Actul de pașaport face parte din viața oricărei persoane care își dorește să se bucure de libertatea deplasării în țară, ca și peste hotare în alte țări. Acest act de identitate este vital și reglementat de stat, fiindu-vă necesar pentru a vă asigura că călătoriile dumneavoastră sunt legalizate. În acest articol veți fi ghidați prin toate procesele implicate în obținerea actului de pașaport, inclusiv taxele, modificările existente, programarea, eliberarea și valabilitatea.

Acte necesare pentru Pașaport

Pentru fiecare pașaport expediat de către un guvern există un număr de acte care trebuiesc îndeplinite pentru a obține acordul de eliberare a documentului. Acestea sunt, în principiu, aceleași pentru majoritatea țărilor. Acestea sunt:

  1. Copie a actului de identitate, cum ar fi cartea de identitate sau buletinul de identitate.
  2. O poză cu o dimensiune de 3 cm și jumătate pe 5 cm și jumătate, tipul fotografiei fiind același prezentat pe formular.
  3. Un document care atestă o adresă de domiciliu, cum ar fi copii ale facturilor de utilități sau ale unui contract de închiriere.
  4. Documente care atestă că stați în regim legal ilegal în statul vostru, cum ar fi certificatul de naștere sau actul de căsătorie.

În țările membre ale Uniunii Europene, există de asemenea, uneori, documente suplimentare pe care ar trebui să le pregătiți în vederea obținerii pașaportului, inclusiv formularele speciale disponibile la ambasadele respective. Asigurați-vă că ați verificat și ați îndeplinit orice cerințe adiționale înainte de a merge mai departe.

Taxă

Odată ce toate documentele au fost îndeplinite, este necesară plata taxei de emisie a pașaportului. În mod obișnuit, taxele sunt proporționale în raport cu valabilitatea pașaportului. Principalii indicatori sunt numărul de ani pentru care documentul este valabil și costurile impuse pentru o durată mai mare de timp în cadrul emiterii pașaportului. De obicei, taxele de obținere a unui pașaport sunt cuprinse între 0 – 400 euro.

Programare și eliberare

După ce toate documentele și taxele de eliberare au fost remise unității și autorizate, urmează procesul de programare și eliberare pentru pașaport. Simfonia acestui proces poate varia în funcție de anumite țări sau documente, dar, în general, este formată din următoarele pași:

  1. Completați formularul de programare pentru a fi înregistrat la o bancă de date specială.
  2. Prezentarea la biroul de pașapoarte pentru identificarea, verificarea și înregistrarea documentelor.
  3. Prezentarea documentelor medicale necesare, în cazul în care este solicitat.
  4. O cancelență de plată poștală sau un responsabil de plată pentru aplicația de eliberare a pașaportului.

După ce toate documentele solicitate au fost prezentate, ar trebui să primiți un email sau un SMS și notificarea că pașaportul dumneavoastră este acum pregătit și gata pentru a fi ridicat și folosit.

Valabilitatea pașaportului

Valabilitatea pașaportului dumneavoastră este de asemenea importantă, deoarece este posibil să se schimbe regulile fără preaviz și să trebuiască să vă ajustați expediția în consecință. Durata de valabilitate a pașaportului poate varia între 1 – 10 ani sau mai mult, în funcție de tipul documentului și de disponibilitățile băncii de date în cadrul provincial și governamental.

Când a venit vorba de reducerea perioadei de valabilitate a pașaportului dumneavoastră, este essențial să înțelegeți că acest lucru nu se va schimba sau extinde automat. Este imperativ să notificați autoritățile, în special dacă utilizați acest document pentru o călătorie care depășește perioada de valabilitate acordată.

Revizuirea pașaportului

De asemenea, este important să revizuiți periodic informațiile pe care le conține pașaportul dumneavoastră. Acest lucru este important pentru a vă asigura că actele sunt în zi și că toate datele dumneavoastră sunt importante. Dacă vă aflați în situația de a mări sau de a schimba orice informații cu privire la documentele dumneavoastră, trebuie să informați întotdeauna autoritățile și să cereți revizuirea acestora, pentru a vă asigura că sunteți înăbușit global și în zi.