Testele de personalitate sunt un mod excelent de a cunoaște mai bine sinele și felul în care acționăm în anumite situații. Pe măsură ce înțelegem mai bine propriile motive, putem descoperi mai multe despre cum abordăm viața și facem alegeri raționale în locul impulsivității. Cu toate acestea, testele de personalitate sunt controversate și, în cele din urmă, au și un anumit grad de subiectivitate. 

Acest articol prezintă o privire de ansamblu asupra tuturor lucrurilor pe care trebuie să le știți despre testele de personalitate.

Testele de personalitate au devenit o modalitate eficientă de a înțelege mai bine sinele. Acestea oferă persoanelor o ocazie de a rămâne cu adevărat conectate la propriile nevoi și trăiri. Îți permite să știi care sunt motivațiile tale și cum anumite situații și evenimente te pot influența profund.

Înțelegerea testelor de personalitate

Testele de personalitate pot fi utilizate pentru a determina trăsăturile de personalitate ale unei persoane. Un astfel de test include întrebări despre orice, de la personalitatea ta și motivele tale, la credințele și valorile tale. Testele de personalitate pot fi folosite în interviuri, în psihologie, în recrutarea angajaților, în evaluarea unui candidat pentru o poziție sau poate chiar în orice alt moment când îți dorești să înțelegi mai bine propriile trăsături de caracter.

Tipuri de teste de personalitate

Exista mai multe tipuri de teste de personalitate utilizează atât factorii de personalitate intra-individuali, cât și inter-individuali.

  1. Teste de personalitate de tip Big Five: Acest lucru constă în „Cinci factori” și utilizează factori dinamica intra-individuali, cum ar fi extraversia, conștiinciozitatea și ansamblul. Acest tip de test solicită persoanele ce cred despre ei înșiși și despre alții și le prezintă scenarii diverse pe care ar trebui să le abordeze.

  2. Testul Myers-Briggs: Acest tip de test se concentrează asupra trăsăturilor intra-individuale, cum ar fi gândirea, percepția și judecata. Testul este structurat pe patru subscrase, cum ar fi energia, cunoașterea, procesarea preferată și stilul de accesare.

  3. Testul arenei: Testul arenei se concentrează pe comportamentul inter-individual și dacă există compatibilitatea între persoanele respective. Acest test va avea întrebări pe care le va încerca să determine felul în care te relaționezi cu alți oameni și cum reacționezi în anumite situații și scenarii.

  4. Testul Rorschach: Acesta este unul dintre cele mai vechi teste de personalitate. El folosește imagini abstracte și determină felul în care reacționezi față de aceste imagini. Testul are ca scop de a dezvălui trăsăturile tale de personalitate.

  5. Testul personalității grafice: Acesta este un alt tip de test ce implică proiectarea unui obiect și explicația acestuia. Ulterior persoana trebuie să explice în detaliu cum vede și înțelege obiectul. Acest lucru va ajuta la evaluarea trăsăturilor de personalitate ale unei persoane.

Beneficiile testelor de personalitate

Să înțelegem câteva dintre beneficiile pe care le puteți obține din testele de personalitate:

• Te pot ajuta să îți cunoști mai bine trăsăturile și comportamentul: Testele de personalitate pot fi utilizate pentru a înțelege mai bine trăsăturile tale și reacțiile pe care le ai în anumite situații. Acestea ți-au oferi detalii adânci despre motivațiile tale și despre relația ta cu ceilalți.

• Te pot ajuta să îți faci alegeri raționale: Testele de personalitate te pot ajuta să vezi mai bine și mai profund lumea și astfel vei putea face alegeri raționale în loc de decizii bazate pe impuls.

• Te pot ajuta să te autocunoști: Cu cât înțelegi și te cunoști mai bine, cu atât poți face alegerile corecte, gestionând mai bine eșecurile și reușitele în viața ta. Aceste teste te pot ajuta să înțelegi mai bine felul în care funcționează propriul tău creier și instinctele tale.

• Te pot ajuta să îți clarifici obiectivele: Când ești familiarizat cu trăsăturile tale, poți înțelege care sunt obiectivele și dorințele tale și să creezi un plan de acțiune pentru a le realiza.

• Te poate ajuta să îți cunoști mai bine trăirile: Testele de personalitate îți pot da posibilitatea să înțelegi mai bine emoțiile pe care le simți și, eventual, cum să le gestionezi mai bine.

Testele de personalitate și dezvoltarea profesională

Testele de personalitate sunt adesea folosite pentru a ajuta persoanele să-și îmbunătățească performanțele și dezvoltarea profesională.