Alimentarea cu o alimentatie sanatoasa este vitala in etapa de sarcina. Atentia fata de ceea ce mancam poate influenta direct sanatatea mamei si a bebelusului si poate contribui la cresterea si dezvoltarea fizica corespunzatoare. Chiar daca unele alimente pot fi benefice in acest moment important, unele alimente precum alcoolul, produsele gata preparate, conservele sau zaharul ar trebui evitate in aceasta perioada.

Iata ce alimente de evitat in timpul sarcinii:

1. Alcoolul

Bauturile alcoolice pot afecta detrimentale asupra fetusului, asa ca mamele insarcinate ar trebui sa le evite sau, daca este cazul, sa le limiteze sever. Bebelusul poate fi expus la anomalia Creutzfeldt Jakob, trisomie si anomalii congenitale. De asemenea, bebelusii nascuti de mame care au luat alcool pot face parte din sindromul alcoolismului fetal (FAE) – un grup de simptome care afecteaza dezvoltarea unui copil si sunt asociate disfunctionalitatilor fizice si mentale.

2. Produsele gata preparate

Produsele gata pregatite pot fi mai usor de consumat, dar in schimb sunt pline de aditivi si arome. Aceste produse sunt susceptibile de a fi pline de sare si zahar, care s-ar putea sa aiba efecte negative pentru dezvoltarea bebelusului. Cu toate acestea, multi producatori pregatesc produse crocante, usor de pregatit, care sunt adecvate pentru mamele insarcinate.

3. Produsele de patiserie

Produsele de patiserie pot fi o gustare delicioasa, dar medicinalii nu recomanda prea multa dulceata in dieta mamelor insarcinate. Compotul are calorii extreme si poate provoca un aport caloric peste masura. De asemenea, produsele de patiserie aduc cu sine actiunea zaharurilor si a grasimilor care ar putea provoca afectiuni digestive sau altele ca urmare a unei diete, care poate afecta dezvoltarea fatului.

4. Conservele

Este esential sa se evite consumul de conserve in timpul sarcinii, deoarece acestea pot contine substante chimice periculoase numite cansalamente. Acestea se folosesc pentru a reda culorile din conservare si pentru a pastra alimentele de bacterii nesanatoase. Cantitati mari de aceste substante pot produce afectiuni la nivelul bebelusului, ar putea provoca la copil defecte de nastere sau obezitate sau chiar afectiuni ale organelor la maturitate.

5. Caféina si sucurile

Consumul excesiv de cafea si sucuri din timpul sarcinii este intotdeauna considerat nesanatos. Caféina poate afecta dezvoltarea sistemului nervos si poate provoca receptivitatea la nivele crescute de cafeina si poate imbunatati posibilitatea de aparitie a disfunctionalitatilor. De asemenea, sucurile prezinta un risc aditional, deoarece sunt pline de coloranti si arome.

6. Produse fara coaja

In general, produsele fara coaja sunt usor de procurat, dar ele sunt adesea plate de nutrienti, fiind pline de conservanti si alte arome. Acestea sunt adesea populare si convenabile, dar produsele fara coaja nu asigura nutrientii necesari unei mame insarcinate.

7. Produsele fara gluten

Chiar daca produsele fara gluten sunt populare, pot fi dificil de pregatit si de procesat si pot fi susceptibile de diferite substante chimice. Este important ca mamele insarcinate sa se asigure ca folosesc produse fara gluten moderat sau chiar mai bine sa le evite.

8. Fructele exotice

In organismul unei femei insarcinate, infectiile pot fi periculoase pentru dezvoltarea acidului folic si a sarcinii. Exista unele fructe exotice care ar trebui evitate din cauza toxinelor si a altor produse cu risc de pesticide. Multe fructe exotice sunt bogate in vitamina C, dar constanta consumului a acestora poate provoca intoxicatii, asa ca este recomandabil sa se limiteze cateva la ocazii speciale.

9. Fast-food

O dieta sanatoasa este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Optiunile fast-food sunt adesea bogate in sare si in grasimi si pot avea un efect asupra obezitatii si anomaliilor congenitale. Consumul produselor fastfood poate fi in oprire in aceasta etapa, deoarece acestea pot fi greu de antrenat si procurate, crescand riscurile la un nivel mai mare.

Mama insarcinate trebuie sa consume alimente bine echilibrate, sa bea multa apa si sa se trezeasca la un stil de viata sanatos. Amintiti-va ca alimentele pot afecta nemijlocit fatul si poate avea complicatii la formarea si dezvoltarea bebelusului. Acest lucru se aplica si la alimentele dietetice sau artificiale, care nu sunt pregatite sa faca parte din dieta mamelor insarcinate.

Este recomandat ca mamele insarcinate sa adopte un stil de viata sanatos, care consta din produse proaspete, alimente intregi, cu moderatie. Daca aveti intrebari, adresati-va medicului dumneavoastra si consultati un nutritionist sau un dietetician pentru a obtine sfaturi alimentare sanatoase pentru fiecare etapa a sarcinii.