Pielea este o piesa vitala a corpului nostru, pe ea se regaseste cel mai important organ, acela care ne protejeaza de razele daunatoare ale soarelui. Tratarea si pastrarea pielii in cea mai perfecta stare se realizeaza prin achizitionarea si folosirea unei creme de protectie solara de calitate. In continuare, vom explica cum sa alegem, potrivit dermatologilor, cea mai buna crema de protectie solara.

Exposarea excesiva la razele solare, in erad de acumulari de energie pozitiva si relaxare, poate avea urmari fizice nedorite traite mai tarziu. Acestea pot fi inlaturate cu ajutorul cremei de protectie solara. Dupa cum cercetarile si recomandarile dermatologilor se situazaza intre 30 si 50 UPF (unitati de protectie a factorilor), puterea cremei de protectie solara se poate stabili datorita urmatorilor factori: tipul de fototip, duratea de expunere la soare, factorii de mediu (sare, vant, etc.).

I. Factorul de protectie solara

Factorul de protectie solara (SPF) indica gradul de protectie impotriva razelor UVB, un tip de radiatie solara. Mergem pe principiul ca cu cat SPF este mai mare, cu atat produsul ofera o protectie mai mare a pielii. Pe langa acest factor se mai poate gasi si UPF. Desi similar SPF, UPF se refera la protectia impotriva razelor UVA, un alt tip de raze solare. Din cauza faptului ca razele UVA pot sa patrunda chiar si in straturile profunde ale pielii, UPF este considerat esential in alegerea unei creme de protecctie solara.

II. Tipul de fototip

Pielea fiecarui individ este diferita, si de aceea este important ca atunci cand alegem sa folosim crema de protectie solara sa optam pentru una corespunzatoare tipului nostru de fototip. Fototipul poate sa tina seama de alti factori, precum culoarea pielii, melaninii si eventualele probleme dermatologice. De aceea, dermatologii recomanda atat SPF, cat si UPF in functie de acesti factori.

III. Durata de expunere

Existenta unei creme de protectie solara doar asigura o oarecare protectie impotriva razelor solare, insa depinde si de durata de expunere la soare. Expunerea prelungita, in special de la orele 11:00-16:00, necesita folosirea unei creme de protectie solara avand un intensitate SPF/UPF ridicata. In cazul in care durata de expunere este medie si moderata, atunci se recomanda folosirea unei creme cu SPF/UPF in jurul valorii de 30.

IV. Factorii de mediu

De asemea, se iau in considerare si factorii de mediu, precum sare, vant sau acoperirea excesiva a hainelor. Acestia duc la accelerarea procesului de deteriorare a pielii si cresc riscul aparitiei arsurilor solare. De aceea, dermatologii recomanda ca expunerea la una din aceste surse sa se faca folosind creme de protectie cu SPF/UPF intensificat.

V. Beneficiile cremei de protectie solara

Chiar daca alegerea cremei de protectie solara depinde atat de factorii prezentati mai sus, beneficiile cremei sunt multiple si se simt imediat dupa aplicare. Aceasta poate oferi protectie suprafetei salbatice a pielii, prevenind astfel afectiuni cum ar fi:

 • Cancerul de piele;

 • Arsurile solare;

 • Microbii;

 • Uscarea excesiva a pielii;

 • Imbatranirea prematura a pielii;

 • Execzemele;

 • Mai multe tipuri de alergii.

VI. Cum sa alegem cea mai buna crema de protectie solara, potrivit dermatologilor

Fiecare persoana trebuie sa selecteze crema de protectie in functie de factorii descrisi mai sus. Un tratament facial, ingrijire si protejare adecvata a pielii trebuie sa se realizeze folosind produse de calitate. Produsul trebuie sa ofere un SPF de minim 30 si UPF de minim 25 pentru a asigura protectie si hidratare.

Dupa cum se poate vedea, exista o diferenta clara intre SPF si UPF, ceea ce influenteaza direct hrongurile de protectie si hidratare necesare pielii. Medicii dermatologi recomanda in plus alegerea unei creme de protectie solara care ofere rezistenta la apa, se poata aplica pe fata si sa livreze hidratare pielii si nutritie.

VII. Alte recomandari pentru protectia solara

Protejarea pielii sub razele soarelui implica mai multe masuri cum ar fi:

 • evitarea expunerii la soare intre orele 11:00-16:00;

 • purtarea echipamentului de protectie potrivit (palarie, ochelari de soare etc.);

 • 0 toleranta pentru ”bronzul rapid”;

 • folosirea aplicatiilor de avertizare ( UV index)

 • estimarea de cat timp poate rezista pielea la soare si cat se poate expune;

 • aplicarea cremei de protectie la interval regulat;

 • utilizarea aplicatiilor pentru tuorism si navigatie spre zone cu raze nocive reduse

Crema de protectie solara inseamna, pe buna dreptate, protectia pielii in fata expunerii excesive la soare. Dupa cum se poata vedea, alegerii unei creme potrivite se refera la mai multe factori, precum SPF/UPF, tipul de fototip, durata de expunere sau factorii de mediu. Deasemenea, se recomanda utilizarea aplicatiilor si tuorismul si navigatia pentru zone cu raze solare relativ reduse. Tratarea si pastrarea sanatoasa a pielii implica acumularea de cunostinte si alegere armonizata a unei creme de protectie solara, dupa cum au recomandat, de-a lungul timpului, medicii dermatologi.