Oamenii toxici sunt prezenti in viata de zi cu zi si poate fi destul de greu sa te feresti de ei. Cu toate acestea, este vorba despre o chestiune de necesitate, iar situaţia va fi mai bine dacă eviţi ca relaţia sa se transforme in algo contructiv. Totusi, ceea ce te va ajuta sa faci asta va fi sa ai grija de tine. Iată ce trebuie sa stii pentru a te feri de oamenii toxici pentru a pastra sanatatea ta mentala si emotionala.

Ce inseamna un om toxic

Cele mai intalnire persoanele toxice se transforma destul de usor, motiv pentru care poate fi greu sa te obisnuiesti cu acest tip de ganduri. Acesti oameni intra si ies din vieta ta in mod constant, fie ca este vorba despre rude, colegi sau prieteni. Insa majoritatea persoanelor toxice exista in mediul in care te simti cel mai bine.

Iti poate dauna starea de spirit si poate afecta relatiile tale. Acesti oameni tind sa fie autoritari sau deprimate, manifestand într-un mod oarecum negativ sau chiar emotii negative pe care nu pot sa le gestioneze. Acesti oameni pot schimba opiniile, comportamentele si chiar sa iti schimbe personalitatea si caracterul. Si cel mai important lucru de retinut este ca un om toxic prezinta unei amenintari starii tale de bine.

Cum sa identifici un om toxic

Exista multe semne si trasaturi specifice ale persoanelor toxice, astfel ca puteti sa va dati seama destul de usor daca un anumit individ prezinta un potential risc pentru sanatatea ta mentala, iar unele aspecte includ:

• Subminarea altora – Acest comportament se bazeaza pe incapacitatea de a sustine deciziile altora. Acesti indivizi vor incerca sa influenteze alegerile de gandire ale celor din jur si sa submineze autoritatea altora.

• Atitudinea negativa – Oamenii toxici au un ton general negativ in discutii si pot fi destul de putin entuziasti in majoritatea situatiilor. Ei pot fi adesea gelosi sau usor invidiosi, ceea ce se va reflecta in atitudinea lor.

• Nu accepta responsabilitatea – Persona toxică tinde sa scurteze responsabilitatile si sa le aloce celor din jur blame-ul pentru esecuri. De asemenea, persoanele toxice nu au tendinta sa-si asume dificultatile sau neintelegerile aduse si nu pot sa se adapteze schimbarilor.

• Imoralitate – Un om toxic nu se confrunta cu propriile actiuni si poate sa te influenteze in a face lucruri pe care nu le-ai putea naste. Nu vor accepta adevarul si vor manipula situatiile si pe cei din jur pentru obtinerea propriilor scopuri.

• Ambitii nesustenabile – Aceste persoane tind sa se bazeze pe sentimente, avand scopuri nesustenabile si visuri prea mari. Acest lucru poate conduce la dezamagiri si neimpliniri.

• Unspiritul competitiv – Extrema lor curiozitate despre ce se intampla in jurul lor poate duce la o atitudine nedorita fata de ceilalti,deoarece acestia s-ar putea simti amenintati si ar vrea sa arate stapanire in anumite situatii.

Care sunt efectele unei persoane toxice

Interactiunile cu personele toxice pot avea un efect dramatic asupra starii dvs. emotional si mental, iar acest lucru poate avea un impact puternic asupra stilului tau de viata, alegerilor pe care le faceti si al relatiilor tale. Persoanele negative pot avea un efect major asupra productivitatii profesionale, ceea ce poate duce la lipsa motivatiei si anxietate sociala, care pot avea un impact puternic asupra vietii tale. Acestea includ:

• Creșterea nivelului de anxietate – Interactiunile cu persoanele negative pot duce la un nivel sporit de anxietate intr-o persoana. Te vei simti speriat sa interactionezi cu oameni si evenimente obisnuite, ceea ce iti va submina rutina zilnica.

• Dificultati de concentrare – Efectele negative din viata ta pot fi atat de mari incat sa iti dificulteze concentrarea. Nu vei mai fi in masura sa te concentrezi pe sarcinile profesionale, sau chiar sa te relaxezi in momentele de recreere din timpul zilei.

• Pierderea motivatiei si entuziasmului – Persoanele negative au tendinta sa se adapteze actiunilor lor si gandurilor lor toxice. Acest lucru iti poate submina motivatia si nu vei mai fi in stare sa iti realizezi principalele activitati.

• Schimba-ti perceptia asupra vietii – Unii dintre cei din jur tind sa influenteze stilul tau de viata, luandu-ti libertatea de a te exprima si forma propria ta opinie. Acestea sunt cauzate de gandurile negateve si de agresivitatea oamenilor toxici.

Cum sa te protejezi de oamenii toxici

Exista mai multe modalitati prin care sa stii cum sa te protejezi de oamenii toxici si sa tii la distanta persoanele negative. Unele dintre acestea includ:

• Seteaza limite clare – Estabiliti limite clare si sa permiteti altora sa stie care este nivelul dvs. de toleranta pentru comportamentul lor. Daca acei oameni nerespecta limitele, tarati-i la distanta.

• Nu puneti presiune asupra propriei persoane – Relatiiile toxice pot afecta puterea ta de a lua decizii. Daca te simti presat de altii sau facand alegeri pe care nici macar nu le simti, limiteaza-ti timpul petrecut cu acesti oameni.

• Pastrete suprafata prin asumarea responsabilitatilor – Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti in pregatirea pentru a fi cu oameni toxici este sa asumati responsabilitatea pentru propriile actiuni. Acest lucru va ajuta sa va aparati mai bine nivelul de toleranta si va va ajuta sa pastrati situatia sub control.

• Evitati conversatiile confuze si circulare – Oamenii toxici pot sa iti mentina conersatia instabila si sa schimbe tema conversatiei lor si sa te faca sa vorbesti mai mult despre tine.