Pantofii sunt o necesitate esențială în garderoba oricărui om. Așa cum a spus cineva odata: “Cred că pantofii spun mai multe despre tine decât ținuta ta”, și, chiar și așa, sunt foarte interesante curiozitățile pe care le-am culege despre ei, căci, odată ce îți dai seama de câte gânduri și fapte se ascund în spatele lor, chiar și cele mai modeste ghemotoace de cauciuc au povestea lor de spus.

Pantofii sunt pe lume de când lumea

Pantofii au fost inventați acum aproximativ patru mii de ani, în Mesopotamia și au evoluat de-a lungul anilor. Acestea erau de obicei făcute dintr-o bucată de piele împletită în jurul piciorului și au fost inserați cu pietre prețioase și flori, de obicei prințese și împărați poartând pantofi cu tălpici înalte.

Pantofi de lux

În prezent, pantofii sunt realizați din piele și materiale creați artificial, și pot fi aureați și încrustați cu pietre prețioase sau cu metal prețios. Acești pantofi sunt cunoscuți sub numele de “pantofi de lux” și compromit de obicei o parte importantă din bugetul unei persoane.

De exemplu, pantofii care au fost creați de designerul Jimmy Choo din piele albastră, aur și strasuri costă ceva mai mult de 3.000 de dolari. Acest tip de pantofi este, de asemenea, întâlnite pe piedestalurile de modă.

Istoria pantofilor de dans

Istoria pantofilor de dans face parte și ea din curiozitățile despre pantofi. Acesta a evoluat o dată cu dansul, iar în prezent există mai multe tipuri, toți diferiți în funcție de stilul de dans. Cea mai frecventă și versatilă pereche de pantofi de dans este cea de tip jazz, cu tocuri rotunjite și latimea îngustă, care se potrivesc aproape tuturor liniilor de dans.

Alte exemple de pantofi de dans sunt:

  • Pantofi de balet: au tocurile ascuțite și de obicei din pâslă
  • Pantofi de latină: sunt făcuți din piele și au tocurile ascuțite și caracteristici cu încălțăminte decorative în partea de sus
  • Pantofi de tango: au tocuri rotunjite și tălpi foarte late
  • Pantofi de Charleston: sunt foarte similare pantofilor de jazz, exceptând că au tocurile mai joase

Pantofii rămân pe scenă

În ceea ce privește spectacolele teatrale și cele mai recente producții muzicale, pantofii joacă un rol important. Acest lucru se datorează faptului că, de fiecare dată când un actor joacă într-o piesă de teatru sau când un cântăreț cântă pe scenă, acesta se va alinia cu stilul și trăirile arătate în piesa sau melodia, și va alege pantofi potriviți.

De exemplu, pantofii lungi și ascuțiți sunt potriviți pentru piesele de teatru în care actorii trebuie să urmărească un stil mai elegant și rigid, în timp ce pantofii cu tocurile rotunde și tocuri joase sunt adecvați pentru producții muzicale care necesită mișcări dinamice și mobile.

De-a lungul anilor, piesele de teatru și producțiile muzicale au influențat moda și, prin urmare, și pantofii. De exemplu, pantofi roșii asemănători piciorului de ghips purtat de Judy Garland în spectacolul „The Wizard of Oz”, au devenit foarte populari în anii ’70 și au apărut și în multe alte spectacole.

Pantofii și vizita pe lună

Unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre pantofi este că pantofii s-au dus și până pe Lună. Indiferent dacă vorbim despre pantofi cu platforme sau pantofi de tenis, pantofii sunt prezenți și pe lumea cealaltă.

Primul pantof din istorie care a însoțit un astronaut pe Lună a fost bootul bărbătesc creat special pentru astronautul norte-american Neil Armstrong, de către firmele de încălțăminte Sears și Orville. Acest boot a fost special pentru că a fost dotat cu bucle de prindere speciale, pentru a îl face mult mai ușor pentru acesta din momentul călcatului pe Lună.

Reamintind că lumea nu se reduce doar la pantofi

În această lume modernă, petrecem foarte mult timp în căutarea pantofilor potriviți, și trebuie este necesar să ne reamintim că lumea nu se reduce doar la pantofi. Indiferent dacă nu vă plăcea să purtați pantofi, sau dacă vă place să-i schimbați la fiecare șapte minute, amintiți-vă că pantofii sunt doar un accesoriu pentru garderoba personală, și restul e mai important decât alegerea potrivită.