Japonezii se afla la vârful ierarhiei în ce privește durata medie de viață, ceea ce susține că au ceva de spus despre alimentația lor. Dieta japoneză este una din cele mai practicate cure de slăbire în lume și se bazează pe principiile unei alimentații sănătoase și echilibrate, însă promovează și un stil de viață un pic diferit de al nostru.

Ce presupune dieta japoneză?

Dieta japoneză implică mâncare sănătoasă, variabilă și răsfăț din abundență. Este cunoscută prin mesele mici și dese, iar sub picioare se află o cultură care venerizează mâncarea. De aceea, ea se axează mai mult pe o schimbare a mentalității asupra miselor și nu pe anumite alimente-interzise.

Pentru a adera la dieta japoneză, e important să-ți mănânci trei ori pe zi mese relativ mici, fără a exagera. De obicei, aceasta încurajează consumul alimentelor sănătoase, bogate în proteine, în special pește. În același timp, vei mânca produse lactate, câteva grăsimi sănătoase și carbohidrați, cum ar fi orezul, altele sugerând ca acesta să fie consumat cel mai adesea integral, în locul produselor procesate.

Principalele caracteristici ale dietei japoneze

Iată principiile dietei japoneze pe care ar trebui să le urmezi pentru rezultate notabile:

  1. Respectă porțiile și mănâncă des.

Ar trebui să mănânci în general mici porții de mâncare, mai multe și mai dese pe parcursul zilei. Acest lucru poate împiedica supraalimentarea și îți poate oferi energie constantă și un nivel ridicat al zahărului din sânge.

  1. Mâncați numai în momentul foamei.

Obiceiul nostru occidental este cel de a mânca din plictiseală. Japonezii în schimb nu mănâncă decât atunci când simt cu adevărat că au nevoie de alimente pentru a-și îmbunătăți starea și energia.

  1. Evitaţi alimentele prea dulci și grase.

În dieta japoneză nu sunt recomandate alimentele bogate în zahăr sau grăsimi. Oamenii cred că acestea pot provoca inflamații în organism.

  1. Mâncând mai multe vegetale.

Folosește multe legume în alimentația ta zilnică pentru a te asigura că obții suficiente vitamine, minerale și antioxidanți. Legumele sunt de obicei bogate în fibre, contribuind la un consum caloric mai scăzut.

  1. Redu cantitatea de sare.

Sarea este un ingredient important în bucătăria japoneză, dar se recomandă să evitați excesul de sare. De asemenea, încercați să minimalizați utilizarea condimentelor și a altor ingrediente condimentate.

  1. Consumați alimente sănătoase.

„Mâncați așa cum voi alergați” sau “Mâncați ceea ce v-ar face să credeți că veți trăi o viață lungă și fericită” este un principiu comun în Japonia.

  1. Exercițiile fizice constante.

Dieta japoneză are și unele componente de antrenament. Inițialele exerciții recomandate includ încălzirea sau întinderea, urmate de „exerciții simple”, precum mersul pe jos. Se consideră că aceste exerciții sunt importante pentru o bună circulație a sângelui și un metabolism sănătos.

De ce dieta japoneză este atât de populară?

Știm deja că binecunoscuta dietă japoneză te încurajează să consumi fructe și legume, alimente sărace în grăsimi și produse lactate, plus grăsimi sănătoase și proteine. Principalul avantaj al acestei diete este sex onorant mai scăzut de calorii, fără a sacrifica însă plăcerea mâncării.

Dacă vei alimenta corpul tău cu alimente sănătoase și nutrienți esențiali, acesta va funcționa la capacitate maxima. Dieta japoneză recomandă să mâncăm și pe teritoriul extremelor și să optăm pentru alimente simple și îmbogățite și să ne bucurăm de ele cu moderație.

Dieta japoneză beneficii

Iată câteva dintre principalele beneficii ale dietei japoneze:

  1. Scade riscul bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Mâncarea bogată în grăsimi saturate și alimentele care conțin arome artificiale, grăsimi trans și zahăr adăugat sunt de obicei înlocuite cu produse alimentare sănătoase și proaspete. Printre acestea se numără pește, produse lactate slab grase și legume.