Mierea este unul dintre alimentele cele mai vechi din lume. Folosiți de mii de ani pentru a oferi un indulcitor delicios și pentru a transforma în mod eficient alimentele, mulți dintre noi putem mânca cu plăcere această delicatesă. Dar mierea oferă beneficii care merg mult mai departe decât valoarea nutritivă sau gustul dulce. Cuprinzând vitamine esențiale, minerale și antioxidanți, acesta poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.

Ce este mierea?

Mierea este nectarul recoltat de albinele-stup, care provin din diverse plante de flori. Poate varia foarte mult în culoare, aromă și gust în funcție de ce albinele-stup au folosit ca sursă de nectar. Mierea se recoltează prin stoarcerea, răcirea și filtrarea nectarului și se înfășoară în alveole apoi uscată. Se presupune că au fost utlizate mierea pentru prima dată de către Homo neanderthalensis acum 8.000 de ani.

Beneficii importante pentru sanatate

Mierea poate fi un aditiv nutritiv natural, care poate ajuta la menținerea generală a sănătății, în același mod în care multe alte alimente din dieta noastră pot. Mai jos, puteți găsi enumerate câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale mierii:

  1. Mierea poate furniza energie
    Mierea naturală oferă o cantitate modestă de calorii și hidrați de carbon, cum ar fi fructoza și glucoza. De fapt, un pumn de miere furnizează aproximativ 64 de calorii și 17 grame de carbohidrați. Astfel, mierea ar putea constitui o sursă vitală de energie pentru a vă susține când aveți nevoie de ceva „încărcat cu energie”.

  2. Mierea poate contine unele minerale benefice
    Mierea naturală conține minerale, cum ar fi fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu și zinc, în cantități mici. Prin consumul acestor nutrienți, mierea poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la prevenirea anumitor boli cronice.

  3. Mierea poate fi un antiseptic natural
    Mierea poate fi utilizată ca un antiseptic pentru a preveni și trata anumite infecții. Referințele antice desemnează mierea ca unul dintre cele mai vechi tratamente folosite pentru rănile dvs. Studiile arată că mierea poate ajuta la uciderea bacteriilor și infecțiilor, inclusiv Staphylococcus aureus (Staph).

  4. Mierea poate contribui la reglarea sistemului digestiv
    Mierea poate ajuta la stimularea producției de apă și de acid în stomac, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea și tratarea indigestiilor, constipației și diareei. De asemenea, mierea poate contribui la stimularea imunității, ceea ce ajută în combaterea infecțiilor care produc tulburări digestive.

  5. Mierea poate ajuta la tratarea afecțiunii respiratorii
    Mierea poate fi un antiseptic natural eficient pentru tratarea infecțiilor provocate de agenți patogeni din gât și plămâni. Studiile au arătat că mierea poate provoca o îmbunătățire a stării pacienților cu bronșită și astm. De asemenea, poate fi benefică într-o gamă largă de infecții respiratorii, cum ar fi răceala, durerea gâtului și bronșita.

  6. Mierea poate fi folosita ca tratament pentru afectiunu alergice
    Multe persoane au alergii la diferite elemente dintr-o anume regiune. Unele dovezi preliminare sugerează că mierea poate ajuta la reducere simptomelor alergiilor, cum ar fi rinita sau conjunctivita, deoarece conține alergeni proveniți de la plantele particulare din regiunea respectivă. Mai mult, se crede că mierea poate ajuta la tratarea anumitor alergii cum ar fi alergic la polen sau alte alimente.

  7. Mierea ofera beneficii antiinflamatorile
    Mierea poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de anumite afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita. Prelucrarea adecvată și consumul de miere poate ajuta la prevenirea și tratarea inflamațiilor în tractul gastrointestinal și la îmbunătățirea simptomelor inflamatorii.

Cum se utilizeaza corect mierea?

• Mai întâi, asigurați-vă că cumpărați mierea de brand de înaltă calitate. Încercați să cumpărați miere locală, care ar putea oferi beneficii suplimentare în comparație cu mierea obținută de producătorii mari, deoarece va conține mai multe elemente nutritive și alte alergene din zona locală.

• Adăugați câteva lingurițe de miere la ceaiul, iaurtul sau produsele de făină când le serviți. Adăugați, de asemenea, miere la salate, fructe și legume.