Infidelitatea este o experienta traumatizanta. A descoperi ca persoana pe care o iubesti nu a fost de incredere, dupa ce i-ai acordat toata increderea ta, poate fi la fel de suparator si ingrozitor. Si chiar daca relationarea cu acea persoana s-a incheiat, leziunile adanci ramane in continuare.

Dar, ce putem face pentru a face fata acestei situatii trauma? Poate fi tratat cu ajutorul unui terapeut sau poate exista vreo modalitate prin care sa iesim mai multumiti? Acesta sunt o parte din intrebarile pe care aceasta dezamagire trebuie sa le punem.

De-a lungul timpului, multi oameni si-au pierdut increderea in iubire, complicandu-le sentimente si sentimente contradictorii cand vine vorba despre relatiile lor, iar un lucru cert este ca aceasta situatie poate fi rezolvata.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cativa pasi de urmat pentru a depasi acest moment si pentru a-ti recastigi increderea in iubire.

1. Primul lucru ar fi sa iei o pauza

Primul lucru pe care trebuie sa il facem dupa ce depasim momentul de soc este sa luam o pauza. Aceasta este o etapa esentiala, chiar daca poate dura ore, saptamani, sau chiar luni, pentru a te pune pe tine si sentimentele tale la primul loc.

A lua o pauza iti ofera posibilitatea sa ia o pasa inapoi si sa analizezi situatia in care te afli. Acest lucru poate insemna sa iesi cu prietenii, sa vizitezi o parte cu clima blanda, sau pur si simplu sa te relaxezi. Intreaga experienta se poate transforma intr-o tactica pentru a-ti calma emotiile si a te reconecta cu tine insuti.

2. Regaseste-ti increderea

Inca de la inceput, este important sa iti regasesti increderea in iubire. Si, desi aceasta poate fi foarte dificila, chiar si in cea mai fala ocazie, sentimentele de inceata si de traume nu vor disparea de la sine.

Primul pas in a regasi increderea ta in iubire este sa te concentrezi pe tine. Impreuna cu un terapeut, poti incepe sa evaluezi relatiile anterioare si sa construiesti un set de asteptari realiste, astfel incat sa iti pastrezi consecventa cu interesele tale.

3. Cauta sprijinul prietenilor

La fel de important, este sa te apropii de prietenii tai. Este important sa te simti liber sa vorbesti despre experiența ta si sa obtii sprijinul lor emotional. Acest lucru poate fi foarte reconfortant si poate fi o cale mai buna pentru a-ti face fata momentelor haotice din viata ta.

In plus, poti folosi aceasta relatie pentru a lucra la propriul tau proces de vindecare si pentru a primi sfaturi legitime si pozitive. Prin urmare, exista o serie de moduri prin care poti sa te conectezi la oameni si care te pot ajuta sa treci mai usor prin aceasta experienta dificila.

4. Intelege faptele si sentimentele

Este important sa intelegi faptele si sentimentele inainte sa iei orice decizie majora. Din moment ce ai decis sa iai aceasta pauza, este important sa intelegi motivele pentru care aceasta s-a intamplat.

In aceasta etapa a procesului de vindecare, obiectivul este sa intelegi motivul pentru care ai ales aceasta situatie si sa analizezi metodele tale de comunicare. Pe masura ce intelegi versiunea ta, vei invata sa lupti cu propriile tale sentimente si adesea sa te schimbi.

5. Embraceaza vina si iarta-te

Inainte sa treci la urmatorul pas al experientei tale, este important sa faci pace cu sentimentele tale. Atunci cand incepi sa iei la cunoastere sentimentele tale si sa le examinezi obiectiv, trebuie sa admiti vina si sa te ierti.

Si desi acest pas poate fi foarte dificil si vina ta poate fi provocatoare, iertarea poate fi la fel de reconfortanta si poate fi optiunea cea mai mare pentru a permite primirea unor perspective mai exacte. Acest lucru poate fi foarte folositor pentru vindecarea ta si pentru a da prima mana de ajutor.

6. Cutia sa ai incredere in persoana alaturi de care esti

Pentru a te elibera de infidelitate si a-ti recastiga increderea in iubire, trebuie sa te asiguri ca persoana alaturi de care esti acum este de incredere.

Cu alte cuvinte, poti sa iti dezvolti increderea in trecut prin examinarea faptelor si stiind ca persoana alaturi de care esti acum nu este asa.

In acest sens, este vital sa stim ca persoana pe care o tii langa tine are propria lor istorie si ca devotamentul sau, inclusiv caracterul lor pozitiv, reprezinta o modalitate constanta de a-ti intari increderea in relatiile tale.

7. Imbratiseaza o abordare asertiva

O abordare asertiva iti poate face fata unor situatii traume mai usor si poate fi cel mai utilizat potential al tau.

Consumerismul este unul dintre principalele sale beneficii, intrucat este un mod de a-ti face fata sentimentelor si a te concentra pe tine. Aceasta tehnica se bazeaza pe folosirea complimentelor si a feedback-ului pozitiv, pe care sa le folosesti pentru ca partenerul tau sa inteleaga ca tu simti si ca vreti sa te concentrati pe solutii.

Prin urmare, este important sa faci alegeri mai asertive si sa abordezi situatia cu incredere si calm. Acest lucru iti poate oferi mai multe perspective asupra situatiei pe care o prinzi si poate fi cea mai buna optiune pentru a depasi cu bine acest moment.

8. Raspunde si descopera

Un alt lucru important pe care trebuie sa il faci atunci cand intalnesti o noua relatie este sa intrebi. Intelegerea motivatiilor diferitilor actori poate fi foarte importanta pentru a-ti lua sentimentele si actiunile tale inapoi.

Si chiar daca experienta ta anterioara poate fi o optiune dificila, nu trebuie sa recurgem la aceleasi greseli din trecut. Exista o serie de metode prin care poti sa raspunzi acestei situatii, indiferent de context si de sensibilitatea ta.