Bolile autoimune sunt anumite afecțiuni care au început să câștige teren în ultimii ani, în ciuda faptului că cauzele exacte ale acestor boli au rămas misterioase, doctorii spun că cercetările au demonstrat că stilul de viață joacă un rol important în bolile autoimune. Acest articol se concentrează asupra cauzelor, simptomelor și tratamentelor bolilor autoimune.

Boala autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele, țesuturile și organele sale, provocând simptome dureroase și suplimentare. Aceste boli pot varia în severitate și pot avea un impact mare asupra calității vieții pacientului. Există peste 80 de boli autoimune cunoscute, iar rata ratei de diagnosticare este în continuă creștere, mai ales în rândul femeilor.

Ce sunt bolile autoimune?

Bolile autoimune sunt orice afecțiune în care sistemul imunitar al organismului se atacă în mod necontrolat. Acest sistem de protecție al corpului, care produce celule și proteine pentru a ajuta organismul să lupte împotriva virusurilor și infecțiilor, nu recunoaște țesuturile și organele proprii și le atacă. Acest lucru, în cele din urmă, provoacă inflamație și simptome suplimentare.

Cauze

Motivul exact al bolilor autoimune este încă necunoscut. Cu toate acestea, medicii suspectează că există mai mulți factori care contribuie la apariția bolii. Acestea includ:

• Factori genetici: Unele gene pot crește șansele de a dezvolta anumite boli autoimune. Se crede că sunt implicați multipli gene și acestea se transmit din familie.

• Dezechilibru hormonale: Hormonii joacă un rol vital în funcționarea sistemului imun. Unii hormoni pot provoca sistemul imun să devină prea sensibil și se activează în mod inutil.

• Stresul cronic: Stresul cronic poate fi considerat un factor care contribuie la declanșarea sau agravarea proceselor autoimune. Stresul cronic poate provoca o reacție imună excesivă și poate activa celule care se pot ataca in mod necontrolat.

• Mediul și alimentația: Se crede că expunerea la anumiți factori din mediu, cum ar fi pesticidele și produsele chimice, poate soliva sistemul imun și contribui la dezvoltarea bolilor autoimune. De asemenea, se crede că alimentele procesate și alimentele de calitate scăzută pot contribui la dezvoltarea bolilor autoimune.

Simptome principale ale bolilor autoimune

Simptomele variază în funcție de tipul bolii autoimune. Unele boli autoimune sunt ușoare și nu duc la simptome suplimentare sau sunt doar milde, în timp ce unele poate fi foarte serioase și pot avea un impact foarte mare asupra calității vieții. Unele simptome comune ale bolilor autoimune sunt:

• Oboseala cronică și slăbiciune musculară

• Dureri articulare și musculare
• Piele uscată și erupții cutanate
• Nevoia de a urina frecvent
• Scăderea sau pierderea poftei de mâncare
• Probleme de memorie și concentrare
• Pierderea părului

Tipuri comune de boli autoimune

Sunt mai multe tipuri de boli autoimune, în funcție de zona din corp care este afectată. De asemenea, în unele cazuri, boli autoimune pot fi asociate cu caracteristicile comune ale unei familii. Ambii bărbați și femei pot suferi de unul sau mai multe tipuri de boli autoimune. Iată câteva dintre aceste boli autoimune comune:

• Artrita reumatoidă (RA) – Aceasta este o boală inflamatorie care afectează articulațiile. Se manifestă prin dureri articulare, rigiditate, înroșire, umflare și disfuncție a organelor.

• Tiroidita autoimună – Această afecțiune afectează glanda tiroidă și poate provoca hipotiroidism sau hipertiroidism. Sunt două tipuri principale de tiroidita autoimună – tiroidita Hashimoto și tiroidita Grave.

• Lupusul – Lupusul este o boală cronică inflammatory care afectează atât pielea, cât și țesuturile, și organele interne. Principalele simptome sunt febră, fatigue, erupții cutanate și durere la nivelul articulațiilor,

• Diabetul zaharat tipul 1 -Diabetul zaharat tip 1 este o boală autoimună care, din păcate, este foarte frecventă printre oameni. Această afecțiune afectează glucoza din sânge și poate avea un impact destul de negativ asupra calității vieții.

• Scleroza multiplă – Aceasta este cea mai frecventă boală autoimuna a sistemului nervos. Simptomele pot include oboseală, tulburări ale vederii, tulburări de mișcare și senzații de furnicături, slăbiciune, durere la nivelul membrelor și probleme de coordonare.

• Boala inflamatorie intestinală (IBD) – Aceasta este o afecțiune cronică care afectează intestinul subțire și intestinul gros și care provoacă inflamații, diaree și dureri abdominale.