Fobia socială, de asemenea cunoscută și sub numele de anxietate socială sau anxietate fobica, este o problemă de sănătate mentală care afectează milioane de oameni în lumea de astăzi. Mulți indivizi suferă de teamă manifestă de a fi în public, de a interacționa cu alți oameni pe termen lung, de a vorbi în public și de a începe relații. Aceste sentimente intense de anxietate pot fi suprinzător de zdrobitoare și pot cauza multi oameni să își piarda motivația și confortul în interacțiuni sociale convenționale sau în activitățile cotidiene.
Ce este fobia socială?
Fobia socială este o tulburare de anxietate, caracterizată de frică excesivă și persistentă de interacțiunea cu alți oameni și de a fi observat și evaluat de aceștia. Această anxietate poate varia de la o teamă în prezența unui grup mai mare de oameni, prezența într-o situație publică sau rareori pe termen mai lung, până la sentimente de anxietate excesivă și panică atunci când se face față situației respective. Frica socială poate duce la sentimente, gânduri și comportamente negative, adică persoana poate fi conștientă de scăderea încrederii și a auto-eficacității.
Semne și simptome
Există câteva simptome comune ale fobiei sociale, printre acestea numărându-se:
• Modificări ale emoțiilor, cum ar fi anxietate, teamă și sentimente de auto-conștientizare;
• Modificări în comportamentul persoanei, de obicei prin evitarea situatiilor sociale;
• Gândurile negative din punct de vedere al performanței sociale;
• tensiune musculară și tremur în timpul situațiilor sociale;
• tulburările digestive, cum ar fi amețeli, transpirație și dificultăți în respirație.
Cauzele fobiei sociale
Cauza exactă a fobiei sociale nu se cunoaște. Această tulburare poate fi cauzată de o combinație complexă de factori biologici, psihologici și sociali.
Biologic:
Biologic, mulți experți cred că genesu și ereditatea joacă un rol în dezvoltarea fobiei sociale. Și anumiți factori semi-biologici pot contribui, cum ar fi anumite droguri sau substanțe care pot modifica chimia creierului și contribui la anxietatea și frica.
Psihologic:
Experții cred că unii oameni pot fi mai vulnerabili în dezvoltarea fobiei sociale din cauza temerilor și prejudecăților pe care le manifestă în relație cu ceilalți, vinovăția excesivă și auto-critica exacerbată. De asemenea, preocupările excesive pentru a fi văzut ca pozitiv de către ceilalți și teama de a nu face o impresie proastă pot fi factori mai psihologici care influențează fobia socială.
Social:
Aspectele sociale sunt, de asemenea, cauzante ale dezvoltării fobiei sociale. Anumite experiențe traumatice sau negative în copilărie pot fi factori care contribuie la fobia socială. De asemenea, societățile și culturile în care trăiește o persoană pot condiționa modul în care ea vede și abordează interacțiunea socială.
Diagnostic
De obicei, diagnosticul fobiei sociale se realizează în urma unei evaluări amănunțite de către psiholog conferențiar și psihoterapeut profesionist. Diagnosticul se bazează pe evaluarea nivelului de anxietate cauzat de anumite situații și pe modul în care nivelul de anxietate influențează funcționarea pacientului.
Diagnosticul se bazează, de asemenea, pe simptomele evacuate de pacient, cum ar fi:
• Sentimente de anxietate excesivă în prezența altor oameni sau în public;
• Evitarea întâlnirilor sociale sau a altor activități care necesită interacțiune socială;
• , temeri constante privind o evaluare negativă;
• Autosabotaj în interacțiunile sociale;
• Dificultate în a fixa contactul vizual.
Tratament
Multe persoane cu fobie socială pot fi tratate cu terapie cognitiv-comportamentală. Terapia cognitiv-comportamentală se folosește pentru a identifica complecși identificați gânduri, sentimente și comportamente negative care contribuie la sentimentele de anxietate cauzate de interacțiuni sociale. Odata ce se identifică aceste complexe emoționale/cognitive, psihoterapeutul și pacientul pot lucra împreună pentru a le gestiona corect și pentru a oferi strategii de management a anxietății.
De asemenea, un medic poate prescrie medicamentele antidepresive și sedative ca mijloc de control al anxietății. Cu toate acestea, ei trebuie să fie luați cu precauție și, de regulă, medicamentele trebuie să fie administrate în tandem cu terapia.
De asemenea, terapii alternative precum yoga și meditația pot ajuta, de asemenea, în manașterea anxietății asociate fobiei sociale.