Moda ultimilor 80 de ani a trecut prin multe schimbari de-a lungul anilor si continua sa evolueze astazi. Ceea ce era la moda acum 80 de ani poate fi considerat chiar retro si retro-vintage la momentul actual. Istoria modei in ultimele 8 decenii a fost influentata de tendintele de top de la acea vreme si de influentele culturale asupra modului in care oamenii se vad si isi aleg hainele. 

Urmarind moda de-a lungul anilor putem vedea stiluri care revin si tendinte care dispar, impreuna cu tendintele care persista si continua sa se reinventeze.

I. Anii ’30 – Modestia sportiva

Dupa criza din 1929, economia a fost devastata iar bugetele pentru haine erau limitate. Cu toate acestea, frumusetea acelor vremuri – numita in mod formal Miracol Anilor ’30 – a influentat moda. Formele schimbate correspond moda anilor ’30 care venea de la “modestia sportiva”: topuri si bluze scurte, dungi, tricourile simple, pantaloni drepti si lungi, pantofi oxford si sandale, bereta, basmale si ochiuri.

II. Anii ’40 – Conformarea militara

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, hainele aprobate de catre Oficiul de Mobilizare al Americii veneau in stilul militar sau al iluziei acestuia. Toate hainele si pantofii apartinand acestui stil trebuiau sa fie confectionati din material durabile, rezistente la uzura si acest lucru a motivat multe tricouri platite, pantaloni drepti, geci si haine cu maneci scurte, bluze, pantofii militar si pantofi Oxford.

III. Anii ’50 – Feminitatea Vintage

In anii ’50, stilul full-bodice a revolutionat moda feminina. Fustele au trecut de la mid-calf la mid-length, iar sofisticata feminitate a complimentat popularitatea marcanta a acestor haine, precum muselina de calitate, stofa de bumbac, in combinatie cu voaluri etoyezate, dar si croiuri cu linii clare. Alte elemente cheie ale modei feminine în anii ’50 au inclus pantofi scurți, basmale, ciorapi lărgi, rochii de elice și jachete de motoare.

IV. Anii ’60 – Siluete estompate

În anii ’60, moda feminina s-a concentrat pe siluete vereti, cu blugi si pantaloni evazati, topuri supradimensionate si toplessuri, paltoane coborâte, scari curate și flori, fuste midi și maxi, ochelari rotunzi și pantofi cuișoare. Moda masculina s-a axat în mare parte pe stiluri de inspirație britanică, cum ar fi gecile de oliva, camasile de burlan, tricourile de motoare și pantofii cu călcâie joase.

V. Anii ’70 – Un stil nonconformist

Anii ’70 au introdus un stil revolutionar nonconformist care a tras influente din diferite surse, inclusiv stilul hippie și glamourtul întunecat. Denimul s-a înălțat la nivel de cultura de masă, cu jeans skinny și jachete de tip trucker, împreună cu crescândele tendințe retro, precum condurii și pantalonii lui aviator. Accesoriile au devenit de asemenea particulare, inclusiv cămăși scurte, palarii, bijuterii cu perle si ochelari cu rama Large.

VI. Anii ’80 – Accentenul Soaring

Anii ’80 au adus cu sine accente ascuțite și viu colorate, accentuând țesăturile si tivurile. Puloverele galbene de lamaie, hainele cu pătrate, șosetele antrenor etc. au devenit simboluri ale stilului anilor ’80. Hainele erau încă mugurite și accentuate și pantalonii skinny și cămășile scurte erau printre cele mai populare. Accentele înalt conturate ale modei anilor ’80 au inclus și încălțăminte cui, pantofi stiletto, botine si ghete.

VII. Anii ’90 – Reîntoarcerea minimalismului

În anii ’90, mulți designeri au acceptat provocarea de a reinventa designul minimalist, cu un segment de modele de fundație, cum ar fi negrul, albastru, galben, grăsime și glazură. Jeansii carpiți și tricourile albe au fost esențiale, împreună cu elemente esențiale cum ar fi suplimentele sportive (cum ar fi topuri de corp, trenciuri, pantofi de sport, pantaloni scurți, pantofi înalti și talon sau botine).

VIII. Anii 2000 – Digitalizarea modei

În cei 20 in anii 2000, lumea modei nu a fost influentata numai de anii ’90. Bloggerii, Instagramul și platformele de fashion au avut un impact puternic asupra modului în care oamenii țin pasul cu tendințele și influențează și celebritatea modei. Printre tendințele principale în moda anilor 2000 se numără dungile, feminismul, yoga, trendul athleisure și Asymmetric dressing-urile.

IX. Modă astăzi

Astazi, moda se simte ca un amalgam de anii ’90 și ai 2000. Glosa standartului a fost ridicata la un nou nivel, demonstrandu-se ca hainele nu au niciodata sa para aceleasi. Elementele cheie ale stilului organic al anilor 2000 continuă să fie populare, iar influentele retro din anii ’80 si ’90 continuă sa se manifeste si in hainele de astazi. Printre tendințele de moda in 2019 se numara:

• Cele antiquificate: Cutii si piese vintage reinventate

• Florile vesele: Imprimeuri vesele si florale

• Redus: Pantaloni scurti, topuri, fuste si rochii

• Oversize: Paltoane mari, geci, pulovere, pantaloni și tricouri

• Tendintele cu pinstripe: Imprimeuri subtile

• Confortul: Pantaloni largi și haine delicate

• Pantofi Neon: Sandale neon si pantofi de dans

• Petreceri vibrante.