Cand vine vorba de servirea hranii, foarte multi dintre noi suntem constienti de nevoile individuale si ne asiguram ca ne ferim de gaze, iritatii si mirosuri neplacute. In zilele noastre, lupta contra mirosurilor nu se opreste doar la alimente si produse de curatare – exista o intreaga industrie care se ocupa de deodorante si antiperspirante dedicate. Alegerea produsului potrivit poate fi una dificila, avand in vedere ca multe persoane nu stiu ce anume se ascunde in spatele diferentelor dintre aceste doua produse.

In acest articol, explicam diferentele dintre un deodorant si un antiperspirant. De asemenea, vom vorbi despre cum sa alegem produsul potrivit, precum si despre ingredientele pe care ar trebui sa le evitam si cele recomandate.

Ce sunt deodorantele si antiperspirantele?

Inainte de a vedea cum sa ne alegem produsul potrivit, haideti sa ii vedem mai intai pe fiecare in parte. Ca termeni generale, si deodorantele si antiperspirantele deservesc acelasi scop: ameliorarea mirosurilor neplacute si prevenirea transpiratiei excesive.

Deodorantele sunt produse deodorante solide, lichide sau spray in care se gasesc ingrediente active ce acopera mirosurile neplacute asociate transpiratiei. Aceste ingrediente ar putea fi parfumuri, bicarbonat de sodiu sau chiar cristale de acid boric.

Insa, daca persoana doreste mai mult decat sa acopere mirosul, atunci ar trebui sa se orienteze catre un antiperspirant. Acestea sunt formule complexe ce functioneaza mai profund, actionand direct asupra glandelor de transpiratie din piele pentru a reduce realmente producția de transpiratie. De asemenea, multi antiperspiranti contin si ingrediente active care acopera mirosurile neplacute.

Cum alegem produsul potrivit?

Exista doua factori principali care ar trebui luati in considerare atunci cand alegem un produs antiperspirant sau deodorant: nevoile individuale si compozitia. Pentru a fi sigur ca gasim produsul potrivit, haideti sa le luam in considerare pe amandoua, in detaliu.

NEVOI INDIVIDUALE

Inainte de a gasi produsul potrivit, haideti sa ne analizam nevoile personnel. Primul pas ar fi sa ne determinam nivelul actual de transpiratie. Daca produsele deodorante pe care le folosim deja sunt suficiente pentru a masca mirosurile neplacute, atunci un antiperspirant ar fi o alegere excesiva.

Pe de alta parte, daca incepem sa simtim nevoia unei mai mari protectii, atunci este momentul sa trecem la nivelul urmator si sa cautam un antiperspirant mai puternic.

COMPOZITIE

Una dintre cele mai bune parti ale cautarii unei solutii potrivite este ca exista produse concepute special pentru persoanele cu diverse nevoi. Unii prefera produsele naturale, in timp ce altii sunt mai inclinati catre produsele antiperspirante sintetice.

Retine ca nu exista un produs „cel mai bun” in cazul deodorantelor sau al antiperspirantelor – in cele din urma, toate produsele pot fi benefice pentru unii si, in acelasi timp, daunatoare pentru altii.

Ingredientele pe care ar trebui sa le evitam

Atunci cand ne hotaram sa alegem un antiperspirant sau un deodorant, trebuie sa avem in vedere si lista ingredientelor din compozitia produsului. Daca nevoile noastre caz in zona produselor mai puternice, atunci trebuie sa stiti ca exista si produse care contin si cateva elemente pe care ar trebui sa le evitam. In general, acestea sunt:

 • Parabeni

 • Aluminum

 • Propylene glycol

 • Triclosan

 • Formaldehide

 • Fenoli si

 • Coloranti

Acestea sunt unele dintre substantele chimice active gasite in anumite produse. Evitarea lor ne va ajuta sa ne mentinem curatenia si sa ne protejam pielea.

Cele mai recomandate ingrediente

In schimb, daca alegeti sa folositi produse naturale, atunci ar trebui sa ne concentram atentia asupra urmatoarelor ingrediente:

 • Bicarbonat de sodiu
 • Sarea de mare
 • Componente emoliente precum glicerina
 • Extracte din plante precum citrice sau lemongrass
 • Vitamina E
 • Uleiuri esentiale

Principalul beneficiu al utilizarii acestor ingrediente este ca sunt mult mai blande si mai putin iritante pentru piele decat ingredientele chimice.

Odata ce am inteles diferentele dintre un deodorant si un antiperspirant, cat si modul in care sa identificam produsele mai potrivite, este evident ca trebuie sa ne luam toate masurile pentru a ne feri de produsele potrivite. Astfel, odese cu mai putin studiu si investigatie, putem iesi in invingatori in lupta continua impotriva transpiratiei si a mirosurilor neplacute.

In cazul in care va intrebati ce produs sa alegem, esenta ramane aceeasi: taxati-va nevoile personnelle si compati compozitia, iar apoi deconectati-va la produsele ce se potrivesc cel mai bine celor doua criterii!