Copiii timid au nevoie de o privire atentă din partea părinților și a profesorilor, pentru ai ajuta să își depășească timiditatea și să se dezvolte cât mai bine. Din nefericire, mulți copii timid rămân neschimbători în moduri neplăcute, dacă nu primesc suficientă încurajare și susținere. Deci, când este vorba de a face față unui copil timid, ce putem face?

Iată câteva lucruri pe care ne-ar face bine să le avem în vedere pentru a face față copiilor timid:

  1. Stimularea anxietății

Cu cât un copil timid este stimulat să acționeze, cu atât mai anxios va deveni. Este important să ajutați acest copil să învețe cum poate-și gestiona emoțiile și anxietatea, cum poate face față stresului și cum poate adopta strategii constructive de gestionare a anxietății.

  1. Opțiuni de luare de decizii

A oferi copiilor timid opțiuni și de a-i implica în procesul de luare a deciziilor poate fi stimulativ. De exemplu, puteți oferi mai multe opțiuni și să le întrebați el ce anume doresc să facă. Acest tip de participare poate ajuta un copil timid să se simtă împuternicit, ceea ce, la rândul său, îl poate determina să se simtă mai confortabil și încrezător.

  1. Limite adecvate

    Acordați-i copilului timid respect și oferiți-i limite adecvate. Limitele pe care le asigurați sunt, de fapt, suport și siguranța necesară pe care copilul timid le caută și are nevoie pentru a se simti în largul lui.

  2. Încurajare constructivă

Părinții trebuie să fie încurajatori, nu mai puțin, dar și mai presus de toate, să fie constructivi. Mulți copii timid se tem că îi vor judeca și vor fi criticati, asa ca este important sa fii înțelept și să adopți o abordare care să îi încurajeze pe copiii timizi, în loc să fie prea critic și autoritar. Fii încurajator, chiar și de fiecare dată când copilul tău face o greșeală și încearcă să îi explici lucrurile corecte în mod pozitiv, după cum se poate.

  1. Involverea părinților

Este important ca, părinții să fie cât mai implicați în dezvoltarea copiilor lor timid. Implicarea părinților se referă la faptul că ar trebui să facă schimbări în casă, care sa permită copilului să se adapteze in modul în care și-ar dori și să beneficieze de suport moral și emoțional de la părinți.

  1. Schimbându-ți mentalitatea

Încearcă să schimbi modul în care te raportezi la copilul timid, cu cât va fi mai atent și mai înțelept în acest sens. Deși această formă de timiditate poate fi provocatoare atât pentru părinți cât și pentru copii, este important să țineți minte că nu există nicio răutate sau lipsă de încredere.

  1. Acordându-i libertatea și responsabilitatea

Trebuie să îi oferi copilului tău libertate și responsabilitatea de a-și respecta propriile decizii și să îi educați respectul față de legi și reguli. Asigurați-vă că îi oferi copilului un mediu sigur și încurajator în care să se simtă în largul lui, să vorbească despre sentimentele sale și nedumeririle sale și să primească răspunsuri cât mai bine gândite și lecții despre respect.

Ponturi utile pentru adulții care se ocupă de copii timizi

Pentru adulții care se ocupă de copii timizi, iată câteva sugestii practice pe care le-am enumerat pentru a ajuta copii timid:

i. Alăturați-vă grupurilor și activităților sociale și încercați să includeți copilul timid în activități care sa-i ajute să se adapteze mai ușor.

ii. Creati momente și subiecte de discuție în familie și încercați să includeți și copilul timid la acele discuții.

iii. Când copilul timid vorbeste, asigurați-vă că îl ascultați cu atenție și cu multă înțelegere și încercați să îi răspundeți în mod corespunzător și eficient.

iv. Acordați-i copilului timid emoțional, respectul și responsabilitatea de care are nevoie pentru a se simti în largul lui și pentru a se dezvolta in mod corespunzător.

v. Este important, de asemenea, să susțineți și să încurajați interesele și abilitățile copilului timid, oferindu-i tot sprijinul care tine de voi.