Halloween-ul este o tradiție ce a apărut acum sute de ani în Irlanda, Scoția și alte părți ale Europei, fiind răspândit în întreaga lume din cauza emigrației. Cu toate acestea, în ultimele decenii această sărbătoare populară a devenit și mai diversă, iar modul în care oamenii o sărbătoresc poate fi foarte diferit între țări sau chiar între regiuni. Prin urmare, putem întreba: ce înseamnă Halloween-ul și cum se sărbătorește?

Istoria Halloween-ului

Halloween-ul are rădăcini adânci într-o sărbătoare celtică numită Samhain (pronunțat „sow-in”). Acesta marca începutul anului nou șamanic pe 1 noiembrie. Celții credeau că în această zi, zidurile dintre lumea noastră și lumea spiritelor decedate se ridicau, fiind însuflețite de spirite. Din acest motiv, era considerată o perioadă magico-divină și oamenii se ofereau în dar pentru a atrage binecuvântările zeilor.

Când a venit Biserica Catolică în Irlanda și Scoția, a adăugat o celebrare pentru comemorarea sfinților defuncți (All Saints Day sau All Hallows’ Day) și al unuia, în mod special, pentru comemorarea celor care și-au pierdut viețile în mod violent și nedrept (All Souls Day). Aceste zile de sărbătoare au format cea mai veche prefigurare a Halloween-ului pe care îl știm astăzi.

Și totuși, Halloween-ul nu a fost imediat adoptat în țările din jurul golfului Mexic, fără să fie influențat de catolicismul hispanic. Aici, spiritul sărbătorii vine de la tradiția locală cunoscută sub numele ”Dia de los Muertos” (ziua morților), care se sărbătorea la sfârșitul lunii octombrie. Acesta poate fi considerat versiunea spirituală și modernă a Samhain, care oferă o conexiune spirituală cu cei dragi pe care îi-au pierdut și le oferă familiilor șansa de a-i vedea pe cei decedați și să le prăznească bun venit înapoi acasă.

Ce înseamnă Halloween-ul?

Halloween-ul este o sărbătoare celebrată în fiecare an pe 31 octombrie. Se consideră că este o sărbătoare care urmează șamanismul celtilor și catolicismul hispanic și celebrează moartea și disperarea îndepărtată a spiritei. Practicile populare strângeau preocupările comune ale popoarelor și datorită acestui fapt această sărbătoare a fost răspândită pe tot globul.

Cum se sărbătorește Halloween-ul?

Halloween-ul se sărbătorește în mai multe moduri în toată lumea. În SUA modul de sărbătorire se bazează în special pe Halloween-ul sculptat englezesc, acesta fiind îmbogățit cu anumite elemente din Dia de los Muertes, cum ar fi cadouri spirituale și simboluri specifice culturii latino-americane. Pentru unii, acesta înseamnă line taphoruri și rezoluții spirituale.

Enumerăm mai jos câteva moduri obișnuite de a sărbători Halloween-ul.

Dressing up

Dressing up este probabil cea mai cunoscută obicei a acestei sărbători. Este obiceiul de a se îmbrăca într-un costum frumos și scary, de a-ți da o mască luată de la cineva care se teme de voi și de a merge la petreceri sau la gașcă.

Făcutul de moguri de zahăr și vrăjitorie

Este un obicei vechi din Anglia și Irlanda care se crede că aduce noroc. Acest obicei presupune să acoperi primele degete ale mâinii cu un material întunecat și să le invoc și să le rogi să ajute la un ritual.

Plimbări prin cimitir și ghicire

De obicei această practică de Halloween se face în cimitire, acolo fiind considerat locul în care energia stărilor de spirit decedate și spiritelor se întâmplă să fie mărturisește. Acest obicei se consideră că aduce noroc și fiecare persoană iese încărcată cu energie pozitivă.

Doaga, petrecerea și mâncarea specifică

Doaga, petrecerea și mâncarea sunt toate esențiale pentru a-ți petrece Halloween-ul. Acest lucru poate include băuturi precum punch-ul de fructe, prăjituri la miezul nopții, sarmale și ciorbe servite în căni de lut specifice culturilor indigene.

Decorarea casei și a grădinii

Această sărbătoare ne plasează pe o cale creativă, astfel încât să folosim culori bogate și idei speciale care să ne pregătească pentru această zi. Acest lucru poate prevedea decorațiuni cu lumini, porumb, măciuci, vraiște, crengi, paie și alte simboluri.