Afectiunile unghiilor sunt frecvent intalnite in ultimul deceniu, si pot fi cauzate de foarte multe factori. Dintre toate afectiunile, cele mai commonal intalnite sunt micozele, psoriazisul, defecte de pigment, leziunile sau alergiile. Majoritatea afectiunilor unghiilor sunt usor de tratat cu produse specializate si in foarte rare cazuri, se recomanda o interventie medicala.

I. Ce este o afectiune a unghiilor?

Afectiunile unghiilor (sau patologia unghiilor) sunt diverse tulburari aparute la nivelul unghiilor si al cuticulelor. Desi, multe persoane se pot confrunta cu afectiuni ale unghiilor ocazional, aceste probleme pot capata intense progresive si pot chiar sa se agraveze daca persoane pot sau nu sunt tratate la timp.

Afectiunile unghiilor pot fi cauzate de traumatisme, infectii bacteriene, sau virusurice, precum si de boli, cum ar fi psoriazisul si dezechilibre ale hormonilor sau imunologice.

II. Ce sunt cele mai comune afectiuni ale unghiilor?

 1. Micoza unghiilor – Cea mai commonala afectiune a unghiilor o reprezinta micoza, cunoscuta si sub numele de onicomicoza sau ciuperci a unghiilor. Aceasta afectiune este cauzata de ingrosarea unghiei si scurgerea cuticulei, ceea ce creeaza o hidratare a unghiei si favorizeaza tuborculii ciupercilor. Micoza se poate preveni si trata daca se iau masuri preventive sau din timp cu produse specializate.

 2. Psoriazisul unghial – Psoriazisul se poate manifesta si la nivelul unghiilor prin aparitia unor cruste albe, ploase sau inflamarea zonei respective. Psoriazisul este cauzat de factori hormonali sau genetici si prezinta un tratament complex cu produse specializate de natura nutritiva.

 3. Defect de pigment – Un defect de pigmentare a unghiilor poate fi cauzat de schimbari hormonale care apar in organism, cum ar fi menopauza. De asemenea, pot fi cauzate si de unele medicamente sau alte afectiuni ale pielii sau unghiilor.

 4. Leziunile – Leziunile unghiilor sunt cauzate de traumatisme mecanice precum lovirea sau ciupirea unghiilor sau de deteriorari chimice precum expunerea excesiva la detergenti, lacuri de unghii sau substante chimice.

 5. Alergiile – Alergiile sunt adesea cauzate de produse cosmetice care vin in contact cu unghiile sau cu pielea. De asemenea, o alergie poate fi cauzata de produsele folosite pentru a trata si a preveni afectiunile unghiilor.

III. Cauze posibile ale afectiunilor unghiilor

In foarte multe cazuri, afectiunile unghiilor sunt cauzate de una sau mai multe dintre urmatoarele:

 1. Traumatisme – Lovirea sau ciupirea unghiilor pot cauza leziuni care pot duce la aparitia afectiunilor unghiilor. In general, unghiile ar trebui tratate intr-o maniera delicata si folosite inactiv.

 2. Infectii – Afectiunile unghiilor sunt cauzate deseori de infectii bacteriene sau virale care pot fi preluate din mediu sau de la alte persoane.

 3. Boli – Din nefericire, unele persoane se pot confrunta si cu afectiuni unghiilor cauzate de boli cum ar fi psoriazisul sau sindromul de imunodeficienta.

 4. Produse cosmetice – Produsele cosmetice precum lacul de unghii sau orice alta substanta chimica care intra in contact cu pielea sau unghiile pot cauza alergii sau leziuni ale unghiilor.

IV. Tratament pentru afectiunile unghiilor

Un tratament eficace pentru afectiunile unghiilor este singurul mod in care se pot preveni complicatiile, astfel:

 1. Produse specializate – Multe produse specializate sunt disponibile si acestea sunt recomandate pentru ingrijirea, tratamentul si prevenirea afectiunilor unghiilor. Aceste produse pot contine substante nutritive si pot fi recomandate pentru tratarea micozelor, psoriazisului, defectelor pigmentare, leziunilor sau alergiilor.

 2. Examinare medicala – In cazuri rare, afectiunile unghiilor sunt mai grave si poate fi necesara examinarea medicala care presupune luarea de probe de la unghie si de aplicare a tratamentului potrivit.

V. Cum se pot preveni afectiunile unghiilor?

Afectiunile unghiilor pot fi prevenite cu o ingrijire adecvata si cu anumite masuri preventive, cum ar fi:

 1. Evitarea produselor cosmetice care pot cauza alergii sau leziuni, sau care sunt infectate de bacterii, virusuri sau ciuperci.

 2. Folosirea produselor specializate care ajuta la pastrarea unghiilor si cuticulelor la nivelul optim de hidratare.

 3. Folosirea de produse pentru tratarea micozelor, daca este cazul.

 4. Evitarea expunerii la factori care pot produce diverse afectiuni, precum mediu umed si deschis.

 5. Mentinerea unghiilor curate si sanatoase prin curatarea regulata a lor, in mod corespunzator.

Afectiunile unghiilor sunt uneori usor de tratat si prevenit, in functie de factorii cauzali. Afectiunile unghiilor se pot manifesta prin diferite simptome, care pot include inflamarea sau infectia unghiilor si cuticulelor, pigmentare anormala sau aparitia unor cruste albe si ploase. Cu toate acestea, cu produse specializate si masuri preventive, aceste afectiuni pot fi tratate sau prevenite in functie de cauza lor.