Calvitia, cunoscuta si sub numele de chelie, alopecie sau pierderea volumului parului este o afectiune medicala dureroasa ce se caracterizeaza prin caderea infailibila si excesiva a parului dintr-o zona specifica a capului sau din toate partile. Aceasta afectiune poate cauza stres extrem si depresie pe termen lung, in special la barbati.

De asemenea, multi oameni se simt stanjeniti si intimidati de calvitia si isi schimba style-ul de viata pentru a evita contactul social si a se ascunde de privirile altor persoane. Acesta poate fi un proces lent, care poate afecta profund stilul de viata si buna dispozitie a unei persoane.

Varsta si Genul

Calvitia este mult mai des intalnita in randul barbatlor si este cauzata de multiple factori, inclusiv inaintarea in varsta. Adesea, calvitia incepe sa se manifeste inca din adolescenta. Aceasta poate fi cauzata in mare parte de factori genetici si poate fi observata la persoanele cu rase omogene, precum albii. Desi este adesea mai prezenta la barbati, aceasta afectiune poate intalni si femei.

Tipurile de Calvitie

Calvitia se imparte in patru categorii principale:

  1. Alopecia androgenetica: Acest tip de calvitie, cunoscuta si sub numele de chelie comuna sau chelie masculina, este cea mai frecventa forma de pierdere a parului intalnita la barbati si la femei si este cauzata de factori genetici si hormonali. Se manifesta prin pierderea excesiva si treptata a parului de pe scalp.

  2. Alopecia areata: Acest tip de calvitie este determinata de variables factori, inclusiv imunitatea scazuta si vaccinurile recente. Se manifesta ca o pierdere pe termen scurt sau chiar permanenta a parului in anumite zone sau peste tot pe scalp.

  3. Alopecia cicatriciala: Aceasta se caracterizeaza prin pierderea turgestiva a parului de pe scalp, cauzata de infectii sau de alte factori inflamatori.

  4. Alopecia areata universalis: Acest tip de calvitie se refera la pierderea totala a parului, chiar si facial, precum barba si sprancene.

Simptome

Simptomele variaza conform tipului de alopecie si pot include:

• Sari usoare sau caderi mari de par care se extind in forme variate;

• Zone cu par rar;

• Zone mici sau substantiale, aproape lipite, fara par;

• Piele subtire, rosie sau aspra;

• Zone albe sau umbrite, de piele fara par;

• Prurit, zgarieturi, furnicaturi sau mancarimi in zonele afectate.

Diagnostic

Un diagnostic precis poate fi obtinut prin examinarea scalpului si a istoriei medicale a pacientului. Analizele sanguine pot fi, de asemenea, recomandate pentru a descoperi anumite afectiuni asociate care pot cauza calvitia.

Cauze

Cauzele calvitiei sunt foarte variate si pot include:

• Factori ereditari, cum ar fi nivelurile scazute ale anumitor hormoni;

• Utilizarea anumitor medicamente;

• Schimbari hormonale, cum ar fi schimbarile in starile emotionale;

• Factori stresanti, cum ar fi un deces recent sau chirurgia;

• Infectii cauzate de bacterii, ciuperci sau alte organisme;

• Afectiuni autoimune;

• Expunerea la produse chimice puternice;

• Utilizarea produselor cosmetice nepotrivite.

Tratamente

Exista mai multe tipuri de tratamente disponibile pentru tratarea calvitiei. Unele dintre acestea sunt:

• Medicamente: Mecanismul de actiune al acestor medicamente se focalizeaza pe blocarea enzimelor care elimina foliculii de par. Unele medicamente prescrise sunt minoxidil si finasteride.

• Terapie prin transplant de par: Aceasta procedura permite followsului sa se bucure de o aparitie naturala a parului. Aceasta terapie consta din prelevarea foliculilor de par de la alte parti ale corpului si transplantarea lor intr-o zona afectata a scalpului.

• Uleiuri esentiale: Uleiurile de ricin, de masline, de cocos si de jojoba sunt considerate utile in tratarea calvitiei. Acestea sunt bogate in antioxidanti si au proprietati anti-inflamatorii care pot preveni pierderea parului si pot accelera regenerarea foliculilor.

• Terapia fotodinamica: Aceasta terapie implica expunerea parului la lumina UV. Acest lucru poate ajuta la stoparea caderea parului si poate relaxationa zonele cu par rar.

• Modificari stilului de viata: Unele schimbari in stilul de viata, cum ar fi evitarea produselor stresante si a produselor chimice puternice, pot ajuta la prevenirea sau chiar oprirea calvitiei. Este, de asemenea, important sa se evite suprastimularea scalpului cu pieptanaturi viguroase si a utilizarii produselor styling.

Calvitia poate fi o afectiune extrem de demoralizanta pentru o persoana pacienta. Cu toate acestea, exista mai multi factori ce pot cauza calvitia si, prin urmare, mai multe modalitati de tratament. Utilizarea unei imbinari intre remedii casnice si unele tratamente prescrise poate reduce simptomele si poate preveni caderea parului. Un stil de viata sanatos si anumite schimbari in produsele cosmetice pe care le utilizati pot, de asemenea, sa ajute la ameliorarea simptomelor.