De-a lungul timpului, Pamantul a produs numeroase medii ale unei mari diversități. De la terenuri muntoase, plaje pe litoral, lumea subacvatică a oceanelor și chiar câteva exemple de destinații aride.

Însă, una dintre cele mai emoționante și impresionante locații extreme ale planetei noastre, poate fi descoperită pe continentul sud american, prin raza vestică a Peru și Chile. Aceasta este locul cunoscut sub numele de „Desertul Atacama”.

Atacama este unul dintre cele mai aride deserturi de pe suprafața Pământului, ce se poate compara cu vastele regiuni ale planetei Marte. Cu schimbări dramatice ale temperaturii atmosferice și terenuri caracterizate prin numeroase formațiuni stâncoase extreme, acest loc unic și enigmatic oferă o varietate mare de experiente oaspeților săi.

Cum așa ceva ar fi posibil și ce istorie are Desertul Atacama?

Istoria Desertului Atacama

Desertul Atacama a fost locuit de popoare precolumbiene încă din sec. al XII-lea. Popoare precum atacamenicii și diaguitii au traiți în acest mediu extrem de lipsit de apă înainte de colonizarea spaniolă.

Ei s-au adaptat acestei zone solare, folosindu-și vastele cunoștințe agricole și tehnologii pentru capturarea și stocarea cotețelor, precum și pentru apa de ploaie.

Cu o istorie variabilă, rezidentul populare ascendent de aici devine tot mai mare, de la mineri, incași, agriculturi, la pescari și comercianți care se plimbă prin desert cu cămile. Acestea s-au setat pe teritoriul arid pentru performarea sacrificiilor religioase și celebrările spirituale.

Principalele locuri ce pot fi explorate in Desertul Atacama

În ciuda lanturilor de munți si ghețari ai Cordilierei Anzilor, zonele stâncoase, canioanele și regiunile goale ale deseurilor, Desertul Atacama oferă unicitate și mai multe locații uimitoare ce pot și trebuie explorate. Iată câteva dintre acestea:

• Valle de la Luna – și-a câștigat atât de mult numele, datorită formatiunilor stâncoase și miles de dune ce coexista aici. Vă veți simți ca pe o lume intergalactică, explorând în oraș si în afara lui.

• Laguna Cejar – un lac salin alimentat cu apă dulce și sărată. Aici, puteți săstrăluciți prin toată lumea înconjurătoare și să flotați deasupra suprafeței apei, ușor si rapid.

• Ghețarul Portillo – Dintre toate elementele naturii ce pot fi admirate aici, acesta este cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase. Gheața ce împrejmuie muntele imens, te îndeamnă să te plimbi pe această bucată de Heaven, într-o călătorie ce nu poate fi uitată.

• Canionul Tahona – Alt loc de vis, acest canion și nisipul galben oferă turiștiilor posibilitatea de a se bucura de plimabarea pe lângă toate elementele desertului și de a recrea fotografii unice.

• Salar de Atacama – Cel mai mare sarear al lumii, o suprafață de 103.000 de kilometri patrtați, acest mediu arid este o oază secretă cu o mulțime de pești de sare, precum și diverse rase de păsări încântătoare și ierbivore.

• Salina Toco – Un loc ideal pentru un trek urias, plin de roci și praf în culori inimaginabile de către toți vizitatorii. Salina Toco oferă unele din cele mai importante trasee, perfecte pentru fotografiile specifice acestui mediu foarte particular.

Experiența de călătorie in Atacama

Cel mai bun mod de a te bucura de explorarea și experiența unică oferită de Atacama, este de a-ți imagina că ai intra intr-o călătorie pe Marte.

Cu o mulțime de roci colorate, formatiuni stâncoase dar și vegetație, aceastai zonă pare a fi o scenario special destinată explorerilor care caută să se bucure de o vacanță cât mai aproape de natura, de frumusețea Tatamailor, sau de acel vis intergalactic ce-și doresc să exploreze alte stele.

Unii se jura că aici au trăit extratereștri sau orice specia asemănătoare, iar datorită zilelor înnorate și apusurilor sublime care se revarsă asupra norilor ce se perindă canioanele și terenurile știintifice, chiar s-ar putea să fie adevărat.

Calatorind prin desertul Atacama, unii se simt ca și cum s-ar deplasa prin anii ’60, de când se alerga după lansarea in spațiu a lui Sputnik1, acesta oferind turiștilor imagini uimitoare ale unor vizualizări vaste, acre sunt acum d-abia pe punctul de a fi încercate.