Mancatul sanatos este esential pentru mentinerea unei stari de sanatate bune si constientizarea echilibrului alimentar de care organismul nostru are nevoie. Astazi, multi dintre noi suntem expusi unor obiceiuri alimentare nesanatoase, determinand o crestere considerabila a cazurilor de obezitate si a altor boli cronice.

Introducerea aporturilor nutritionale variate este o modalitate sigura de a intari sistemul imunitar si a furniza energie pentru a mentine o viata activa lunga si sanatoasa. Aceasta sectiune se concentreaza asupra mancatului sanatos, elementele de baza ale unei diete echilibrate, unde pot fi gasite nutrienti necesari pentru sanatatea noastra, si ce masuri trebuie luate pentru a consolida alimentatia prezenta si oferirea unor raspunsuri la intrebarile suplimentare pe care le puteti avea in legatura cu nutritia.

Ce Inseamna Mancat Sanatos?

Mancatul sanatos se refera la alegerea anumitor alimente si la marimea portiilor. Aceste alimente sunt bogate in nutrienti si mici in grasimi saturate, zahar si sare. Prin obiceiurile alimentare sanatoase si alegerea alimentelor nutritive, este posibil sa ne bucuram de sexualitate, energie si bunastare.

Un mod sanatos de mancat include:

•Controlul portiilor si a caloriilor;

•Consumul unor alimente nutritive si variate;

•Mâncând moderat si echilibrat;

•Evitarea excesului de alimente cu conţinut scăzut de nutrienţi;

•Combinând alimentele nutritive adecvate;

•Restrictia indulgerii in alimentele procesate;

•Urmarirea etichetei alimentelor;

•Bauturile decofeinizate sunt adesea mai sănătoase;

•Ingredientele alimentare si modalitatile de preparare trebuie luate in considerare.

Hranirea Sanatoasa – Echilibru alimentar

Fiecare floare dintr-o bucata de vreme, este important sa gasesti echilibrul si proportia potrivite de nutrienti care sa iti dea energia de care corpul tau are nevoie. Popularitatea vitaminelor si suplimentelor cu minerale sugereaza ca multe dintre noi nu ingurgiteaza destul nutrienti si antioxidanti necesari pentru a genera energie si a preveni bolile.

Alimentele variate si sanatoase sunt principalele surse de nutritie, asadar trebuie sa mancam alimente sanatoase si preparate sanatos. Un echilibru alimentar adecvat ofera antioxizanti, vitamine, minerale, proteine, grasimi sanatoase, fibre si carbohidrati care sunt necesari pentru a preveni sau reduce riscul de degenerare prematura sau plastica.

Cum Se prepara Mâncarea Sanatoasa?

Preparandu-si alimentele dvs. sanatoase, va puteti asigura ca mancati mancaruri cat mai putin procesate, care sa furnizeze un aport nutritiv mai mare. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa vă lipsiti de gust sau de savoare, deoarece exista si alternative gustoase si in acelasi timp sanatoase. Acestea includ:

•Gatiti produsele alimentare la abur, in cuptor, prăjite sau fierte. Majoritatea produselor criteriului de alimente integrale pot fi gatite in aceeasi maniera.

•Inlocuieste aperitivele, lasa-le gustoase. Suntem obisnuiti, in prezent, sa servim aperitivul predeterminat pentru un regim alimentar sanatos. Evitati preparatele rafinate si produsele prea dulci.

•Adaugati mai multe condimente, in special condimente speziatice.

•Incepeti prin inlocuirea grasimilor saturate (ex. slanina, bacon) cu grasimi scazute si grasimi cu un numar mai mic de calorii (ex. uleiuri vegetale).

•Evitati folosirea bicarbonatului de sodiu, atat la prajituri, cat si la paste. In schimb, folositi faina de grau, faina de hrisca, amidonul de porumb sau de orez.

•Consumati produse lactate cu grasime scazuta sau cu grasime nula.

•Reduceti consumul de zahar si de sare. De exemplu, in loc sa va faceti paste cu sos de rosii sau de pizza, preparati-va singur mancarea.

•Serviti mai multe alimente Integrale, Cum ar fi orez brun, paste integrale si paine polenta.

•Inlocuiti produsele rafinate integral cu alimente integrale.

•Consumati grasimi bune precum uleiurile de masline, avocado sau uleiul de in.

•Consumati produse de origine animala cu moderatie.

In concluzie, informatiile despre nutritie sunt complexe si, din acest motiv, ar fi ideal ca fiecare sa ne facem timp si sa ne informam si sa luam in considerare stilul de viata, aportul nutritiv si cantitatile fiecarui aliment in parte. Acest lucru inseamna ca, pentru cei care nu au prea mult timp, ar trebui sa se concentreze asupra alimentelor pregatite corect si sa incerce sa inlature alimentele rafinate si bogate in calorii. In final, nu ar trebui sa fie presiune pentru a gati si/sau planifica masa; mancatul poate fi o experienta placuta si relaxanta- doar aveti grija la alegerea alimentelor dvs. sanatoase si la pregatirea lor.