Pastele nu este complet fara incondeiatea si felul in care coiful este ornat si colorat traditional. Putini stiu ca acest obicei are origini stravechi, iar ca simboluri si modelele folosite se presupune ca aduc noroc si sanatate unei familii. Oua vopsite de Paste reprezinta unul dintre cele mai frumoase si mai importante obiceiuri traditionale. Acest sfarsit de saptamana este ocazia perfecta pentru crearea unor adevarate opere de arta alba si colorata, ce poate fi oferita ca dar sau pastrata pentru a-i respecta si venera traditia.

Obiceiurile traditionale de Paste sunt percepute diferit de la o zona la alta si fiecare are propriile sale traditii si metode de realizare. Cea mai traditionala varianta a acestor oua se regaseste in estul si sudul Europei si in Rusia. Acest lucru se intampla la mijlocul lunii Martie sau inceputul lui Aprilie, luna in care se cinstea in fiecare an.

Modelul obisnuit al unui ou colorat se refera la ouale determinate pentru a crea iconografie, precum un simbol al renasterii si al vietii. Cu toate acestea, exista diferite metode si modele de confectionat decoratiunile de pe ouale. Fiecare tehnica are propriile sale tehnici si trucuri.

Ce sunt ouale vopsite de Paste folosite

Ouale vopsite de Paste, denumite in poporul romanesc “oua rosii”, sunt principala simboluri pozitive ale vietii si renasterii primaverii. Obisnuit, sunt colorate in luna Martie sau inceputul lunii Aprilie si apoi sunt oferite ca dar sau decoratiuni in case si aripi ale bisericii. Aceste oua sunt de obicei adevarate opere de arta care se umplu in cu mii de culori si modele, desene, iconografii sau ornamente.

Cum se vopsesc ouale de Paste

Unul dintre cele mai populare moduri de a vopsi oua de Paste este prin tehnica „prafuita”. Acest procedeu presupune folosirea unor produse speciale, materiale de decor numite produse de decorat, menite sa decoreze si sa coloreze ouale. Cu ajutorul acestor materiale, oricine poate sa decoreze ouale fara a se preocupa de rezultatul final, transformand un ou simplu intr-o opera de arta frumoasa si unica.

Cele mai folosite produse de decorat oua de Paste sunt:

• Culori de oua – se pun in apa si sunt disponibile in aproape orice combinatie de culori.

• Creioane speciale pentru oua – care se folosesc pentru a desena modelul desenat pe ouale.

• Inele decorative sau beteala – cunoscute si sub denumirea de “ascutituri”, sunt disponibile din fier, argint, aur sau metal.

• Perii speciale – folosite pentru a intinde culorile pe suprafata oualelor.

• Viniluri de transfer – acestea sunt folosite pentru rezistenta culorii, dupa transferarea acestora pe suprafata anumitelor oua.

De asemenea, se pot folosi si alte produse de decorat cum ar fi:

• Modelatoare speciale pentru oua
• Ornamente din plastic
• Alte ornamente, cum ar fi fluturasi, forme geometrice, firadele decorative si altele

Modelele populare ale oualor vopsite de Paste

Ouale vopsite de Paste pot fi create in mii de forme si modele diferite. Majoritatea persoanelor opteaza pentru oua simple, spre deosebire de modelele mai complexe si decorative.

De asemenea, exista si modele speciale, numite “modelatoare”, ce sunt disponibile in magazine si care ofera posibilitatea de a face va contine diferite decupaje si ornamente pe suprafata oualelor. Cu toate acestea, formele simple sunt mult mai populare si pot fi facute pe cont propriu, folosind mai multe tehnici de decorare. Printre cele mai cunoscute si apreciate modele se numara:

• Modele geometrice si florale – acestea pot fi cerate, desenate cu ajutorul unui creion special pentru oua sau stralucit.

• Modele spectaculoase – cum ar fi modele acoperite cu margele, tesaturi si alte ornamente.

• Modele pictate pe ouale – se pot picta sau decora diferite poze, modele abstracte sau ce reprezinta simbolurile crestine.

• Modele de tipar – folosind produse de transferare si viniluri, acestea pot fi transferate pe suprafata oualelor.

• Model cu manechine – acestea sunt ornamente foarte interesante si se poate folosi mai multe produse de decorat pentru a creea un model cu o manechina.

• Modelul sigilat – acesta consta in aplicarea unor stickers speciali in forma de stele si cruci pe suprafata oualor.

Conservarea oualor vopsite de Paste

Odata ce ouale vopsite de Paste sunt terminate si determinate, este important sa se acorde o atentie speciala modului in care se realizeaza conservarea acestora. Unul dintre cele mai bune moduri de a pastra aceasta obisnuinta straveche este prin lipirea lor pe suporturi si invelirea lor in materiale adecvate. Aceasta metoda este cea mai eficienta pentru a se pastra aceste obiecte dura, pana cand sunt folosite din nou.

Cu toate acestea, nu se recomanda folosirea de trestie sau folie alimentara. Acestea nu sunt eficiente pentru prevenirea mucegaiului si a lipsei de umiditate. De obicei, cei mai multi oameni folosesc un material permeabil, ceea ce se recomanda pentru a se asigura ca este suficienta umiditate. Acest lucru va asigura o valoare mai mare de coservare a oualor, usurand procesul de invelitori si conservare.

De asemenea, pe langa folosirea unui material adecvat, este important sa fie folosite si produse de conservare pentru a asigura durabilitatea produselor. Acestea sunt disponibile in supermarket-uri si in magazine specializate pentru produse de decorare si vopsirea unor oua de Paste.

Ouale vopsite de Paste constituie unul dintre simbolurile ce reprezinta renovarea si reintoarcerea vietii in primavara. Acesti oua si obiceiuri indraznete sunt poate cele mai vechi obiceiuri traditionale pe care le-a intalnit civilizatia.