Viziunea poate fi îmbunătăţită cu tratamente eficiente ale bolilor corneei. Această parte vitală a ochiului poate avea multe probleme care, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la deficiente severe ale vederii. Pentru a înțelege mai bine ce boli pot afecta corneea, vom examina mai detaliat opțiunile medicale disponibile și lucruri pe care le puteți face pentru a preveni mai bine aceste afecțiuni.

Ce este corneea?

Corneea este o parte transparată și protectoare a ochiului, funcționa ca un geam clar pentru a deservi și a dirija razele luminoase pe retina, permitând astfel vederea și calcularea axelor optici. Dacă este deterioratā, poate avea un impact drastic asupra vederii și, când este cazul, poate necesita tratament.

Ce sunt bolile corneene?

Bolile corneei sunt, în general, afecțiunile patologice care afectează în mod direct structura și funcția corneei, ceea ce poate duce la reducerea clarității vederii și chiar la orbire. Recenzie comună de patologii corneene este împărțită în următoarele categorii:

  1. Afecțiuni inflamatorii: Acestea sunt provocate aproape în întregime de bacterii și, în unele cazuri, de degerături, cum ar fi cheratită, keratoconjunctivită și ulcerul cornean.

  2. Afecţiuni degenerative: Bolile autoimune pot provoca distrugeri structurale ale corneei, ceea ce poate duce la pierderea vederii. De asemenea, ochelarii sau lentilele de contact necorespunzătoare pot degrada în mod progresiv corneea și pot provoca hipermetropie sau astigmatism.

  3. Boli care implică structuri anexe: Aceasta include boli cum ar fi scleroza corneei, prezenta corpurilor străine sau cataractă.

  4. Afecțiuni ereditare și congenitale: Acestea sunt rare și includ anumite patologii hereditare și congenitale, cum ar fi lizamuscular și o endoftalmită.

Este important de menționat că bolile corneei nu se limitează doar la afecțiunile enumerate mai sus, dar aceasta a oferit doar un apercu general despre ce se poate întâmpla și ce sfaturi se pot oferi pentru prevenirea sau tratamentul bolilor corneene.

Cum se tratează bolile corneene?

Deoarece fiecare boli corneene are propriile sale circumstante și cauze specifice, este important ca medicul să facă un diagnostic complet și exact pentru a vedea opțiunile disponibile cu medicamentele. De exemplu, medicul ar putea recomanda medicamente împotriva infecției dacă este cazul pentru tratarea problemelor la nivelul membranei corneene.

Medicii recomandă și tratamentul chirurgical, cum ar fi injecții intraoculare și alte proceduri foarte inovatoare pentru tratarea anumitor tipuri de bolile corneei. Acestea sunt abordări foarte eficiente pentru a trata bolile corneene și sunt recomandate în special în cazurile în care tratamentul medical nu a funcționat.

De asemenea, transplantul cornean este încă cea mai bună soluție de tratament pentru bolile corneei, ăsurilor severe provocate de infecții grave sau unor probleme serioase ale ochiului, dar rezultatele pot varia de la persoană la persoană.

Cum se poate preveni bolile corneenei?

Prevenirea bolilor corneene poate fi dificilă, în special în cazul bolilor autoimune care nu pot fi controlate, însă următoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea majorității sporadice de afecțiuni corneene:

• Utilizați numai produse de calitate pentru îngrijirea ochilor

• Eliminați contactul cu substanțele iritante

• Purtați întotdeauna ochelarii de soare atunci când ieșiți

• Nu utilizați lentile de contact dacă nu sunt prescrise de un medic

• Încercați să evitați expunerea la substanțe chimice

• Propria îngrijire corectă, inclusiv spălarea cu apă curată

• Faceți examen ocular anual pentru a vă asigura că nu există probleme

• Utilizați numai produse care sunt recomandate de medic

Bolile corneene sunt destul de comune și pot avea un impact dramatic asupra vederii dacă nu sunt tratate în mod corespunzător și la timp. Cu toate acestea, când se înțelege ce cauzează și cum pot fi tratate aceste boli. Cu măsurile de prevenire corecte și cu ajutorul unui medic competent, bolile corneene pot fi gestionate la un nivel acceptabil și viața se poate continuă fără incidente.