Somnambulismul este un fenomen cunoscut sub numele de “paralizie de somn” si este definit ca fiind un simptom al tulburarii somnului cunoscuta sub numele de „somnambulism”. Aceste tulburari de somn apar la copii si adolescenti si pot fi fatale in anumite situatii. Acest articol va explora simptomele , practicile de prevenire si tratarea somnambulismului si cauzele sale.

Care sunt simptomele somnambulismului?

Somnambulismul este, in general, inofensiv si multe persoane sunt perfect constiente de actiunile lor in timp ce se afla in somn. Unele persoane se plimba prin casa, vorbesc despre lucruri neclare, se imbraca si pot chiar iesi din casa. O multime de lucruri sau activitati pot fi efectuate in timpul somnului, dar acestea difera de la o persoana la alta. De asemenea, molipsirea vociferandului sau a plimbarilor prin casa pot sa apara. Somnul somnambulic este extrem de agitat si, atunci cand acesta este trezit, persoana poate reaminti lucruri minore de la perioada somnului, dar nu se poate aduce aminte de majoritatea activitatilor.

Care sunt cauzele somnambulismului?

Exista mult mai multi factori care contribuie la aparitia somnambulismului, inclusiv afectiuni medicale, reportarea in timpul somnului, stresul cronic, oboseala acuta, schimbarile de fus orar bruste, tulburarile de somn, interventiile chirurgicale si anumite medicamente. De asemenea, consumul excesiv de cofeina, alcoolul si drogurile iligale sau utilizarea indelungata a drogurilor prescrise pot contribui la aparitia bolii.

Cum se poate preveni somnambulismul?

Exista o serie de masuri de prevenire pe care le puteți lua pentru a reduce probabilitatea de somnambulism și de a face ca efectele sale sa fie mai slabe.

Acestea sunt lista masurilor de preventie:

  1. Pregetati-va corpul si mintea prin calmare și relaxare inainte de a merge la culcare

2.Zona de somn trebuie sa fie bine ventilata si sa pastrati o temperatura constanta

  1. Evitati sa luati medicamente pentru a dormi sau sa beți băuturi alcoolice.

  2. Țineți ore regulate pentru a merge la culcare și a va trezi

  3. Evita efortul fizic sau mental inainte de culcare

  4. Asigurati-va ca obtineti un somn de calitate prin adormirea la ore fixed

7.Daca aveți copii sau adolescenti, efectuala un program strict de somn pentru ei

  1. Monitorizați situatia și schimbati metodele de tratare daca aceste metode nu sunt eficiente.

  2. Daca au fost deja inregistrate cazuri de somnambulism in familia dumneavoastra, informati medicul vostru despre aceasta.

Care sunt tratamentele pentru somnambulism?

Tratamentul somnambulismului implica modificarea stilului de viata si a obiceiurilor, precum si verificarea medicamentelor sau a conditiilor medicale care cauzeaza somnambulismul.

Este important sa se abordeze somnambulismul ca parte a unui tratament global al somnului, luand in considerare atat factorii de ereditate genetici, cat si pe cei ai stresului.

Tratamentul medicamentelor nu este recomandat pentru somnambulism la copii, insa unii adulti reactioneaza bine la anumite medicamente, cum ar fi clonazepamul.

Exista de asemenea interventii non-medicamentoase pentru somnambulism. Acestea pot include blocarea specifica a unei perioade de somn, de exemplu, indoirea palmei (starea de veghe intentionata care ajuta unei persoane sa treaca la un stadiu mai profund de somn). Acest lucru ajuta la oprirea somnambulismului si este considerat extrem de eficient.

Alte metode non-medicamentoase sunt hipnoterapia, terapia de comportament, tehnici de relaxare si somn ameliorat prin stil de viata, cum ar fi reduceri etichetelor la școală, lucrul la domiciliu, modificari ale medicației sau chiar reducerea consumului de cafea.

In cele din urma, este intotdeauna recomandat sa contactati un medic specialist in somn pentru a va informa in detaliu despre acest subiect si pentru a va bucura de cele mai bune practici si tratamente.

Somnambulismul este foarte comun la copii si adolescenti si poate avea efecte negative asupra starii de bine. In ciuda lipsei de cauza exacta a lipsei de cauza exacta a somnambulismului, se considera ca factorii de mediu si de genetica joaca un rol important in dezvoltarea acesteia. Exista masuri preventive precum folosirea unei rutini regulate inainte de a merge la culcare, evitarea stimulentilor (inclusiv alcoolul si cofeina) si reducerea stresului daca se constata comportamentul acestuia. De asemenea, se pot lua medicamente pentru tratarea acestei tulburari de somn si se pot aplica tehnici de relaxare și terapie comportamentala.

Pentru a obtine un tratament adecvat pentru somnambulism, este important sa vorbești cu medicul tau pentru a obtine informatii precise despre afectiunea ta si despre tratamentul pe care ar trebui sa il urmezi. Daca sunteți somnambulic sau aveti un copil somnambulic, asigurati-va ca faceti acest lucru.