Unghiile reprezinta o importanta parte a frumusetii noastre, este important sa intelegem ce oamenii considera normal pentru unghiile noastre si ceea ce nu este. Dar, inainte de a explora ceea ce se considera acceptabil sau neacceptabil in privinta unghiilor, trebuie sa intelegem ceea ce sunt cu adevarat unghiile si care sunt avantajele lor.

Ce sunt unghiile

Unghiile sunt formatiuni tesute cristaline compuse din proteina moleculara numita keratina. Fiecare unghie are originea sa in matricea unghiei, unde se produc celule numite celule Keratinocitice. Acestea se acumuleaza si dau nastere unghiilor, atunci cand sunt alaturate de un strat de grasime si straturi de keratina. Unghiile ne protejeaza dezvoltand un strat dur, uscat, placut la atingere si lucios ce protejeaza dezvoltarea si sanatatea unghiilor.

Ce este normal, ceea ce poate fi acceptat

Una dintre cele mai frecvente intrebari in ceea ce priveste unghiile este ce se considera normal si ceea ce nu se considera acceptabil. Unghiile normale ar trebui sa fie bine ingrijite, sa aiba un aspect ingrijit si sa fie uniforme. Au dimensiunile corecte, sunt curate si ingrijite, de aceea arata intotdeauna stralucitoare si suple. Acest lucru se reflecta si in forma lor. Acestea trebuie sa fie rotunjite, putin late si drepte, fara sa prezinte asperitati sau unghiuri ascutite. De asemenea, se considera normal ca unghia sa aiba o culoare naturala.

Ce nu e normal, ceea ce nu se poate accepta

Acest lucru ar fi contrar unghiilor normale si ar trebui sa fie prezente urmatoarele:

• Forma unghiilor in bucati, subtiri sau crapate

• Unghii fara stralucire

• Transparenta sau paliditate anormala

• Localizari ale pigmentului

• Unghii mai lungi decat normal

• Ombre sau margele pe unghii

• Zgaraieturi sau crapaturi in jurul cuticulei

• Mancarea unghiilor

Acestea sunt semne ale unghiilor, care nu erau normale si ar putea indica o conditionare. In timp ce unele persoane isi mesteca unghiile, altele pot intampina si alte probleme, cum ar fi ingalbenirea, rigiditatea, casante sau chiar separare de la radacina unghiei. Acest lucru ar putea semnala prezenta unor boli ale unghiilor, cum ar fi infectia fungica sau onicomicoza.

Infectii ale unghiilor

Printre cele mai comune infectii ale unghiilor se numera:

• Onicomicoza – se refera la infectia fungica a plicii unghiale. Aceasta infectie poate afecta culoarea, structura, textura, forma sau grosimea unghiilor. Se poate raspandi si in alte unghii. Simptome comune ar include descuamarea, exfolierea, subtierea, sfaramarea sau ingalbenirea unghiilor.

• Paronichia – se refera la inflamatia pielii de langa unghii, care ar putea provoca umflaturi dureroase. Aceasta se poate produce ca urmare a ranilor, frecarilor unghii si taiaturilor.

• Candida unghiala – Aceasta este o alta infectie fungica ce afecteaza unghiile de la maini si de la picioare si poate duce, daca este lasata netratata timp indelungat, la leziuni dureroase severe.

Tratamentul

In cazul in care aveti parte de afectiuni ale unghiilor, acestea trebuie tratate si tratate adecvat. Tratamentul poate include luarea de medicatie antifungica sau chiar interventii chirurgicale. De asemenea, trebuie sa luati masuri preventive acasa si sa insistati sa va curatati corespunzator unghiile cu delicatete sau sa le evitati pe cele care prezinta o usoare leziune.

Nu trebuie sa va fie frica sa le faceti unele schimbari unghiilor tale, astfel incat acestea sa fie armonioase cu restul trasaturilor tale. De exemplu, puteti folosi nuante diferite pentru unghii – rosu bordo, verde inchis sau maro – pentru a le face sa se potriveasca cu culoarea pielii sau a picioarelor. Un alt lucru interesant ar fi sa folositi gloss pentru unghii, care le va lasa sa reflecte lumina si sa aiba un aspect stralucitor si sanatos.

Unghiile normale si sanatoase insotesc si complementeaza frumusetea unei persoane. Cu toate acestea, este foarte important sa inteleaga ce este normal si ceea ce nu este acceptabil in privinta unghiilor lor. Iar cheia pentru a avea unghii sanatoase sta in pastrarea unei ingrijiri adecvate, alimentare si exercitii potrivite. Este important sa nu uitati sa folositi produsele necesare, sa taiati si sa periati unghiile cu blandete si sa le acordati atentia necesara.