Mamele sunt acele persoane al caror rol in familie este incontestabil si esential. Sistemul traditional de valori le cultiva pe acestea sa-si asume o anumita natura de autoritate in luarea deciziilor si ascultarea lor in mod obisnuit. Una dintre probabilitatile majore pentru mamele din zilele noastre este vinovatia, care le poate afecta foarte tare in formele ei pierdute, ceea ce cauzeaza de multe ori cresterea nivelului de stres si, implicit, actiuni potential nejustificate. De aceea, este important sa intelegeti mai bine tema vinovatiei atunci cand vine vorba de mame.

Ce este vinovatia si cum se manifesta

Vinovatia este o emotie intensa a starii de constientizare a responsabilitatii personale intr-o anumita situatie si, de asemenea, inseamna ca o persoana isi poate asuma vina si isi poate asuma constient responsabilitatea pentru anumite actiuni sau evenimente. De obicei, vinovatia se poate manifesta intr-o serie de sentimente interioare si behaviorale, cum ar fi sentimentul de vina si judecata negativa, sentimentul de rusine sau sentimentul de tristete, sentimentul de vina si auto-critica. Aceste sentimente vin la pachet cu sentimentul unei scaderi a stimularii sexuale si sentimentelor de apreciere sau preocupare pentru nevoile proprii.

Cum vinovatia persista adesea la mame

Vinovatia la mame poate fi ceva profund invatat si va fi sprijinita, adesea, de tendinta istorica a mamelor de a se sacrifica in detrimentul topicii. Aceasta se manifesta adesea ca un set de ganduri si atitudini, cum ar fi auto-evaluarea negativa a maternitatii, anticiparea si prevenirea judecatii negative si tratarea tulburarilor emotionale in loc de a solicita solutii creative. Aceste forme devin adesea profund invatate ceea ce cauzeaza si incurajeaza vinovatia si gandurile nefondate despre maternitate.

De asemenea, mamele pot experimenta vinovatia fata de alegerile lor ale vietii si lipseala de a oferi copiilor o mai buna experienta de crestere. Un alt factor care contribuie la acest sentiment de vinovatie in randul mamelor este modul in care sunt vazute social. Se subliniaza adesea nevoia de a-si consolida maternitatea perfecta prin realizarea anumitor asteptari inalte si, daca acestea nu sunt satisfacute, se simte vinovatie. Comparatia adesea cu celelalte mame se poate manifesta sub forma unei judecati negative asupra propriului mod de crescut copiii.

Cum mamele se pot elibera de vinovatie

Exista o serie de lucruri pe care mamele le pot face pentru a-si elibera vinovatia si pentru a-si redobandi increderea in ele. Sublinierea adevarului ca a fi o mama nu este intotdeauna simplu, in special in conditiile climatului modern si poate ajuta adesea foarte mult in acceptarea realitatii si initierea unui proces de vindecare.

In continuare, enumeram cateva actiuni pe care mamele le pot urma pentru a se elibera de vinovatie si a se simti eliberate:

  • A recunoaste vinovatia care exista si a deveni constient de mecanismele care le produc;
  • A constientiza valoarea individuala si a asuma natura senzoriala a maternitatii;
  • Sa faca modificari si sa beneficieze de sprijinul si sustinerea altora pentru a-si imbunatati atitudinea;
  • Sa se ia responsabil pentru sentimentele proprii si sa ia decizii despre cum sa continue;
  • Sa dezvolte obiceiuri sanatoase de ingrijire personala;
  • Sa obtina sprijin de la o alta femeie si sa participe la grupuri si comunitati de sustinere;
  • Sa se asigure ca obtine suficienta odihna si sa se relaxeze prin tehnici de relaxare;
  • Sa practice creativitatea si sa-si exprime sentimentele prin medii creative;
  • Sa renunte la sentimentele de responsabilitate si sa fie mai deschise catre sentimente pozitive;
  • Sa consolideze sentimentele de incredere si conectare cu propriii copii si cu ceilalti membri ai familiei.

Pentru mame, vinovatia si greutatile nu trebuie sa fie motive inutile pentru a se simti lipsite de pasiune. Este foarte important sa recunoastem vinovatia si sa apreciem perspectivele noastre inconjuratoare. Auto-ingrijirea este o parte importanta a depasirii stresului si vinovatiei si devine usor mai usor sa iti unim corpul si spiritul si sa experimentam bucuria si conectarea pentru a ne deplasa mai departe pe acest drum. Trebuie sa ascultam propriile noastre nevoi si sa reamintim ca suntem responsabile pentru alegerile noastre si ceea ce urmeaza.