Bucătăria turcească este una dintre cele mai populare bucătării din lume, cu o istorie complexă și o varietate de preparate sofisticate și delicioase. Caracterizată prin mixarea ingredientelor naturale și fructelor de mare și carne, bucătăria turcească se distinge printr-un stil aromatic și divers. Fetele de mămăligă și sortimentul larg de meze ajung din ce in ce mai populare prin lume, dar aceasta este doar începutul cunoștințelor pe care bucătăria turcească ți le poate oferi.

Istoria Bucatarii Turcesti
Bucătăria turcească se bazează pe tradițiile și influențele culinare de la începuturile Imperiului Otoman, în secolul al XIV-lea. Unele preparate se pot face încă cu aceleași rețete originale și metode de gătire ale stabilităților otomane și acestea se trag încă din secolul al XV-lea. Pe măsură ce Imperiul Otoman se întindea, influențele culinare începeau sa se contureze. Culturi, cum ar fi vlahii, grecii, sirienii și evreii au contribuit la modul în care bucătăria turcească s-a format. În timp ce trendurile culinare se schimbau, retetele se adaptau și contopiteau cu îndemânare pentru a crea preparate speciale și delicioase.

Regiunile Culinare Turcești
În ţara asta mărginită de Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Egee, regiunile culinare sunt determinate mai degrabă de condițiile climatice decât de regiunile geografice. Clima umedă în nord-vestul țării și mai uscată din sudul Turciei, împreună cu resursele speciale și sărace din fiecare locație în parte, schimbă dinamica culinară.

Tarile Anatoliei de Năord și Vest
Cele mai populare bucătării din regiunile Anatoliei de Nord și Vest se caracterizează prin preparate bogate în carne, vita, miel, berbec și iepure. Paste și pâine sunt principalele produse alimentare, iar preparatele de pește se servesc rar din cauza lipsei acestuia în aceste regiuni. Printre principalele rețete se regăsesc kebab cu cartofi și miel, gustări variatre servite cu pastă de vinete și sos de roșii, și numeroase dulciuri cu miere și aluaturi.

Tarile Anadoliei de Sud și Est
Turcia care se întinde dinspre Muntele Anatoliei în preajma Mării Mediterane oferă o mare varietate de preparate delicioase. Bazat mai ales pe produse vegetale, această bucătărie se caracterizează prin produce neîngrașate, servite cu diferite aromatizari, împachetate minunat în aluaturi sau lipite de gratar. O ciorba aromatica — ubicuitară în toate bucătăriile din regiuni — se adresează în special tuturor preferințelor culinare. Fructele de mare și legumele și se găsesc des în preparategratuite pentru sosuri și alte înnăbusiri. De asemenea, Tavşan Çorbasi (bulion de iepure) și Kağıt Helva sunt delicatese preferate la masa de prânz..

Cities
Orasele bombanate din Turcia au rezervat preparate excelente și delicioase pentru orice bucătar. Dahilsiz mantı din Istanbul este preferată în special pentru o sector mai vechi al orașului și se servesc platouri mari cu preparate viață în domeniu. Kumpir din Istanbul, un fel de cartofi copți serviți cu topping-uri variate — de la sos de maioneză la brânză feta și castraveți ținutuți — sunt populare printre iubitorii de pe plajele orașului. Salamurile și specialitățile din aluat din regiunea Cuenei se pregătesc adesea în gătitul la gratar și sunt servite în sosuri diverse și dulciuri, care îmbină fructele de mare cu carnea de curcan sau fructe exotice.

De Asemenea
Dulciurilor și deserturilor le are locul lor special în bucătăria turcească. Preparatele turcești ce conțin miere sunt celebra folosind ingrediente generoase precum mierea, fructele uscate, aluatul și ciocolăț. Ardeiul iubitei și cevicheo sunt preparate de asemenea pregătite în stil, printre acestea fiind Çikolatalı künefe – placinta turcească ce contine ciocolată și fistic.

Ce sa iți Aduci in Bucatarie Turceasca
Dacă vrei sa îți conturezi mai bine bucătăria turcească, iată ce ar trebui sa aduci în seara aceasta:

  • O cantitate dublu măreță de ulei de măsline. Unul dintre cel mai ieftin și mai important ingrediente din bucătăria turcească, această aroma deveți face infuzia perfectă pentru a începe aproape orice rețeta.

  • Otet – Turcii folosesc un otet aproape în mod obsesiv. Condimentul obținut din mere a fost folosit atât pentru aservind legume, cât și în salate.

  • Linte – Varietatea de prepare și arome când vine vorba despre linte, este astfel încât cu totul specială.