentația bebelușilor

În ceea ce privește adăugarea alimentelor solide în dieta bebelușului tău, trebuie să țineți cont de alimentația diversă pe care s-o aduceți în supliment. Tipul de alimente prescrise copilului trebuie să fie diferit, astfel încât să asigure această diversitate a nutrienților; aceastea ar trebui să provină din surse variate, alegerile mai bune fiind sursele naturale de carbohidrați, proteine, grăsimi și oligoelemente.

Cerealele, fructele și legumele, produsele lactate și zarzavaturile trebuie să fie incluse în dieta bebelușilor de-a lungul zilei. În aceeași măsură, cerealele nu trebuie să fie date copiilor sub șase luni, fiind considerate posibile surse alergice.

Reguli ale alimentației unui bebeluș

Țineți cont de următoarele reguli generale atunci când începi să dai alimente solide bebelușului tău:

• Începe cu alimente solide blânde, care pot fi ușor digerate și mestecate, precum banane și piureuri, plus mâncărurile usor topite.

• Nu da ce ai tu în farfurie bebelușului tău; încearcă să ții cont de dialogul și schimbul de informații pe care îl ai cu el.

• Oferă-i bebelușului tău mâncare variată.

• Nu îi oferi gustări grase și consistente sau alimente bogate în produse chimice și conservanți.

• Educă-l cu privire la îmbucături.

• Preioacă-i un suport de învățare pentru mâncare, astfel încât să poată manca singur.

• Asigură-te că bebelușul tău bea suficientă apă.

• Fă o listă cu alimentele pe care bebelușul tău le poate mânca.

• Monitorizează-i alimentația, astfel încât să prevină orice probleme.

Recomandari nutriționale ale alimentelor pentru bebeluși

Acestea sunt câteva recomandări de alimente nutritive, care să poată fi oferite bebelușilor înainte de vârsta de șase luni.

• Fierte și măcinate: Acestea pot fi oferite sub formă de piureuri și trebuie să fie măcinate, pentru a nu încurca bebelușii. Copiii trebuie să fie supravegheați în timpul acestui proces, deoarece le pot mesteca și le pot înghiți în formă neprocesată.

• Fără zahăr și sare: Copiii trebuie să evite alimentele care conțin cantități mari de sare și zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase și deserturile produse în mod convențional. Acesta poate duce pe termen lung la obezitate și la probleme de sănătate dentară.

• Alimente cu fibre bogate: O sursă ideală de fibre sunt legumele verzi, precum spanacul, broccoli și conopida.