Mimica fetei poate oferi cea mai intensa si mai autentica informatie despre starea emotionala si atitudinea unei persoane. Unii oameni de stiinta considera ca exprimarea faciala este un punct de cotitura in comunicarea umana, trimitand mesaje fiziologice, sociale si personale despre propriile emotii si personalitati. Acest articol va prezenta in mod complet, caracteristicile si functionarea mimica fetei, cu exemple si informatii detaliate despre principalele portiuni ale fetei folosite pentru a comunica si exprima emotii.

Mimica fetei este modul in care se exprima emotiile si starea emotionala a unei persoane prin miscari ale fetei. Este o modalitate esentiala prin care oamenii interacioneaza si vorbesc intre ei, pe langa verbal. Fiecare miscare faciala a unei persoane transpune mandri si sentimente si transmit informatii despre gandurile sale si trairile.

Expertii in stiinte cognitive s-au concentrat asupra functionarii neuromusculare a mimico faciale si au explorat modul in care poate fi utilizata ca instrument cultural in intelegerea si predictia comportamentului. Ei au incercat sa descopere si sa explice modul in care arta si limbajul verbal se uneau sa explice si definiace aceasta exprimare emotionala.

Partea I: Structura Fetei

Inainte de a reunide magnifica diversitate a formelor si valurilor emotiilor care ies din fata este esentiala intelegerea structura muschilor si a fiziologiei a fetei umane. Fiecare parte a fetei este inzestrata cu un set de muschi care sunt asociatii cu utilizarea sau cu degenebratea emotiilor. Acesti muschi ofera o determinata forma fetei, prin urmare, permite ovaria si volumul expressiilor faciale.

Se crede ca muschii implicate in miscarea faciala se impart in doua categorii principale: muschii mimici, care sunt responsabili pentru micile expresii emotionale si gesturi, por iar muschii fizionomici, responsabili pentru mutantii faciale globale si schimbarea formei fetei. Aceste muschi sunt subiectul unor dezbateri interminabile si sunt clasificati cum urmeaza:

Muschii mimici:

 1. Muschi orbiculari ai ochilor
 2. Muschi ai buzelor
 3. Muschi ai obrajilor
 4. Muschi ai barbiei

Muschii fizionomici:

 1. Muschi temporal
 2. Muschi buccofaringian
 3. Muschi maseter
 4. Muschi pterigoid

Partea a II-a: Expresii emotionale

Mimica faciala poate fi privita ca o expresie emotionala pe care unii oameni o utilizeaza pentru a-si exterioriza sentimentele hie interiorizate. Cu toate ca aceasta miscare este volatila poate fi folosita pentru a distinge si descifra emotii, astfel informatia potrivida sa fie transferata. Gama variata care se poate percepe prin mimica fetei, ofera o varietate de optiuni pentru detectarea starii emotionale si trairilor interioare.

Principalele cinci emotii progranate in S.T.A.T (Sistemul Tehnic de Exprese Emotionale)descoperite de Paul Ekman sunt urmatoarele:

 1. Furia
 2. Teama
 3. Dezgustul
 4. Tristetea
 5. Mulumirea

Prima data Ekman a redat acest emotii, ca fenotip universal de baza. Acestea sunt sentimente emotionale esentiel care se disting in componenta faciala si verbala simplu,standardizat si specific. Si acestea sunt emotionale arhaice, cranasti ereditare. Conform formularilor anterioare se pot identifca si alte emotii izolabile din componenta faciala, precum tristetea, surprinderea si amuzamentul.

Exemple de emotii

 1. Furia – aceasta se manifesta prin: ochii intorsi, buzele stranse si sprancenele intprotopite.
 2. Teama – fata se expresa prin: ochii larg deschisi, buzele intrunite si sprancenele ridicate.
 3. Dezgustul – se realizeaza prin: buzele arcuite si remarcarea pliurilor din jurul gurii.
 4. Tristetea – fata se reflecta prin: pleoape cazute, buze strabatute si pete adanci peste obraji.
 5. Mulumnirea – se arata prin: ochii inchisi, pometii inaltati si zambetul.

Partea a III-a: Interpretarea Mimicii Faciale

O curgere impecabila a mimica faciala, in prezent si in trecut, este deosebit de importanta pentru comunicarea si relatiile cu oamenii din jurul nostru. De aceea, intelegerea si familiarizarea cu termenii si valorile emotionale reflectateica, poate fi folosita ca si inovatie pentru a lidera viata activa si foarte productiva.

Exista mai multe strategii de analizare a portiunilor fetei, pt a definii si a exprima emotii. Acestea includ:

 1. Utilizarea perceptiei directe, care implica recunoasterea fetei si folosirea comparatiei si a analogiei cu fata altor persoane.

 2. Modelarea faciala, care desemneaza identificarea si reproducerea angajamentului in miscare al muschilor faciali sau, in cazuri mai extinse, a intregii fete.

 3. Jumping to conclusions, in care nu se ia in considerare directia si dimensiunea schimbarilor. Aceasta presupune un proces rapid sau chiar eronat, presupunand ca prima secvent de schimbare in miscarea faciala este cauza principala a emotiei.

 4. Evaluarea contextuala, care implica raportarea sentimentelor individuale ale persoanei la datele situatiei. Acest lucru include identificarea sentimentelor interioare, atributes persoanelor in diferite conexiuni si situatii.

Partea a IV-a: Utilizarea excesiva a mimicii fetei

Utilizarea prea frecventa a mimicii fete poate fi potential daunatoare pentru un individ. Comportamentulc excessivepvor implica pana la limite patologice. O persoana cu afectari clare ale mimico faciale poate avea tendinta de a-si mimica sentimentele prea excesiv, entitate cunoscuta ca “dysfacialism”.

Adesea, persoana poate fi prea intensa in exprimarea emotiei sale, in special cand este emotionat. Este a doua benigna si neintenstionala. In cazuri mai severe, poate fi plasat in aceeasi categorie ca si boli mentale de tipul – sindromul Tourette, in care persoana isi poate controla lipsit de deliberate schimbarile si actiunile faciale.