Mai mult de 25% din populația globului sunt vegani sau vegetarieni. Acest trend poate fi simplificat în trei cuvinte: bine, mai bun, cel mai bun. Foarte mulți oameni se orientează către un stil de viață mai sănătos, benefic pentru mediu, care exclude folosirea produselor de origine animală. În ultima vreme, informațiile demonstrează că alimentația bogată în legume și fructe poate înmulți anii de viață și să scadă probabilitatea apariției anumitor boli, iar oamenii de știință iau în considerare această dietă ca fiind cea mai potrivită pentru beneficiile aduse sănătății noastre.
‘Din ce în ce mai mulți oameni încearcă o dietă vegetariană, adică fără produse de origine animală. Acest trend poate fi simplificat în trei cuvinte: bine, mai bun, cel mai bun. Consumul de produse vegetale s-a dovedit a fi benefic organismului uman, mai ales pe termen lung. Numeroase studii arată că dieta vegetariană este asociată cu mai multe avantaje pentru sănătate, în special, cu o durată mai mare a vieții. În acest articol voi aborda în detaliu toate aceste beneficii, dar și de ce ar trebui să fim conștienți de considerațiile pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când optăm pentru o dietă vegetariană. ‘
Ce înseamnă să fii vegetarian
Vegetarianismul este încadrat în gama stilurilor de alimentație nonglos. Un vegetarian se abține de la orice fel de carne, chiar și de păsări și alte animale, și se concentrează mai mult pe legume, fructe și produse lactate. Vegetarienii sunt împărțiți în diferite categorii, în funcție de alimentele pe care le consumă sau exclud.
Acestea sunt câteva tipuri obișnuite de vegetarieni:
-
Lacto-vegetarianii: mânâncă produse lactate, dar evită carnea si produsele obținute din carne.
-
Ovolacto-vegetarianii: consumă și produse lactate, dar și ouă.
-
Vegani: în afară de carne și produsele obținute din carne, veganii evită și produsele lactate și ouăle.
-
Macrobiotici: se concentrează mai mult pe cercetarea stilului de alimentație și pe înțelegerea modului în care corpul interacționează cu alimentele și medicamentele pe care le consumă.
Beneficiile de a fi vegetarian
-
Crește longevitatea: O dietă vegetariană poate avea rezultate pozitive asupra sănătății pe termen lung prin reducerea riscului de dezvoltare a anumitor boli cronice, cum ar fi boli cardiovasculare sau cancerul. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că vegetarienii trăiau în medie cinci ani mai mult decât cei care consumă carne.
-
Reduce riscul de boli cardiovasculare: Pe lângă controlul de greutate, o alimentație vegetariană poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, crescând astfel rata de supraviețuire. Un studiu realizat pe un lot de 1.200 de persoane a constatat că vegetarienii prezintă un risc 38% mai mic de boli cardiovasculare decât non-vegetarienii.
-
Menține o mediu mai curat: Animalele necesită o cantitate mare de apă și hrană pentru a supraviețui. Pe de altă parte, produsele vegetale de calitate superioară sunt mai ecologice, pentru că produc mai puțin reziduuri, au nevoie de un număr mai mic de resurse și nu produc poluare.
-
Ajută la pierderea în greutate: Dieta vegetariană ajută la pierderea în greutate, deoarece încurajează consumul de alimente nutritive, cum ar fi fructele și legumele, care conțin puține grăsimi și calorii. Unele studii au demonstrat că vegetarianii prezintă un risc mai mic de obezitate decât non-vegetarienii.
De ce ar trebui să acordăm atenție considerațiilor atunci când luăm decizia de a alege o dietă vegetariană?
-
Concentrat pe legume: Fără carne, persoana trebuie să fie deosebit de atentă la consumul de carbohidrați și proteine. În mod ideal, vegetarienii ar trebui să consuma cea mai mare parte a proteinelor din legume și boabe, cum ar fi soia, fasole și năut.
-
Neînlocuibilitatea vitaminei B12: Această vitamină este produsă exclusiv de către microorganisme și se găsește în produse de origine animală. Vegetarienii și veganii ar trebui să mănânce alimente care sunt fortificate cu vitamina B12 sau să ia suplimente dedicate.
-
Diversitate nutrițională: Ca și în cazul oricărei diete, vegetarianismul are nevoie de o diversificare adecvată și balanța corectă a nutrientilor. Legumele şi fructele oferă o mare varietate de vitamine, minerale și alte elemente nutritive, astfel încât tot corpul să beneficieze de ele.