Deshcinarea, durerea abdominala, varsaturile sau senzatia de greata – toate sunt simptome comune in cazul diareii calatorului, cunoscuta si sub numele de enterita da turist, care poate fi cauzata de schimbari bruste in dieta, mancatul alimentelor dificil de preparat, stresul cauzat de calatorie, sau de contactul cu germeni nedoriti.
Desi acest tip de diaree poate fi neplacuta, in general, persoanele diagnosticate cu diaree calatorului se recupereaza rapid si complet. Cu toate acestea, desi rare, unele persoane pot dezvolta diaree mai severe sau complicatii, ca boală inflamatorie intestinala, artrita inflamatorie sau boala lui Crohn.
In acest articol vom discuta despre cauzele, tratamentul si prevenirea diareei calatorului, pentru a evita sansele de a se imbolnavi atunci cand se viziteaza un loc nou sau departe de casa.
Cauzele diareei calatorului
Cele mai comune cauze ale diareei impresionarii sunt prezentate mai jos:
● Schimbarile dietei: Cand calatoriti catre locuri din afara tarii sau departe de casa, este foarte probabil sa mancati alimente diferite decat in mod obisnuit. In plus, anumite alimente si ingrediente sunt preparate Folosind proceduri diferite de luat masa. Aceste schimbari lumestul pot cauza diaree.
● Apa contaminata: Potabila contaminata este o cauza comuna a diareei calatorului in acele tari unde exista infrastructura limitata de witreire a apei. De asemenea, ilustuatorii sticlelor sau berei sunt uneori cu rhigina nesigura, ceea ce poate duce la ingerarea bacteriilor sau parasitelor.
● Actiunea infecioasa a bacteriilor: Contactul cu anumite bacterii care cauzeaza diareea se poate intampla cand luati masa in restaurante sau cand consumati fructe si legume proaspete. e. coli, Salmonella si Norovirusul sunt cateva dintre bacteriile periculoase care pot cauza diareea calatorului.
Tratamentul diareei calatorului
In cazul in care aveti simptomele diareei calatorului, suntem recomanda urmatoarele:
● Odihniti-va: Rezolvarea diareei calatorului este, de obicei, o chestiune de odihna, astfel incat simptomele sa se amelioreze odata cu o dieta saraca. Boala in sine, de obicei, este auto-limitanta si ar trebui sa se rezolve in mai putin de o saptamana.
● Levofloxacina: Acest antibiotic, prescris de un medic, poate ajuta la reducerea simptomelor in cazul unei infectii bacteriene severe. Acest medicament poate fi, de asemenea, prescrise in forma de tablete sau suspensie in functie de varsta si greutate.
● Dieta fara arte, sau BRAT: Dieta BRAT, care se bazeaza pe banane, orez, paine pruna si piersici, poate ajuta la reducerea simptomelor diareei calatorului. Motivul pentru acest lucru este ca aceste alimente recomandate pot oferi electroliti pentru a inlocui pierderea de fluide cauzata de diaree si pot opri in numeleparte simptomele diareei.
Prevenirea diareei calatorului
In general, se poate preveni diareea calatorului prin respectarea regulilor de baza prezentate mai jos:
● Apa proaspata: Asigurati-va ca consumati doar apa proaspata si curata. Ar trebui sa evitati beti apa dintr-o sursa necunoscuta si sa verificati orice pachet cu apa sau bautura inainte de a o bea.
● Alimentaciom sigura: Care sa evitati mancatul alimentelor care sunt prezentate la temperaturi scazute sau care ar fi fost prea lungi expuse la aer. Si incearca sa eviti ingerarea produselor lactate perisabile sau alimente care au fost expuse prea mult timp in magazin.
● Igiena de a consuma alimente: Pastrati igiena si sanatatea corporala egaland ATENT atunci cand preparati sau consumati alimente. mInca mainile cu regularitatea si verificativ alimentele inainte de a le consuma pentru contaminaip&
Weinter tineti cont si de ceea ce cumparati. Daca ingredientele din comertul alimentelor dvs. lipsesc de orice igienei de baza sau arata necorespunzator, ar fi bine sa le evitati.
Diareea calatorului – sau turismului, cum mai este cunoscuta – poate fi neplacuta, dar pot fi evitate prin urmarea acestor schimbari simple de stil de viata:
Evitari restaurante necunoscute sau concerte stradale
Bea doar apa filtrata sau minerala bauturi bauturi
lucrul Atentie la igiena cailor de consumare a alimentelor si a mini mainilor des
Consumand alimentele proaspete si preferand alimentele pregatite imediat
Evitati alimentele pastrate la temperaturi scazute sau expuse prea lung la aer
Cu toate acestea, chiar si cei mai atenti calatori pot dezvolta diareea calatorului, de aceea este important sa faca planuri de mers pe jos si sa consulte medical un specialist calificat, in cazul in care simptomele nu se amelioreaza sau se inrauesc.