Fumatul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri dintre om și datează încă dinaintea istoriei scrise. Atât produsele pe care le folosim astăzi, cât și obiceiul de a fuma au junghiat ani de dezvoltare și au evoluat într-o varietate de forme, mai ales cu produse și obiceiuri legate de fumatul țigărilor. 

Cu toate astea, fumatul ocupă încă o poziție de top între obiceiurile nenumărate pe care oamenii le acceptă și le practică zi de zi. Când vine vorba despre motivul pentru care lumea fumează, există motive proști și motive mai inteligente; unele sunt acceptabile, în timp ce altele sunt contraindicate. Vom face un scurt tur de toate acestea în acest context.

Motivele Pro și Contra Fumatului

Cum am menționat anterior, când vine vorba despre fumat, există atât motive pro cât și motive contra. Există două părți în această discuție și trebuie să luăm în considerare ambele – motivele pentru care să te împotrivești fumatului și care sunt binevenite și folositoare pentru a te cufunda în acest obicei sinucigas.

Motive Pro:

  1. Alinarea stresului: probabil cel mai popular dintre motivele pro fumat, aceasta este sugerată mai ales de către cei mai în vârstă ai noștri, cei obișnuiți să fumeze. Fumatul a fost folosit în trecut ca un mod de a gestiona stresul sau anxietatea, iar obiceiul și dependența sunt cel mai probabil unul cauzat de stres.

  2. Relaxare sau stimularea creierului: stimulează eliberarea dopaminei; aceasta este adesea descrisă ca motivul pentru care majoritatea oamenilor fumează – nu-și pot imagina viața fără a se bucura de senzația calmă și relaxată pe care produsul le-o oferă.

  3. Experiență socială: fumatul poate fi o experiență socială, în special în unele colțuri ale lumii unde fumatul este încă acceptat social și văzut ca un obicei sănătos. Acțiunea de a fuma și experiența pe care o aduce poate fi o ocazie de relaxare sau de discuție față de cei care fumează.

Motive Contra:

  1. Probleme de sănătate: dintre toate motivele pentru a renunța la fumat, cel mai bun și primul este pe termen lung pentru sănătatea ta. Vederea și motivul dvs. pentru a rămâne sănătos sunt trei motive principale pentru a vă lua în considerare să opriți fumatul.

  2. Costuri ridicate: costurile implicate în a fuma sunt ridicate și poate duce la a face un gol în bugetele mulți ani consecutivi.

  3. Impact negativ asupra mediului înconjurător: fumatul poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător prin emisiile nesănătoase care se varsă în aer și prin deșeurile create prin folosirea de produse pentru fumat.

  4. Iritarea corpului și a organelor interne: fumatul iritează și usucă mucoasele și cauzează iritații ale sistemului digestiv și tractului respirator. Acest lucru poate cauza anumite probleme de sănătate grave și poate duce la îngustarea căilor respiratorii.

  5. Unele riscuri financiare: consumul de produse de fumat poate duce la o mai mare vulnerabilitate la riscuri financiare. Pot fi foarte mari și complcate disputa plății ratelor și împrumuturile care urmează să fie plătite.

Puteți trage propria concluzie despre ceea ce este mai bine pentru sănătatea și starea ta de spirit. Cu toate aceste situatii contra și numeroase alte efecte negative, putem fi siguri că oprirea fumatului este cea mai bună decizie, astfel încât să vă puteți bucura de o viață mai sănătoasă și mai liniștită. Fumatul este un obicei sinucigaș care poate avea efecte dezastruoase pe termen lung asupra sănătății dvs., dar și asupra celor din jurul dvs. Cu toate acestea, luarea unei decizii pozitive vă poate salva pe termen lung sănătatea și modul în care comunicați cu cei din jurul dvs.

Începeți prin a vă limita produsele de fumat sau, cu curajul necesar, încercați să vă abțineți. Există numeroase metode și produse de la terapia cu medicamente și intervenții chirurgicale la terapiile alternative și produsele de fumat, cum ar fi țigări de vapat sau chiar terapiile de grup. Aceste produse sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite și, în general, au potențialul de a vă ajuta să vă abțineți de la fumat și de a vă oferi o viață îndlungată și sănătoasă.