Ecografia abdominala este o procedura uzuala si usoara, folosita in examinarea diferitelor zone ale abdomenului. Ecografia abdominala este cea mai adesea folosita pentru a oferi informatii despre starea si functionarea diferitelor organe interne, precum ficatul, splina, rinichii si vezica urinara. De asemenea, aceasta foloseste ultrasunete computerizate pentru a detecta si monitoriza anumite conditii medicale sau alte afectiuni care ar putea necesita tratament.
Cuprins:
-
Ce este Ecografia abdominala?
-
Cine ar trebui sa faca un test de ecografie abdominala?
-
Cum se efectueaza procedura de ecografie abdominala
-
Ce trebuie facut inainte de ecografia abdominala?
-
Ce informatii va oferi un test de ecografie abdominala?
-
Care sunt complicatiile si riscurile
-
Ce este Ecografia abdominala?
Ecografia abdominala este o metoda non-invaziva si neiradianta, care se bazeaza pe ultrasunete computerizate pentru a oferi imagini detaliate ale abdomenului tau si ale organelor interne. Aceste ultrasunete “se ciocnesc” de organele si tesuturile interne, genereaza imagini detaliate pe care le puteti vedea pe un ecran. Aceste imagini ofera informatii despre conditia diferitelor organe interne, permitand doctorilor sa depisteze si sa monitorizeze anumite afectiuni sau conditii medicale.
- Cine ar trebui sa faca un test de ecografie abdominala?
Atunci cand simptomele pe care le prezinti sunt asociate cu afectiunile organelor interne, medicul tau iti poate recomanda efectuarea unui test de ecografie abdominala. Unele dintre aceste simptome ar putea include dureri abdominale, arsuri la stomac, balonare, crampe, eructatii, constipatie si diverse alte simptome neregulate.
Atunci cand se considera ca o persoana ar putea avea o anumita boala, se poate recomanda o ecografie abdominala pentru a fi siguri de diagnostic. De exemplu, ecografia abdominala este utilizata pentru a detecta obstructia cailor biliare, pietrele la rinichi, cancerul si alte afectiuni digestive sau renale.
- Cum se efectueaza procedura de ecografie abdominala?
In general, procedura de ecografie abdominala dureaza intre 15 si 30 de minute pentru a obţine acele imagini detaliate ale abdomenului care vor fi examinate de medic. Inainte de inceperea procedurii, poti fi rugat sa te dezbraci de la talie in jos şi sa te pui pe un plan de examinare confortabil. Vei fi apoi acoperit cu o coala.
Dupa aceasta, un gel special va fi aplicat pe abdomen si vei fi ajutat sa te invarti pe partea ta, catre dreapta, stanga si spate, astfel incat medicul care efectueaza examinarea sa poata obtine imaginile necesare. In aceasta perioada, se vor folosi un cursor si un ecran special pentru agenera Imagini pe care le poti vedea si astepta in timp ce doctorul studiaza imagini si invata informatii despre abdomenul tau.
- Ce trebuie facut inainte de ecografia abdominala?
Inainte de a face o examinare cu ecografie abdominala, este important sa discuti cu medicul tau despre anumite detalii pe care ar trebui sa le cunoasteti. Acest lucru include informatii despre riscurile sau complicatiile pe care le implica examinarea.
Se recomanda de asemenea sa iti aduci la cunostiinta medicului daca iei vreun medicament sau supliment, daca ai avut anumite interventii chirurgicale si daca simti durere la nivel abdominal. Acest lucru este extrem de important deoarece le poate oferi informatii despre starea ta actuala si poate ajuta medicul sa decida daca invazia necomplicata prin ecografie abdominala va permite sa obţină imagini utile.
- Ce informatii va oferi un test de ecografie abdominala?
Un test de ecografie abdominala ofera informatii despre starea si functionarea diferitelor organe interne, precum ficatul, rinichii, splina si vezica urinara. Un medic poate utiliza aceste informatii pentru a diagnostica si trata anumite boli interne, precum anumite afectiuni ale ficatului, boala renală, tumori ale vezicii urinare si alte afectiuni digestive.
Un medic poate folosi si informatiile oferite prin ecografie abdominala pentru a detecta si monitoriza anumite conditii medicale, iar medicii pot utiliza aceste imagini pentru a detecta si evalua diferite anomalii cauzate de nastere.
- Care sunt complicatiile si riscurile?
Ecografia abdominala este considerata general nesexanta si cea mai adesea se considera a fi o procedura eligibila pentru toate persoanele care au nevoie sa o faca. Riscurile si complicatiile asociate cu procedura sunt aproape inexistente.
Spre deosebire de alte investigatii imagistice, cum ar fi radiografia si tomografia computerizata, care folosesc raze X sau raze ionizante, ecografia abdominala nu foloseste radiatii si nu afecteaza formarea celulelor din corpul tau.
Totusi, ar trebui sa stii ca aceasta procedura ar putea implica anumite raritati. Acestea includ iritatii la nivelul pielii datorate gelului de ultrasunete sau anumite alergii, cum ar fi alergii alimentare. In unele cazuri rare, o ecografie abdominala poate provoca si sangerare spontana.
De asemenea, in cazuri foarte rare, o ecografie abdominala poate duce la lezarea organelor interne daca medicul nu utilizeaza aparatul cu atentie. De aceea, principalul risc asociat cu procedura este riscul de leziune a organelor sau a tesuturilor.
Ecografia abdominala este o procedura usor de folosit care foloseste ultrasunete computerizate pentru a detecta si a monitoriza anumite conditii medicale sau alte afectiuni care necesita tratament. Acest tip de examinare ofera informatii despre starea si functionarea diferitelor organe interne, precum ficatul, rinichii, splina si vezica urinara. Foarte putine lucruri trebuiesc facute inainte de inceperea acestei proceduri.