Gatitul la aburi este o adevarata binecuvantare pentru persoanele care doresc sa-si mentina sau sa-si imbunatateasca stilul de viata sanatos. Daca esti interesat sa afli mai multe despre avantajele gatitului la aburi si ce beneficii are asupra dietei tale, afla mai jos informatii utile despre acest proces de pregatire delicios si sanatos al alimentelor!

Ce este gatitul la aburi?

Gatitul la aburi este un proces de gatit sanatos si usor prin care se introduc alimentele intr-un recipient special acoperit in care aburul se creste si apoi condenseaza pe alimente, asigurand o coacere uniforma si delicioasa. Avantajul major al gatitului la aburi consta in faptul ca alimentele primesc o cantitate mai mare de nutrienti in comparatie cu alte tipuri de gatit.

Beneficiile gatitului la aburi

Aici sunt cateva dintre beneficiile major al gatitului la aburi:

  1. Cea mai importanta mareeste cantitatea de nutrienti in alimente — Gatitul la aburi pastreaza toate nutrientii esentiali si vitaminele din alimente fara a le sparge. De asemenea, acest lucru mareste disponibilitatea substantelor nutritive in alimente.

  2. Retine textura si savoarea alimentelor — Gatitul la aburi ajuta la pastrarea texturii si gustului alimentelor. Nu vei mai avea nevoie de sare sau alte condimente pentru a obtine un gust bun.

  3. A excelent modalitate usoara si rapida de gatit — Gatitul la aburi este cea mai usoara si rapida modalitate de preparare delicioasa si sanatoasa a alimentelor. Toate alimentele gatite pe aburi se fac intr-un singur vas, ceea ce face procesul mult mai eficient si fara stres.

  4. Limiteaza pierderile de nutrienti – Uleiurile sau grasimile nu mai sunt necesare pentru gatitul la aburi, eliminand astfel necesitatea consumului nesanatos de grasimi saturate din alimentele gatite.

  5. Ideal pentru dietele vegetariane – Cum alimentele se gatesc intr-un vas separat, poti gati fructe si legume in acelasi vas, conservand astfel nutrientii din fiecare aliment in parte.

Tipuri de echipament pentru gatit la aburi

Multe dintre echipamente necesare pentru gatit la aburi sunt gasite usor si sunt extrem de ieftine.

  1. Setul de aburit — poate fi folosit pentru gatitul de legume, fructe, carne sau orice alt fel de alimente pe care le doresti. Acest set consta in general dintr-o oala si un cosulet special pentru gatitul pe aburi.

  2. Cuptorul cu aburi — poate fi folosit pentru a gati diferite tipuri de alimente. Un cuptor cu aburi are multe caracteristici utile, cum ar fi controlul calibrului de abur si abilitatea de a gati mai multe feluri de mancare simultan.

  3. Tigaia de aburi — poate fi folosit pentru gatitul alimentelor precum orezul, cartofii natur sau legume. Aceasta tigaie are mai multe straturi in care poti gati mai multe alimente simultan.

  4. Aburitorul – este un alt echipament de gatit, care poate fi folosit pentru pregatirea alimentelor, precum clatite, in forma de tartine sau pentru a prepara cale de dimineata.

  5. Storcatorul de aburi – poate fi folosit pentru a obtine suc natural din fructele si legumele pe care le consumi.

Cum gatesti alimente la aburi

Gatitul la aburi este destul de usor si se poate face in mai putin de 10 minute. Pasii de baza sunt:

  1. Pregateste-ti alimentele- Taie alimentele in cuburi si asigura-te ca sunt curatate si curatate inainte de a incepe pregatirea.

  2. Adauga aburul propriu- Adauga putina apa in vas, pe care sa o incalzesti, pana intra in stare de aburi.

  3. Asaza alimentele in cosul pentru aburi- Pune alimentele in cosul pentru aburi si asaza-l deasupra recipientului cu aburi. Acopera vasul si lasa aburul sa faca treaba.

  4. Pregateste-ti masa si serveste-ti alimentele- Dupa ce aburul se va ridica in vasul cu alimente, mai ai nevoie doar de cateva minute pentru a gati. Scoate mancarea din cos si serveste-o la masa.

Suplimentari pentru gatitul la aburi

Pentru o gatit la aburi mai sanatos, va recomandam sa folositi urmatoarele suplimente pentru a imbunatati efectele gatirii alimentelor pe aburi.

  1. Uleiuri presate la rece – Se pot adauga uleiuri presate la rece pe alimente inainte de a le gati la aburi. Uleiurile presate la rece sunt surse bogate de grasimi sanatoase care pot contribui la adaugarea unui gust mai bun alimentelor.

  2. Condimente – Creste-ti nivelul de savoare si aroma apeland la condimentele tale favorite, cum ar fi oregano, busuioc sau masline.

  3. Legume si fructe proaspete – Cumpara-ti legume si fructe proaspete pentru gustul si aroma naturala a alimentelor pe care le gatesti.

  4. Marinade- O marinada preparata in prealabil poate fi folosita cu succes pentru a adauga un gust mai bun.

Gatitul la aburi – este mai sanatos si mai usor decat gatitul in sine

Gatitul la aburi se poate dovedi a fi un mod eficient si sanatos de a prepara o masa devreme si fara stres. Multi oameni care au inceput sa gatet pe aburi, au observat ca au un nivel mai ridicat de energie si starea de bine in general, deoarece alimentele gatite la aburi sunt mai bogate in nutrienti si grasimi saturate in comparatie cu alte tipuri de gatit. Daca incerci acest mod de gatit, schimbarea ta va fi uimitoare asa ca nu ezita sa incepi sa gatesti alimentele la aburi!