Aproape fiecare sezon gripa devine inevitabila, in toata lumea, pedepsind fizic si mental milioane de oameni. Din fericire, lupta impotriva virusului gripal poate fi facuta mult mai usor si mai eficient decat inainte, folosind vaccinuri de gripa – ​care sunt vaccinuri sigure şi eficiente? Asta este tema discutiei de azi, si vei incepe sa intelegi totul despre vaccinurile antigripale.

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal (sau vaccinul antigripal) este o modalitate moderna de a preveni infectiile gripale. Un vaccin de gripa este o mixtura de particule mici purificate, numite antigeni, care sunt injectate intr-o persoana. Cand corpul unei persoane recunoaste aceste particule minuscule, el incepe sa produca anticorpi pe care ii foloseste pentru a combate virusul intr-un mod mai usor si eficient. Acest proces unit cu vaccinarea ajuta la prevenirea infectiilor de gripa si la reducerea severitatii simptomelor evaluate in cazurile care apar.

Beneficiile vaccinului antigripal

Vaccinarea impotriva gripei poate ajuta la prevenirea simptomelor gripei si a complicatiilor care pot aparea. Iata cateva dintre beneficiile principale ale vaccinarii impotriva gripei:

• Prevenirea complicatiilor asociate gripei, cum ar fi pneumonie, inflamatia tesutului si complicatiile cardiovasculare.

• Prevenirea simptomelor si a durerilor unei infectii severe care pot determina nevoia de a lua medicamente si chiar spitalizare.

• Prevenirea infectiilor bacteriene asociate gripelor care pot fi mult mai severe decat gripa.

• Prevenirea raspandirii gripei la persoanele care pot fi mai susceptibile la complicatii cum ar fi batranii, persoanele cu sistemul imunitar slabit sau cei cu boli cronice.

• Economisirea costurilor readministrarii vaccinurilor anuale.

Care sunt tipurile de vaccinuri antigripale?

Exista mai multe tipuri de vaccinuri antigripale disponibile, in functie de nevoile individuale si situatia medicala:

• Vaccinul inactivat: Vaccinul inactivat contine tulpini morte pentru un anumit virus gripal. O asemenea concetratie mare de particule mici poate stimula sistemul imunitar pentru a produce anticitati la virusuri similare, fara riscul unei infectii reale.

• Vaccinul intramuscular: Vaccinul intramuscular contine mici doze de virusuri vii modificate care sunt injectate intr-o muschi. Aceste virusuri vii se replica in mod normal, dar sunt modificate astfel incat sa nu produca boala. Aceste modificari pot avea posibilitatea de a stimula sistemul imunitar pentru a produce raspunsul necesar pentru a preveni infectiile.

• Vaccinul subcutan: Aceasta metoda subcutana foloseste mici doze de virusuri vii modificate care sunt injectate intr-un tesut gras sub cutanat. Aceste virusuri vii se replica in mod normal, dar este considerata mai usor ca raspunsul produs, decat in cazul vaccinului intramuscular.

• Vaccinul intranazal: Acest vaccin se livreaza prin spray nazal si contine virusuri vii modificate care sunt absorbe in mod normal, dar ineficient. Acest tip de vaccin este usor de administrat si poate fi oferit, chiar si copiilor.

Cat este eficacitatea vaccinului antigripal?

Vaccinul antigripal are un grad de eficacitate destul de ridicat, chiar si in mediile cu tendinte de a raspandi virusuri rezistente. Vaccinul poate preveni 70-90% din cazurile de infectii gripei, chiar si atunci cand virusul gripal se schimba mult sau se inmulteste rapid. Vaccinarea poate fi foarte eficienta in prevenirea infectiilor grave si poate reduce numarul de cazuri incurabile.

Care sunt riscurile inerente ale vaccinarii antigripale?

Desi vaccinarea antigripala poate avea beneficii uriase, riscurile asociate vaccinarii sunt mult mai mici. Vaccinurile antigripale sunt testate si monitorizate in mod regulat in scopul eliminarii riscurilor asociate cu administrarea acestor vaccinuri. Riscurile asociate vaccinarii antigripale sunt:

• Reactii alergice sau hipersensibilitate: uneori unele persoane pot prezenta o reactie alergica sau o hipersensibilitate la vaccinurile antigripale. Aceste persoane pot avea greutati in respiratie sau umflarea zonei in care s-a facut injectia.

• Reactivitatea din cauza substantei vaccinului: aceasta poate provoca umflaturi sau dureri la locul de injectare. Uneori, poate duce chiar la infectii ale pielii sau a venelor.

• Reactivitatea din cauza virusului fertilizat: aceasta poate fi foarte rara si poate provoca simptome care seamana cu gripa, cum ar fi febra, dureri de cap, oboseala si dureri in gat.

• Riscurile datorate steroizilor utilizati pentru a reduce reactivitatea la virusul gripal: unele medicamente contin steroizi care pot provoca anxietate, schimbari ale dispozitiei sau chiar anxietate.

Vaccinul antigripal ofera o multime de avantaje, inclusiv reduceri semnificative ale infectiilor si a simptomelor asociate gripei. Deoarece vaccinarea nu este un tratament complet, se recomanda cea mai buna practica de a se vaccina in fiecare an.

Atunci cand alegeti un program de vaccinare, este important sa discutati cu un medic despre beneficiile si riscurile vaccinarii antigripale. Efectuati o evaluare a riscului personal si luati in considerare rata de infectii la nivel local si gradul de activitate al virusului gripal inainte de a lua decizia finala.

Cu toate acestea, vaccinarea n-ar trebui sa fie singura metoda pentru a preveni infectiile. Exista, de asemenea, cateva masuri pe care le puteti lua pentru a preveni, printre care se numara evitarea contactului cu persoane care au simptome de gripa, spalarea mainilor des si acoperirea nasului si gurii cand tusiti sau stranuti. Aceste masuri contribuie, de asemenea, la reducerea raspandirii gripei si la prevenirea contaminarii cu virusuri.