Magneziul este unul dintre mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului uman. Consumul unei cantitati adecvate de magneziu poate ajuta la prevenirea anumitor afectiuni si poate promova, de asemenea, starea generala de sanatate pe termen lung.

Ce este magneziul

Magneziul este un mineral esential pentru a mentine sanatatea. Acesta face parte din grupa macronutrientilor si este unul dintre cei mai abundenti compusi in corpul nostru. Compusul, notat chemic Mg2+, poate fi gasit in peste 300 de procese biochimice in organism. Intervine in metabolizarea proteinelor, a glucidelor si a lipidelor si este unul dintre pietrele de temelie ale acizilor nucleici.

Magneziul poate fi obtinut din alimente, cum ar fi ciocolata, spanacul, sardinele si anumite cereale integrale. De asemenea, poate fi absorbit prin intermediul produsilor farmaceutice, cum ar fi suplimentele nutritive si medicamentele.

 1. Ce beneficii are magneziul

  Magneziul are mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • Regenerarea celulelor și a țesuturilor
  • Mentinerea temperaturii corpului
  • Stimuleaza sistemul imunitar
  • Mentine sanatatea oaselor
  • Ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu si potasiu
  • Regleaza presiunea sangelui
  • Reduce inflamatia
  • Reduce oboseala musculara
  • Protejeaza inima si sistemul cardiovascular
  • Favorizeaza starea de bine
  • Protejeaza impotriva cancerului
 2. De ce este important magneziul

  Magneziul joaca un rol important in corpul nostru. De exemplu, ajuta la contractia musculara si suprimarea stresului. De asemenea, ajuta la mentinerea temperaturii corpului si regleaza nivelul electrolitilor din sange. Acesta poate, de asemenea, ajuta la scaderea in greutate, imbunatatirea somnului, reducerea stresului si echilibrul nivelurilor hormonale.

Acest mineral de baza este de asemenea extrem de important pentru sistemul imunitar.
Magneziul este responsabil de activarea enzimelor, procesare hormonilor, producerea energiei, reglarea comunicarii intre celule si sinteza multor molecule importante care ne protejeaza organismul. De aceea, dezechilibrele de magneziu pot duce la pierderea echilibrului energetic si, la randul sau, la afectiuni ale sistemului imunitar.

Lipsa magneziului poate fi cauzata de stres, alimentatie neadecvata, medicamente si chiar obiceiuri alimentare nesanatoase. Acest lucru poate face ca organismul nostru sa nu beneficieze de efectele sale benefice si sa se confrunte cu anumite afectiuni.

 1. Surse naturale de magneziu

Magneziul se poate obtine din unele alimente, cum ar fi pestele, semintele de in, ciocolata neagra, bananele uscate, alunele si nuci. De asemenea, se poate gasi, de asemenea, in anumite legume si cereale, cum ar fi spanacul, sfecla, quinoa, orezul brun si orzul.

Acest mineral poate fi, de asemenea, absorbit si prin intermediul suplimentelor. Multe suplimente pentru magneziu contin chelatul magneziu, care se absoarbe mai bine in organism decat alte forme de magneziu.

 1. Cantitatea de magneziu de care avem nevoie

Organismul uman are nevoie de o cantitate corespunzatoare de magneziu pentru a mentine starea de sanatate si echilibrul electrolitic. pH-ul salivar, fluxul sanguin si temperatura corpului ga regla prin magneziu, asa ca este foarte important sa consumam suficienta cantitate pentru a mentine functiile homeostatice.

In majoritatea tarilor, doza zilnica recomandata de magneziu este de 310-420 de miligrame pentru barbatii adulti si de 270-360 de miligrame pentru femeile adulte. Bineinteles, cantitatea poate varia in functie de varsta, stilul de viata si alte probleme de sanatate. De exemplu, persoanele care sufera de boala celiaca sau alte afectiuni digestive degradeaza mai greu magneziul din alimente, asa ca au nevoie de cantitati mai mari de magneziu.

In acest sens, este esential sa se consulte medicul inainte de a lua orice supliment sau medicament. Trebuie acordata o atentie sporita persoanelor varstnice, care sunt predicteptibile la deficite de magneziu si trebuie sa fie supravegheate cu atentie.

Magneziul este un mineral esential responsabil de echilibrul si sanatatea corpului nostru. Consumul unei cantitati adecvate de magneziu prin alimentatie sau suplimente nutritive poate preveni anumite afectiuni si poate promova starea generala de sanatate pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie acordata o atentie speciala persoanelor varstnice care au un risc crescut de deficienta de magneziu. Este esential sa se faca periodic controale ale sanatatii pentru a detecta deviatiile in ceea ce priveste nivelul magneziului si sa se acorde sprijin medical, in cazul necesitatii.