Limbajul trupului este o parte importanta a limbajului non-verbal care ne ajuta sa ne exprimam emotiile in moduri subtile. Acesta joaca un rol important atunci cand vine vorba de un interviu pentru un loc de munca, deoarece contribuie la o prima si, de asemenea, poate influenta decizia intervievatorului. Este, prin urmare, esentiale sa intelegem limbajul trupului si ceea ce semnifica pentru a fi pregatiti pentru urmatorul interviu.
Ce este limbajul trupului?
Limbajul trupului (cunoscut și sub numele de limbaj nonverbal) se referă la comunicare dintre doua sau mai multe persoane, cu ajutorul gesturilor, experientelor si expresiilor faciale, in absenta vorbelor. Acesta poate transmite un mesaj mai puternic decat cuvintele si poate fi folosit in mod constient sau inconstient.
Importanta limbajului trupului
Limbajul trupului joaca un rol important in comunicare si ne ajuta sa ne exprimam emotiile cu o subtila intreaga paleta de abilitati si particularitati. Potrivit lui Robert Levenson, profesor la Universitatea din California, aceste forme nonverbale ale limbajului sunt „probabil cele mai profunde si perspicace informatii pe care le putem obtine despre sentimentele si intentiile celui de langa noi.”
In acelasi timp, in contextul unui interviu pentru un loc de munca, limbajul trupului poate fi folosit ca un instrument care ne ajuta sa ne aflam pozitiv. Orice expresie faciala, gesturi, pozitii si ton pot contribui la modul in care dvs. si intervievatorul abordati interviul si, de asemenea, la felul in care va primiti feedbackul.
Ce semnifica limbajul trupului?
Limbajul trupului poate fi foarte subtil si provocator. Spre exemplu, atunci cand ne aplecam inainte si ne intindem bratele inseamna ca aratam entuziasmul si suntem pregatiti sa intram in conversatie. Sus ținută capul poate insemna ca esti increzator si pregătit pentru a răspunde la intrebări in modul corespunzator.
Insa, pe partea cealalta, lipsa contactului vizual, pozitia aplecat sau incrucisarea bratelor inseamna ca nu sunteti interesat sau putin confortabil in discutia in sensul negativ, influentand pozitiv decizia unui potential angajator.
Beneficiile limbajului trupului
Oricine este capabil sa se angajeze si sa se exprime prin limbajul trupului in moduri care sa pozitioneze opinia si sa creeze o legatura cu intervievatorul. Beneficiile sale invariabile includ, de asemenea, stapanirea unui limbaj nonverbal adecvat pentru a se apropia de crearea unei imagini de sine pozitive, fara a uita de diversitatea culturilor si a schimbarilor in expresiile faciale si gesturi.
Lista comportamentelor nonverbale
Iata cateva moduri in care se utilizeaza limbajul trupului si ce semnifica aceste actiuni:
• Contactul vizual: A se concentra pe interlocutor si a mentine contactul vizual;
• Atitudinea: Sa te prezinti cu un zambet si pozitia corecta;
• Gesturi: Invitarea la conversatie prin gesturile mainilor sau prin schimbarea gradata a pozitiei;
• Contactul fizic: Utilizarea atingerii usoare poate transmite sentimentul calmului si al increderii;
• Movere obraznica: Gasti faciale apropriate pot indica interes sau incredere;
• Vocea: Folosirea unui ton adecvat si maiestrie in interpretarea cuvintelor precum empathizing și sarcasmul poate face mult;
• Tendinta de a citi si lua in considerare intrebarile si opiniile altora.
De ce este important sa stapanesti limbajul trupului?
Vorbind despre stapanirea limbajului trupului, lucrurile sunt prea puternice și poate avea un impact asupra felului in care ceilalti va percep si in care voi le percepeti pe ei. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont:
• Confessionalism: Impreuna cu deciziile rapide bazate pe primele impresii pozitive, folositi limbajul trupului pentru a arata ca sunteti sincer, calm si pregatiti sa va asumati responsabilitatile;
• Atentie: Stabilirea contactului vizual si mentinerea acestuia poate arata ca sunteti angajat si va luati serios responsabilitatile;
• Respect: Limbaj rapid al corpului care arata ca sunteti eficace in a raspunde se bazeaza in mare parte pe respect;
• Credibilitate: Focalizarea pe tema discutata si proactivitatea la interviu poate fi aratata prin gesturi pasnice si pozitii;
• Intelegere: O miscare corecta a mainilor pentru a indica sansa si intrebarile pot arata ca ati urmarit informatii despre intervievator.
Limbajul trupului este un lucru foarte important atunci cand vine vorba de interviuri de joburi, deoarece poate pune in lumina prima si dar, in acelasi timp, poate influenta decizia luata de intervievator. Astfel, este extrem de important sa-ti stapanesti limbuajul trupului inainte de a merge la un interviu deoarece aici poate crea cea mai mare diferenta.