Tendinta fireasca de a cauta iubire si afectiune este un lucru uman, insa o obsesie patologica pentru dragoste poate conduce la dependenta de dragoste. Oarecum similara dependentei de droguri si alcool, dependenta de dragoste nu este impartasita decat de cei care au suferit prin ea, si se manifesta printr-o nevoie profunda si globala de iubire si aprobare. 

Intr-o lume a relatiei obsesive cei dependenti de dragoste se afunda in nevoia lor de a obtine satisfactie in dragoste, subestimand, de obicei, interactiunile cu cei din jur, si motivatia pe care le-o ofera. Ei au adesea incredere si dorinta puternica ca, in aceasta lume, dragostea indiferenta, abuziva sau nereciproca, primesc la final, satisfactie si satisfactie.

Ce este dependenta de dragoste?

Dependenta de dragoste este o tulburare emotionala psihologica caracterizata prin o nevoie intensa si constanta de a obtine afectiune si iubire de la altcineva. Persoanele dependente de dragoste pun afectiunea si dragostea mai presus de toate si tind sa obtina o completare a propriei lor identitati. Acestia sunt adesea singuri si preocupati sa gaseasca “adevarata” dragoste, chiar si atunci cand sunt intr-o relatie pe care ei il considera adecvat.

Dependenta de dragoste se poate manifesta in moduri diferite. Acesti dependenti se lasa adesea prea vulnerabili si isi permit partenerilor sa ia decizii pe care nu le-ar fi luat altfel. In plus, ei nu sunt in stare sa sustina sentimentele lor, pe care urmeaza sa le piarda, prin cresterea pretentiilor lor si a cerintelor. Acestia pot fi adesea atrasi de persoane care ii ignora si iau decizii in detrimentul lor, macar temporar.

Cauzele dependentei de dragoste

Dependenta de dragoste isi are radacinile in traume si tulburari emotionale. Deciziile si comportamentele lente sunt rezultatul starii emotionale tulburatoare a copilariei, in care sunt cautate raspunsurile necesare unei vieti satisfacatoare. Acestia tind sa se acumuleze in greutati emotionale negative si sa se concentreze prea mult pe ingrijorarile proprii. Exista mai multi factori care contribuie la dependenta de dragoste:

  • Copilarie si experiente nefavorabile. Copiii care au crescut intr-un mediu nefavorabil fac adesea fata traumei si lipsesc de afectiune, aprobare si admiratie. Acesti copii vor construi relatii in viata pe baza acestor carente emotionale si isi vor asuma atitudini similare.

  • Insecure si nevoia de validare. Aceasta nevoia de validare deriva din propriile lor sentimente si ganduri negative si vor oferi anduranta in acest sentiment pentru a obtine aprobare.

  • Lipsa capacitatii de a se stabili pe cont propriu. Acestia vor avea adesea dificultati in a se stabili, sa gaseasca o identitate pe cont propriu si sa identifice o motivatie sau o directie.

  • Nevoia de a controla si de a manipula. Dependenta de dragoste inseamna, uneori, chiar sa se ataseze de persoane abuzive pentru controlul asupra relatiilor si tendinta de a manipula situatia pentru a obtine ceea ce isi doresc.

Simptomele dependentei de dragoste

Exista mai multe simptome al complicatiilor cauzate de dependenta de dragoste:

  • Necesitatea de a primi loialitatea si afectiunea permanent. Acestia vor fi extrem de emotivi si vor simti vina sau infurierea profunda in cazul in care simt ca partenerul lor nu se lasa implicat in relatia lor sau nu le ofera afectiunea necesara.

  • Uneori, sentimente excesive de gelozie si invidie. La atractii excesive, egoism si tratament neadecvat, ei vor face totul pentru a-si pastra cu orice pret relatia; sugerand ca partenerul lor ar face bine sa faca mai multe pentru a-si dovedi afectiunea.

  • Vei simti o impulsivitate in societate. In decorul social, dependenta de dragoste poate avea efecte negative cum ar fi nevoia de a fi parte a tot ceea ce este distractiv in scoala sau la locul de munca, formand relatii neconventionale pentru a obtine satisfactie.

  • Lipsa motivatiei si a directiei. Acestia pot simti un entuziasm initial in relatii, dar vor simti curand incapacitatea de a se concentra pe obiectivele lor sau interesele lor, si pot fi preocupati mai mult de partener.

  • Dificultatea de a renunta la parteneri sau de a se desparti. Acestia vor urca aproape orice bariera, chiar si riscurile si pierderile, pentru a mentine relatiile, greu de suportat sau nu.

Tratarea dependentei de dragoste

Atunci cand lucrezi pentru a schimba comportamentul si sentimentele legate de dependenta de dragoste, este important sa iti gasesti propriul tau sentiment de identitate, independent de altcineva. Acest proces nu consta doar din rezolvarea problemelor directe, ci de dezvoltarea unui mod de a fi si a redescoperi cine esti atunci cand porti separe de alte persoane.

Terapia cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) este o abordare directa si scurta de tratament, cu obiective clare si bine definite, ce utilizeaza schimbarile, exerciseuri si tehnici specifice pentru a oferi pacientilor dependenti de dragoste abilitati de a-si controla comportamentul. Aici, terapeutii se concentreaza pe schimbarea modului in care gandesc indivizii si pe modul cum acestia isi percep lumea in care traiesc. Practicile includ discutii si homework pentru a experimenta aceste schimbari si awareness pentru a invata cum sa retina si sa le foloseasca la nevoie.

Psihoterapia relatiilor de obiect

Psihoterapia relatiilor de obiect (IPT) se concentreaza mai mult pe constientizare si invatare emotionala si vizeaza gandurile si sentimentele care subliniaza relatia dintre tine si partenerul tau. Aici, terapeutii isi prezinta un partener in ganduri si sentimente negative si experimenteaza sentimente pozitive si negative in cadrul relatiei.