Sindromul Down este, de foarte multi ani, un subiect de discutie. Desi, in prezent, multi oameni incearca sa inteleaga cu adevarat ce inseamna boala, s-a acordat o atentie foarte mica acestei afectiuni in trecut.

Daca esti interesat sa afli mai multe despre ceea ce inseamna Sindromul Down, citeste mai departe.

Ce este exact sindromul Down?

Sindromul Down este o afectiune genetica cauzata de prezenta anormala a materialului genetic. Aceasta boala afecteaza in mod direct modul in care o persoana functioneaza somatic si mental, ceea ce poate afecta mai multe aspecte ale vietii sale. Simptomele sindromului Down pot include retrasie din partea sociala, intarziere in dezvoltarea somatica si cognitive, probleme de sanatate si dezvoltare si dificultati de comunicare, luand in considerare si potentialul limitat pentru structura variata a problemelor.

De ce se intampla aceasta?

Un numar mai mare de copii afectati de sindromul Down sunt conceputi pe masura ce parintii inainteaza in varsta. Geneticianii au descoperit ca exista trei cauze principale care sunt responsabile pentru aceasta afectiune, incluzand doua forme ale trisomiei sau a prezentei triplelor cromozomilor 21, translocatia si mosaici.

Trisomia 21 – se intampla de obicei atunci cand un copil are trei cromozomi 21 in loc de un singur. Acesta este cel mai cunoscut caz de sindrom Down.

Translocatia- se intampla atunci cand o parte dintr-un cromozom 21 se transfera pe un alt cromozom. Asta inseamna ca copilul prezinta doua cromozomi 21 in loc de unul dar, de asemenea, si un alt cromozom peste numarul lor normal.

Mosacie – se intampla cand un copil are insamantari ale cromozomilor in celulele sale. Acest lucru poate afecta modul in care se deemareaza genele, cauzand modificari ale copilului.

Cum sunt afectati copiii aflati in aceasta situatie?

Sindromul Down afecteaza modul in care copiii se dezvolta, intalnesc provocarile vietii si interactioneaza cu ceilalti. Desi simptomele pot varia de la persoana la persoana, cateva dintre dificultatile pe care le pot intampina copiii cu sindrom Down sunt:

• Intarziere in dezvoltarea somatica si cognitive;
Dificultati de comunicare, inclusiv dificultati in a-si exprima ideile si in a-si intelege ceea ce spun altii;
Probleme de sanatate, cum ar fi probleme ale sistemului digestiv, probleme ale inimii si afectiuni ale pielii;
Neintelegeri de limbaj si greutate in socializare;
Dificultati in a desfasura diverse activitati oferite copiilor, cum ar fi a-si face temele sau a invata limba.

Cum poti ajuta copiii afectati de sindromul Down?

Exista multe modalitati prin care poti ajuta copiii afectati de sindromul Down. Iata cateva dintre cele mai bune optiuni:

• Ofera-le sprijin emotional. Fii mereu disponibil pentru a-ti oferi intelegerea, impreuna cu afirmatii pozitive, potrivite situatiei.

• Ofera-le sprijin educational. Un plan adaptat lor ii poate ajuta sa faca progrese. Concentreaza-te pe relansarea sentimentului ca sunt responsabili si precisi.

• Urmareste progresul lor si ofera-le motive de bucurie. Nu-si pierde rabdarea disciplinandu-i constant, ci creaza-le recompense pentru activitatile îndeplinite.

• Ofera-le sprijin practic. Ajuta-i sa isi indeplineasca responsabilitatile zilnice, sa-si organizeze timpul si sa isi puna in ordine obiectele personale.

• Implica-i in conversatii despre sindromul Down. Fa-le sa inteleaga boala si schimbarile si intarzierile care se pot intampla ca rezultat al acesteia.

• Uneori, poate fi necesar sa iei decizii legate de terapia si medicatia lor. Lasa-le sa aiba voie sa-si exprime sentimentele legate de aceste lucruri si tine cont de opinia lor.

Sindromul Down este afectiunea care modifica direct functionarea somatica si pshihica a unei persoane. Acest lucru poate afecta mai multe aspecte ale vietii, cum ar fi dezvoltarea somatica si cognitiva, problemele de sanatate si comunicarea.

Aceasta boala este cauzata de prezenta anomala a materialului genetic si poate fi provocata de o trisomie, de o translocatie sau de o mosacie.

Exista multe modalitati prin care poti ajuta copiii afectati de sindromul Down si acestea includ oferirea de sprijin emotional si educational, masurarea progresului lor si implicarea in conversatii despre boala.