Reflexele sunt comportamente instinctive sau raspunsuri controlate – la diferite stimuli – de catre creier, el fiind responsabil de cresterea si dezvoltarea copilului. Nou-nascutii au reflexe de baza care se dezvolta imediat dupa nastere si care ii ajuta sa invete si sa se adapteze mediului lor inconjurator si stilului lor de viata sau la cerintele sociale. Aceste reflexe ajuta, de asemenea, la evaluarea dezvoltarii motorii a copilului dupa nastere. Exista mai multe tipuri de reflexe ale nou-nascutilor, cum ar fi reflexul lui Moro, reflexul sugarii, reflexul plantar etc.
Lista de Reflexe ale Nou-Nascutilor
Iata unele dintre cele mai frecvente si importante reflexe:
-
Reflexul lui Moro: Acesta consta in actiunea brusca si aparent haotica pe care un copil o adopta atunci cand isi simte capul usor inclinat in spate si aruncat inainte. Obisnuit, reflexul Moro se manifesta la sugari prin intinderea mainilor si gambei, urmata de strangerea mainilor si a picioarelor intr-o pozitie de aparare si, bineinteles, strigare.
-
Reflexul sugarii: Acesta se manifesta, de obicei, atunci cand zona gurii bebelusului se atinge sau se freaca usor. Bineinteles, bebelusul va misca gura si limba in pregatirea pentru supt.
-
Reflexul plantar: Acesta se activa atunci cand partea interioara a talpii piciorului unui bebelus este stimulata. In acest caz, bebelusul va misca degetele, iar piciorul se va rasucit, intinzandu-se.
-
Reflexul raspunsului flexor: Acesta se provoaca prin stimularea unei parti a fetei sau altei zone laterale a unei parti a trunchiului bebelusului. In acest medic, bebelusul va flexa cotul, tragandu-l spre piept.
-
Reflexul miscarii rotative: Acesta se manifesta atunci cand bebelusului i se apropie obiectul sau volumul despre care se crede ca ar trebui sa reactioneze. Bineinteles, bebelusul va adopta atunci o pozitie intinsa, iar capul si picioarele sale vor roti intr-un singur sens.
-
Reflexul de raspuns al getii: Acesta se sabitut la stimularea unei parti a plantei piciorului atunci cand un obiect se apropie sau apasa usor pe partea stanga si dreapta a picioarelor. Bineinteles, bebelusul va misca ambele picioare intr-o miscare de apasare.
Beneficiile Reflexelor
Reflexele nou nascutilor pot fi absolut benefice atunci cand sunt evaluate si intelese corect. Acestea ofera semnale importante medicilor, parintilor si altor cupluri care urmeaza un tratament si asta le poate ajuta sa ia decizii. Unele dintre avantajele oferite de reflexele nou nascutilor includ:
• Setarea unei baze pentru dezvoltarea corecta a creierului bebelusului. Reflexele sunt capabile sa construiasca diferite cai si sa contribuie la dezvoltarea sistemului nervos si a memoriilor in timpul primului an de viata.
• Reflexele sunt foarte importante pentru evaluarea si evaluarea functiilor neurologice ale bebelusului. Aceste evaluari pot identifica unele obstacole sau forme de retardare pentru bebelusii nascuti prematur si le pot ajuta sa se adapete la mediul lor inconjurator.
• Acestea pot duce la mai multa constientizare a nevoilor urgente ale bebelusilor si la mai multa atentie si responsabilitate din partea parintilor lor. Deoarece bebelusii pot descrie anumite senzatii prin reflexele lor, parintii pot sa inteleaga mai usor anumite emotii ale acestora si sa se adapteze mai bine nevoilor lor.
Reflexele exclusive la copii
Exista unele reflexe care sunt prezente doar la copiii cu un anumit stil de viata. De exemplu, acestea sunt:
• Reflexul bilingv: Acesta se manifesta la copiii care au isi petrec mult timp in medii bilingve si se manifesta atunci cand acestia percep doua limbi simultan.
• Reflexul meciului: Acesta se manifesta atunci cand un obiect este introdus in imediata vecinatate a copilului. Copilul reactioneaza la aceasta schimbare, identificand si manevrind obiectul.
• Reflexul de hrana: Acesta se dezvolta la nou nascutii care sunt expusi la alaptare sau hranirea artificiala. Nou-nascutul se va hrani automat atunci cand prezenta unui hranitor asigurand suptul imediat.
• Reflexul sejurului: Acesta se manifesta atunci cand bebelusul se afla in pozitie verticala, ceea ce ii permite sa se “picteze” si sa se stabileasca.
Introducere in Aspectele Fiziologice din spatele Reflexelor
Pentru a intelege mai bine rolul si beneficiile reflexelor nou nascutilor, trebuie sa intelegem mecanismele din spatele acestora. Reflexele sunt controlate si condusa de sistemul nervos, moaste si creier ale copilului, care sunt constiente si, bineinteles, complet responsabile.
Centrale Nervoase
Sistemul nervos este responsabil pentru toate miscarea bazata pe reflex, deoarece poate trimite, primi si schimba impulsuri electrice in tot organismul. Radacinile acestui sistem sunt creierul, maduva spinarii si nervii trunchiului cerebral. Creierul, bineinteles, este responsabil pentru evaluarea tuturor semnalelor care vin de la radacinile coloanei vertebrale, iar maduva spinarii ajuta la prelucrarea si directionarea acestor semnale la si de la creier. Toate aceste mecanisme joaca un rol esential in controlarea reflexurilor.
Musculare si miscarile musculare
Fiecare dintre reflexele bebelusilor se realizeaza prin musculatura. La nivelul fiecarui reflex, bebelusul va avea tendinta de a adopta diferite forme de miscarile musculare care ajuta la prelucrarea in mod corespunzator a stimulurilor fizice si chimice din organism. Aceste miscarile musculare sunt responsabile pentru starea fizica si psihica a bebelusului.