Combinarea alimentelor poate fi o piesa importanta a unei diete sanatoase si diversificate. O alimentatie bine echilibrata si corespunzatoare ajuta la asigurarea unei niveluri optime de energie si nutrienti in organismul nostru. Consumul de alimente bogate in proteine, grasimi, carbohidrati, fibre si a altor nutrienti de baza, cum ar fi vitaminele si mineralele, este important pentru un corp sanatos si este oferit cu cea mai buna calitate prin combinarea alimentelor in mod inteligent. In acest articol, ne vom concentra asupra beneficiilor combinarii alimentelor si asupra modului in care se poate face in mod eficient.

Avantajele combinarii alimentelor
Combinarea alimentelor nu se refera la alimentele pe care le consumam. Se refera la modul in care aceste alimente sunt consumate impreuna. Acest lucru include si combinarea alimentelor atat brut, cat si preparate termic. Chiar daca multi oameni pot considera combinarea alimentelor ca fiind complicata, ea poate, de fapt, sa salveze timp si sa ajute la obtinerea unei diete echilibrate. Iata cateva avantaje imediate:

•Garanteaza nutrientii necesari:
Consumul unei diete diversificate cu alimente bogate in nutrienti, cum ar fi proteine, carbohidrati, grasimi si fibre, este esential pentru a ne mentine starea de sanatate, iar combinarea alimentelor ne asigura ca primim mai mult decat necesarul de nutrienti. Acesta poate fi atins prin consumul unor alimente sanatoase cum ar fi fructe si legume si consumul acestora alaturi de alte alimente, cum ar fi grasimi sanatoase si proteine.

•Creste aportul de vitamine si minerale:
Combinarea alimentelor poate ajuta la asigurarea unei diete cuprinzatoare, asigurand toti nutrientii necesari, inclusiv vitamine si minerale. Acest lucru poate fi realizat prin consumul unei varietati de alimente, inclusiv legume, fructe, cereale integrale, produse lactate, oua si peste. Consumul acestor alimente impreuna va ajuta la obtinerea cantitatilor optime de vitamine si minerale in dieta.

•Ajuta la prevenirea unor afectiuni cronice:
Legatura dintre alimentatia sanatoasa si preventia afectiunilor cronice, cum ar fi bolile cardiace, diabetul si cancerul, este bine cunoscuta. Acest lucru se poate obtine prin introducerea in dieta a unor alimente potrivite, precum legumele, fructele si produsele lactate, impreuna cu grasimile sanatoase si proteine. Consumul unei diete variate va ajuta la obtinerea aportului necesar de nutrienti de care organismul are nevoie pentru prevenirea acestor afectiuni.

De ce sa combinam alimentele in mod inteligent

•Evitarea senzatiei de foame:
Cercetarile au demonstrat ca combinarea alimentelor bune in mod corespunzator poate ajuta la reducerea senzatiei de foame si la prevenirea consumului excesiv de alimente. O combinatie potrivita de alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele, fructele si produsele lactate, impreuna cu grasimi sanatoase si proteine, poate ajuta la reducerea senzatiei de foame.

•Echilibrarea nivelului glicemiei:
Alimentele consumate impreuna contribuie la rata de absorbtie si efectele asupra glicemiei. Acest lucru este unul dintre motivele pentru care este important sa combinam alimentele bogate in carbohidrati cu alimente grase si proteice. De exemplu, putem servi orez alaturi de fructe si legume, iar in cazul produselor lactate, sa le servim impreuna cu hrana completa, cum ar fi fructe si nuci sau seminte.

•Ajuta la absorbtia nutrientilor:
Ca si in cazul echilibrarii glicemiei, si unele alimente pot ajuta la absorbtia unor nutrienti din alimentele pe care le consumam. De exemplu, consumul de sucuri de fructe, cum ar fi sucuri proaspete, impreuna cu alimente bogate in vitamina C, cum ar fi portocalele, citricele si legumele, ne poate ajuta sa absorbim mai bine vitamina C. Prin consumul unor alimente ca anumite fructe si legume impreuna cu alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi nuci, seminţe sau ulei turcesc, pentru a favoriza absorbtia corecta a nutrientilor.

Sfaturi privind combinarea alimentelor

Iata cateva sfaturi pentru obtinerea unei diete corespunzatoare prin combinarea alimentelor in mod inteligent:

•Evitati portiile mari de carbohidrati:
Portiile mari de carbohidrati pot duce la cresterea nivelului zaharului din sange si provoca senzatie de foame si slabiciune. De aceea, este important sa ne limitam consumul de produse din faina si orez si sa le consumam in cantitati mici alaturi de produse bogate in fibre si proteine.

•Consumati legume cu o masa:
Legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre esentiale si ar trebui consumate la fiecare masa pentru a obtine beneficiile lor. Se poate face acest lucru serveind supa, salata sau alte retete din legume, chiar si cu pesti sau carne.

•Adaugati sare si otet pentru un gust imbogatit:
Pentru un gust imbogatit, se poate adauga putina sare si otet alimentar la salate, sosuri sau alte retete. Acestea pot ajuta si la obtinerea beneficiilor nutritionale prin cresterea absorbtiei nutrientilor si imbunatatirea digestiei.

•Limitati consumul de condimente si produse procesate:
Zaharul, sarea si alte produse si condimente procesate pot fi daunatoare pentru sanatate si pot afecta glicemia. De aceea, este important sa consumam numai cantitati mici din aceste tipuri de alimente si sa limitam consumul lor cat mai mult posibil.

•Asezati alimentele pe patrate:
Cercetarile au demonstrat ca pozitionarea alimentelor pe patrate poate ajuta la limitarea mancarii excesive. Se poate asigura un aspect estetic placut prin asezarea alimentelor pe patrate si impreuna cu adaugarea unor condimente si produse procesate (in schimb actelor indicate anterior).

Combinarea alimentelor in mod inteligent este importanta pentru a obtine nutrientii esentiali de care organismul are nevoie pentru a functiona.