Limbajul trupului poate spune mai mult decât vreodată despre gândurile unui om. Poate fi folosit pentru a face legături și a stabili conexiuni între oameni, pentru a detecta emoțiile ascunse și stările interioare. Urmărirea limbajului trupului poate ajuta la cunoașterea adânc a persoanelor și poate ajuta la luarea de decizii, în cazul în care se găsesc simptome fizice sau abateri comportamentale în stilul de viață al unei persoane și în relațiile sociale.

Ce este limbajul trupului?

Limbajul trupului este un set de semnale nonverbale care reflectă gândurile, sentimentele și intențiile unei persoane. Aceste semnale provin din mișcările și postura unei persoane, expresii faciale, tonuri de voce, intonare, vorbire și gesturi. S-a dovedit că limbajul trupului vorbește chiar mai mult decât cuvintele efectuate.

Importanța limbajului trupului și cum se poate interpreta

Limbajul trupului poate fi interpretat la o nivel mai profund pentru a obține informații despre gândurile și intențiile unei persoane. Urmărirea acestui limbaj non-verbal este la fel de importantă ca observarea vorbelor traite de către această persoană.

Acest tip de interpretare poate fi învățat și perfecționat, pentru a vedea cu adevărat ceea ce trăiește o persoană. Unele tipuri de limbaj trupal sunt:

● Expresii faciale: În anii de luptă ai lui Paul Ekman, profesor emerit la University of California, s-a demonstrat că oamenii pot comunica emoțiile, precum bucuria, afecțiunea, îngrijorarea, ura și furia, prin expresiile faciale.

● Gesturi: Brizarile și gesturile vorbește mai mult decât cuvintele. O poziție înclinată poate sugera plictiseala, iar poziția încordată poate sugera teama sau anumite sentimente negative.

● Mișcările corpului: Mișcarea sau asimetria poate fi un semnal al unei stări de spirit tensionate. Un mișcare de frecare a mâinilor sau a încheieturilor poate indica incertitudine sau mânie.

● Intonare: Tonul și intonarea în vorbisul unei persoane pot indica sentimente de bucurie sau tristețe.

● Julituri: Cuvintele literale pot fi rareori luate în considerare, deoarece atunci când se comunică, jumătate din mesajul principal este omis.

Atunci când urmăriți limbajul trupului, contactul ochilor este esențial. Contactul vizual este un semnal al adevăratei încrederi sau a conexiunii, sau poate sugera faptul că persoana minte și are nevoie de alte informații.

Corpul are, de asemenea, capacitatea de a obține informații precum:

● Nivelul energiei – prin observarea nivelurilor de activitate;

● Prezența stresului – prin modificarea inimii și respirației;

● Nevoia socială – prin poziții ridicate, încercând să pară mai mari decât ceilalți;

● Intenția de a minți – prin modificarea frecvenței și ritmului vorbirii.

Exercitii și tehnici pentru a îmbunătăți cunoștințele despre limbajul trupului

Concentrați-vă pe persoanele din jurul dvs. și încercați să remarcați semnalele nonverbale emise de aceștia. Acest lucru vă va ajuta să interpreteze mai bine ceea ce percepeți.

Pentru a face acest lucru, puteți efectua următoarele exercitii:

● Învățați să dați detalii: Concentrați-vă pe starea unei persoane, încercând să remarcați și să dați detalii despre felul în care arată. Începecți cu calificativele generale și coborați degradat către partea specifică a persoanei.

● Implicați-vă într-un efort pentru a înțelege: Încearcați să întrebați fără a judeca și să înțelegeți punerea sentimentelor persoanei în cauză.

● Simțiți și nu mâncați: Conferă prea multă credibilitate informațiilor tale, încercând să interpretezi mai bine ceea ce simți și nu ceea ce mănânci.

● Citiți între linii: Cu cât sunt mai deschise emoțiile indicatorului care provine din limbajul trupului al unei persoane, cu atât mai bine. Încercați să înțelegeți ce se întâmplă dincolo de suprafață și să încercați să legați lucrurile.

● Montezi anticamera: Uneori, semnele de limbaj nonverbal sunt date înainte de cuvinte și sunt dictate de gânduri și sentimente. Aceste semne sunt menite să furnizeze informații adiționale către receptorul mesajului, înainte ca acesta să vorbească și să vorbească.