Paduchii, numiti si pediculoza, sunt o boala contagioasa provocata de o insecta – paduchele capului, care poate fi extrem de enervanta si exasperanta, dar poate fi tratata. Aceasta infestare se intalneste cel mai frecvent la copii, insa adultii pot fi, de asemenea, afectati.

Înţelegerea Paduchilor de Cap

Paduchii de cap sunt paraziti ce se hranesc cu sange si infesteaza scalpul. Acestia sunt foarte mici, fiind greu de observat cu ochiul liber. Însa, marimea lor de 5 mm le face nevazute chiar si la o examinare directa. Aceste insecte nu zboara si nici nu sari; ele se raspandesc doar prin contact direct sau indirect. Acestia se prind pe firele de par prin intermediul cefotaximelor, ceea ce le permite sa capteze sange de la gazda.

  1. Ce cauzeaza infestarea cu paduchi de cap?

Infestarea cu paduchi se poate produce datorita contactului direct cu persoanele bolnave sau prin folosirea devestimentelor sau a mediilor comune (vestiare, sali de antrenament si mai ales sali de clasa). Desi este mai putin frecvent, contactul indirect prin stocarea articolelor de imbracaminte, periute de dinti sau alte obiecte personale usor infestate poate fi si el o cauza.

  1. Simptomele infestarii cu Paduchi de Cap

Simptomele infestarii depind de perioada de timp urmata de infestare si de boala de baza a persoanei. Cele mai evidente symptome sunt pruritul si mancarimea scalpului si a ceasului capitatoarei, simptome asociate cu sensibilitatea la compusii chimici folositi in tratament. Alte simptome pot fi mancarimea si pruritul scalpului, caderea parului pe o suprafata mai larga si cresterea senzitivitatii intregului scalp si zonei ce înconjoara urechile si gatul.

  1. Diagnosticul Infestarii cu Paduchi de Cap

Diagnosticul unui caz de infestare cu paduchi de cap presupune detectarea infestarii prin examinarea directa a capului (prin utilizarea unui piper sau a unui microscop) si prin identificarea semnelor indicatoare ale infestarii (culoarea neagra a paduchilor, depozitele de matreata de culoare gri, galbui sau alb; pruritul si mancarimea prezente in aceasta zona). In cazurile mai serioase, efectuarea unui test de sange poate fi necesara pentr a confirma prezenta unor infectii grave.

  1. Tratamentul Paduchilor de Cap la Copii si Adulti

Tratamentul pentru infestarea cu paduchi de cap poate include:

• Lotiuni, produse chimice, ce include o varietate de produse care au efectul de a omori paduchii si oua:

• Lotiunea malation, care este folosita pe corp (dar nu pe fata) si lasa un ceara care face imposibila prezenta paduchilor de cap.

• Produse pe baza de piretroide, care sunt produse sigure pentru tratarea parului si pot fi folosite pe scalp si pe par.

• Remedii naturiste: remedii naturale ca uleiurile esentiale, pulberea de scortisoara si lutul albastru se zice ca au efecte milioase si sigure pentru a preveni infestarea cu paduchi.

• Ajutor din partea medicului: in cazurile grave, medicul poate prescrie medicamente sau produse chimice topice.

• Prevenirea infestarii: incearca sa previi infestarea cu paduchi de cap prin respectarea regulilor de igiena si prin purtarea unei imbracaminti curate si in schimbul regulat al lenjeriei.

Infestarea cu paduchi de cap este una dintre cele mai neplacute situatii prin care poti trece, insa tratamentul corect si preventia sunt cheia evitarii acestei boli contagioase. Pentru a te proteja pe tine sau pe copii de aceasta boala, practica regulile de igiena si modifica-ti obiceiurile referitoare la styling-ul parului. Daca simti mancarimi sau devii constient de o infestare, adreseaza-te imediat medicului pentru tratamentul corect.